Ο Ευκλείδης εκτάκτως με Τόμσεν, Μοσκοβισί, Ρέγκλιγκ και άλλους για το “Ελληνικό Ζήτημα”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

File Photo: Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (2Δ) , ο Νίκος Φίλης (2Α) , ο Χρήστος Μαντάς , ο Χρήστος Καραγιαννίδης (Δ) και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος (Α) συνομιλούν στην ολομέλεια της Βουλής. Πίσω ο Νίκος Φίλης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας FEBRUARY 9, 2017

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση του EuroWorking Group για το ελληνικό ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, καθώς και άλλους αξιωματούχους. Το κρατικό πρακτορείο αναφέρει ότι ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ; ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΗΓΕ Ο ΤΟΜΣΕΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΡΕΓΚΛΙΓΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΝΤ

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το σημερινό EuroWorking Group, παρ’ όλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

H δεύτερη αξιολόγηση και το μέλλον της Ευρώπης στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γ. Κατρούγκαλου στις Βρυξέλλες

Η προώθηση των θεμάτων προτεραιότητας για την ελληνική διπλωματία αλλά και της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, κυριάρχησαν στις συναντήσεις που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στις Βρυξέλλες την Τρίτη και την Τετάρτη. Ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης και τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησε με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, «έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για να υπάρξει ένα περίγραμμα συμφωνίας άμεσα, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση σε «θέματα αρχών», τονίζοντας ωστόσο πως η Αθήνα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επ’ άπειρον παράταση των διαπραγματεύσεων, καθώς ο βασικός στόχος είναι η χώρα να ενταχθεί σύντομα στην ποσοτική χαλάρωση.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Επιτροπή έχει αναλάβει ένα «σημαντικό υποβοηθητικό ρόλο», σημειώνοντας πως εάν η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο με τους Ευρωπαίους, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τόνισε, δε, ότι «ο λόγος που δεν κλείνει η αξιολόγηση είναι η αμφιθυμία του ΔΝΤ» και οι «παράλογες απαιτήσεις» του να ανοίξουν θέματα που έχουν κλείσει σε προηγούμενη φάση, όπως το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στο Ευρωκοινοβούλιο με Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και με την ηγεσία των δυνάμεων της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και στη συμμετοχή του ως παρατηρητή σε συνάντηση σοσιαλιστών υπουργών χωρών της Ε.Ε..

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε η «διαφαινόμενη αλλαγή» του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη», σε συνέχεια της διάσπασης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και Κεντροδεξιάς.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική θέση στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, που έχει ανοίξει ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι προωθεί την ενίσχυση των κοινωνικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, επίσης, πως σε συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, έθεσε το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων (βίζα) σύντομης διάρκειας για τους Τούρκους πολίτες, η οποία πρόκειται να πλήξει οικονομικά τα ήδη επιβαρυμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως ανέφερε, το πιλοτικό πρόγραμμα που έληξε τον Οκτώβριο 2016, δεν ανανεώθηκε παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, και δεδομένης της ευαισθησίας του ζητήματος, ζητήθηκε από τον Φ. Τίμερμανς να το επανεξετάσει.

Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος συμμετείχε και σε συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο που οργανώθηκε από το δίκτυο της Αριστεράς REALPE, με θέματα το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Στην παρέμβασή του, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη φιλόξενη υποδοχή που επεφύλαξαν οι τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα στους πρόσφυγες, και στην διαρκή προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να εντάξει τους πρόσφυγες στον κοινωνικό ιστό. Υπογράμμισε ότι η λύση του προσφυγικού αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα, που θα πρέπει να λυθεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτικών εταίρων – αναφερόμενος δε, στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, τόνισε ότι η αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται οι χώρες πρώτης υποδοχής.

09/02/2017 18:22 ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Χρ. Βασιλάκη Βρυξέλλες, Belgium

Πηγή: Ο Ευκλείδης εκτάκτως με Τόμσεν, Μοσκοβισί, Ρέγκλιγκ και άλλους για το “Ελληνικό Ζήτημα” http://mignatiou.com/2017/02/o-efklidis-ektaktos-me-tomsen-moskovisi-regkligk-ke-allous-gia-to-elliniko-zitima/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα