Ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex κατηγορείται για επαναπροωθήσεις στη θάλασσα του Αιγαίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Le Monde και του Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 24-10-2020

Μετάφραση και επεξεργασία : Αλκης Καλλιαντζίδης

Έρευνες που διεξήχθησαν από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγγέλλουν τις παράνομες πρακτικές των ελληνικών συνοριοφυλάκων, ενίοτε με τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων.

Μια έρευνα πολλών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού περιοδικού Spiegel, αποκαλύπτει ότι η Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός επιτήρησης των συνόρων, εμπλέκεται σε πολλά περιστατικά επαναπροώθησης στη θάλασσα σκαφών αιτούντων άσυλο που διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν «δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι αξιωματούχοι της Frontex γνωρίζουν τις παράνομες πρακτικές των ελληνικών συνοριοφυλάκων – και εν μέρει εμπλέκονται στις ίδιες τις επαναπροωθήσεις»,  γράφει το Spiegel σε ένα άρθρο που ήταν διαθέσιμο online το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020.

Οι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι έχουν τεκμηριώσει 6 περιπτώσεις που έχουν συμβεί από τον Απρίλιο στο Αιγαίο Πέλαγος, στις οποίες ομάδες της Frontex έχουν τουλάχιστον βοηθήσει, χωρίς να αντιδράσουν σε επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία προσφυγικών σκαφών ευρισκομένων στα ελληνικά ύδατα, μια παράνομη πρακτική. Σε μία περίπτωση, τον Ιούνιο, ένα βίντεο δείχνει ένα πλοίο της Frontex να μπλοκάρει ένα σκάφος προσφύγων και, στη συνέχεια, σε μια άλλη καταγεγραμμένη σκηνή, να περνάει μπροστά από το σκάφος προσφύγων με μεγάλη ταχύτητα, πριν φύγει από την περιοχή.

Δεκάδες βίντεο, δορυφορικές εικόνες, συγκριτικές αφηγήσεις

Εκτός από το Spiegel, οι έρευνες διεξήχθησαν από ένα περιοδικό του γερμανικού καναλιού ARD, τη δημοσιογραφική συλλογικότητα Lighthouse Reports, την ερευνητική πλατφόρμα Bellingcat και το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι Asahi. Οι συγγραφείς εξηγούν ότι συνέκριναν «δεκάδες» βίντεο, δορυφορικές εικόνες, αφηγήσεις μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και υπαλλήλων της Frontex. Σύμφωνα με το άρθρο, ο ευρωπαϊκός οργανισμός επιτήρησης των συνόρων προσέλαβε περισσότερους από 600 υπαλλήλους στην Ελλάδα, μία από τις πύλες εισόδους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και πλοία, drones και αεροπλάνα.

Η Frontex δεν σχολίασε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που έθεσε η έρευνα, λέει το Spiegel, αλλά δήλωσε ότι οι υπάλληλοί του δεσμεύονταν από έναν κώδικα συμπεριφοράς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σεβόταν την απαγόρευση των επαναπροωθήσεων. Χωρίς να αναφέρει το άρθρο, η Frontex ανακοίνωσε στο λογαριασμό της στο Twitter την Παρασκευή το απόγευμα ότι «είχε επαφή με τις ελληνικές αρχές για περιστατικά στη θάλασσα τους τελευταίους μήνες» και ότι η Αθήνα είχε ξεκινήσει μια «εσωτερική έρευνα». Η Frontex ενεργεί «με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει ο οργανισμός στο Twitter.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας απέρριπτε πάντοτε τους ισχυρισμούς περί παράνομων επαναπροωθήσεων στα σύνορά της, για  τις οποίες κάνουν τακτικά λόγο πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα