Ο Ερντογάν τρελάθηκε και «μας έχει όλους!», ή κάτι ξέρει;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img


Θάνος Οικονομόπουλος

Μάλλον ματαιοπονούν όσοι πασχίζουν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που εκπέμπει ο Ερντογάν όλο το τελευταίο διάστημα, με τις αλλοπρόσαλλες, αντιφατικές και αμφιλεγόμενες επιλογές του…

Κινείται και ενεργεί ως τελείως… παράφρων μεταβλητή, που αχρηστεύει όλα τα εργαλεία της λογικής και της πολιτικής ανάλυσης. Κάνει ότι μπορεί να διαψεύσει και να απογοητεύσει όλους όσοι (καλοπροαίρετα ή από συμφεροντολογική σκοπιμότητα…) επιμένουν να τον αντιμετωπίζουν ως ένα ηγέτη «ιδιάζουσας περίπτωσης» και απρόβλεπτης, προκλητικής, συμπεριφοράς μεν, αλλά στο βάθος «συνεννοήσιμο». Και υπάρχουν τέτοιοι και στο διεθνές πεδίο αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό…

Ενεργεί ως ταύρος εν υαλοπωλείο, δυσαρεστεί ακόμη και φανατικούς υποστηρικτές του (Μέρκελ, αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, το τμήμα αμερικανικού κατεστημένου που θέλει πάση θυσία να μην απομονωθεί η Τουρκία, Ρωσία, ακόμη και φιλοτουρκικές αραβικές χώρες), προκαλεί επιθετικά, λες και ξέρει ή τον έχουν διαβεβαιώσει πως ότι κι’ αν κάνει, όσο κι’ αν τραβάει το σκοινί, θα τυγχάνει διαρκούς ασυλίας.
Είναι έτσι, ή ο Ερντογάν έχει τρελαθεί, έχει απασφαλίσει και κινείται ως πυρηνική κεφαλή που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και συνιστά απειλή εναντίον των πάντων;

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο ν’ ανησυχεί σοβαρά (ίσως περισσότερο από ποτέ, αφ’ ης επιδεινώθηκε δραματικά η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο στον Έβρο), είναι υποχρεωμένη να εξετάζει πολύ σοβαρά (και να προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα…) για το απευκταίο ενδεχόμενο πολεμικών εξελίξεων.

Ο Ερντογάν, ακόμη και όταν αναδιπλώθηκε (εν όψει προηγούμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, και του κινδύνου να αποφασισθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας) και απέσυρε ερευνητικά σκάφη και στόλο, δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί λεκτικά, να επιμένει ότι η Τουρκία σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίσει αυτά που (αυτή και μόνον αυτή…) θεωρεί «εθνικά δικαιώματά» της. Και «δέχθηκε» την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για να μην φανεί αυτή ως αδιάλλακτη. Η… «μαγιονέζα» του γενικά θετικού για την Τουρκία κειμένου των συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου, έκοψε για τον Ερντογάν από την παράγραφο (που συνιστά και τεράστια επιτυχία των ελληνικών προσπαθειών και του διπλωματικού της μαραθωνίου…) ότι στις διερευνητικές θα συζητηθεί αποκλειστικά και μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών!

Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τσαβούσογλου, πριν καλά-καλά επιστρέψουν στις χώρες τους, από την διάσκεψη κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκλητικά και απροκάλυπτα έδωσαν το στίγμα της πορείας που θα ακολουθούσαν: σας περιφρονούμε όλους, δεν σας φοβόμαστε, είμαστε μεγάλη δύναμη, μην μας κολλάτε! Κωλυσιέργησαν στην ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών, επανέλαβαν ότι οι συνομιλίες θα γίνουν χωρίς όρους, εφ όλης της ύλης, και για μειονότητα στην Θράκη, και για αποστρατικοποίηση νησιών, και για τουρκικές βλέψεις σε ελληνικά νησιά, και για αν αναγνώριση ότι τα νησιά (ιδίως τα μικρά και όσα βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!

Και ταυτόχρονα «έγραψαν» , με το άνοιγμα των Βαρωσίων, στα παλιά τους… πασουμάκια τον ΟΗΕ, ξανάστειλαν ερευνητικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ, και ξαναπροκαλούν με την αποστολή του Oruc Reis στο Καστελόριζο, και μάλιστα μόλις…700 μέτρα έξω από τα χωρικά του ύδατα!

«Μόνος μου και όλοι σας! Σας έχω…», δηλώνει ο Ερντογάν, κοπιάροντας τον Πολάκη! Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία προκαλεί και τεστάρει τις αντοχές και την αποφασιστικότητα της Ελλάδος να υπερασπισθεί τις «κόκκινες γραμμές» της, θέλει να την εξωθήσει σε νευρικές αντιδράσεις, επικίνδυνες για τυχόν θερμό επεισόδιο, ώστε να καταστήσει εμάς αδιάλλακτους και υπεύθυνους «για ότι επακολουθήσει…».

Ταυτόχρονα, φυσικά, ο οιηματίας Ερντογάν, δείχνει να περιφρονεί, να προκαλεί, ακόμη και τους… υποστηρικτές του! Αφήνει έκθετη την «δική του» Μέρκελ, αδυνατίζει εκ των πραγμάτων το φιλοτουρκικό ηγετικό λόμπυ στην ΕΕ, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Πομπέο που συστηματικά επιχειρεί καταλαγή και διάλογο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

«Τους έχει!» όλους ο Ερντογάν; Έχει αποτρελαθεί εντελώς (άρα είναι πολλαπλά επικίνδυνος…); Ή ξέρει «κάτι», έχει διαβεβαιώσεις από «κάποιους» που τον καθιστούν… αδιάλλακτο και προκλητικό εκ του ασφαλούς;

Ότι κι’ αν συμβαίνει, εμείς εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να εντείνουμε τις προσπάθειες διπλωματικής και πολιτικής στήριξης, και… να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, το απευκταίο…

Με τους όποιους «τρελούς», της όποιας πλευράς, δεν πρέπει να παίζει κανείς!
iefimerida.gr

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “Με τους όποιους τρελούς, της όποιας πλευράς, δεν πρέπει να παίζει κανείς”.
  Μα είναι πρόταση αυτή κύριε; Δηλαδή τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Τις κόκκινες γραμμές τις έχουμε βάψει ροζ. Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι αντιμετωπίζει ένα ψοφοδεές κρατίδιο που αντί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, παρακαλεί τους ξένους να το σώσουν. Χθες κιόλας έπρεπε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Στο κάτω κάτω οι αφορμές δόθηκαν και θα εξακολουθήσουν να δίνονται. Τι θα λέγατε λοιπόν για ένα πρώτο ξαφνικό συντριπτικό χτύπημα. Θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο για τα επόμενα 50 χρόνια. Όσο για τις ευθύνες που θα μας αποδοθούν “χέστηκε η φοράδα στο αλώνι” που έλεγαν και στο χωριό μου.

 2. ”Τι θα λέγατε ,λοιπόν, για ένα πρώτο ξαφνικό συντριπτικό χτύπημα…”.
  Και εσείς ,αγαπητέ κ. Γιώργο από ποιόν θα περιμένατε -μετά από αυτό το κτύπημα-ένα διάγγελμα σαν αυτό της 28ης Οκτωβρίου 1940 ,-που φέτος ΔΕΝ θα γιορτάσουμε-λόγω κορωνο-ιού τα 80 χρόνια από εκείνη την ένδοξη ημέρα -.
  ”Με πίστιν εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής ,το Έθνος σύσσωμον και πειθαρχούν, ως εις άνθρωπος, θα αγωνιστεί υπέρ βωμών και εστιών μέχρι της τελικής νίκης ” Γεώργιος Β’.
  Μια αυτογνωσία νομίζω πως την έχουμε σήμερα όλοι οι Έλληνες.

  • Μα από τον Κούλη, ποιον άλλον; Και μάλιστα θα το συντάξει ο έτερος πατριώτης και συμβουλός του, ο Ντόκος.

 3. “Με τους όποιους «τρελούς», της όποιας πλευράς, δεν πρέπει να παίζει κανείς!”

  Στην Ελλάδα έχουν κάμει μεγάλη ζημιά οι δήθεν σώφρονες ενδοτικοί, όπως ο αρθρογράφος. Αυτοί στηρίζουν την ψοφοδεή πολιτική Σημίτη, που ακολουθείται τώρα και τουλάχιστον 24 χρόνια κι έχει διακηρύξει urbi et orbi ότι η Ελλάδα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, αφ’ ενός (βλέπε λαθρομετανάστες) και ανίκανο/απρόθυμο να πολεμήσει για την εθνική του κυριαρχία, αφ’ ετέρου. Είναι η πέμπτη φάλαγγα, που στόχο έχει την συνεχή αποθάρρυνση τού ελληνικού λαού στο όνομα τής ενδοτικής πολιτικής, που την έχουν βαπτίσει “σώφρονα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα