Ο Ερντογάν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για 200.000 βασανισμούς, εξαφανίσεις και παράνομες καταδίκες

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Καταγγελία προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), η οποία παρέχει στοιχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διέπραξε το καθεστώς Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Την απέστειλαν ένα βελγικό δικηγορικό γραφείο, μια ΜΚΟ με έδρα το Βέλγιο και μια ευρωπαϊκή ένωση δικαστών, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Όπως μετέδωσε το Turkish Minutes, το βελγικό δικηγορικό γραφείο Van Steenbrugge Advocaten (VSA), η ΜΚΟ Turkey Tribunal με έδρα το Βέλγιο και η ευρωπαϊκή ένωση δικαστών Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη ότι καταθέτουν καταγγελία για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι δικηγόροι εκτιμούν ότι 200.000 άτομα βασανίστηκαν, εξαφανίστηκαν ή φυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν χωρίς τη δέουσα διαδικασία στην Τουρκία αλλά και σε άλλα εδάφη, περιλαμβανομένου, κυρίως, του Βελγίου.

Το Δικαστήριο της Τουρκίας δημιούργησε ένα δικαστήριο υπό την ηγεσία της κοινωνίας των πολιτών για την εκδίκαση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Άγκυρα. Το 2021, η επιτροπή δικαστών ανακοίνωσε ότι σε μια αίτηση που υποβλήθηκε σε διεθνές δικαστήριο τα βασανιστήρια και οι απαγωγές που διαπράχθηκαν από Τούρκους κρατικούς αξιωματούχους από τον Ιούλιο του 2016 θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε συνέχεια αυτού, η VSA, η MEDEL και το Δικαστήριο της Τουρκίας απέστειλαν ανακοίνωση στο Γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό καθεστώς διέπραξε και διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η καταγγελία αναφέρεται σε 1.300 θύματα για τα οποία η Τουρκία θα μπορούσε να διωχθεί από το διεθνές δικαστήριο.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το καθεστώς Ερντογάν διέπραξε συστηματικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού για την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών. Ισχυρίζονται επίσης ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δείχνουν συνειδητή περιφρόνηση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου.

Στην ανακοίνωση, τα μέρη ζητούν από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ Karim Khan να ξεκινήσει έρευνες βάσει του άρθρου 15 του Καταστατικού της Ρώμης. Ο εισαγγελέας πρέπει τώρα να αποφασίσει αν πρέπει να ξεκινήσει έρευνα, αλλά όπως ανέφερε η Washington Post, η εισαγγελία λαμβάνει εκατοντάδες παρόμοιες υποβολές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και σπάνια οδηγούν σε έρευνα.

Ο Johan Vande Lanotte, πρώην υπουργός του Βελγίου που σήμερα εργάζεται για την VSA, δήλωσε στο VRT ότι η καταγγελία δεν διευκρινίζει ποιος ακριβώς ευθύνεται για τα εγκλήματα. «Σύμφωνα με τον νόμο, αυτό είναι θέμα του εισαγγελέα», δήλωσε.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ, καθώς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ορίζει τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης ως τα τέσσερα βασικά διεθνή εγκλήματα.

Παρ’ όλα αυτά, στην ανακοίνωσή τους, η VSA, το Δικαστήριο της Τουρκίας και η MEDEL υπογραμμίζουν μια απόφαση του 2019 από ένα τμήμα του ΔΠΔ που ενέκρινε την έρευνα για την φερόμενη γενοκτονία κατά των Ροχίνγκια, παρά το γεγονός ότι η Μιανμάρ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης, επειδή οι εκτοπισμένοι Ροχίνγκια κατέληξαν στο Μπαγκλαντές, το οποίο είναι κράτος-μέλος του καταστατικού.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει στοιχεία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το τουρκικό καθεστώς σε 45 κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη του καταστατικού της Ρώμης. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει απαγωγές στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία και την Ελβετία και τη αφαίρεση διαβατηρίων και τη μη έκδοση δελτίων ταυτότητας σε 29 κράτη, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή EURACTIV.com / Anne-Sophie Gayet
Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα