Ο Ερντογάν παραμένει πονοκέφαλος για τον Μπάιντεν, γράφουν οι New York Times: Καταρρίπτεται ο μύθος των καλών σχέσεων

- Advertisement -

 

Στον τίτλο του αποκαλυπτικού άρθρου η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ερντογάν αποτελεί «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Ο προβληματισμός του Λευκού Οίκου για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας οφείλεται στο γεγονός ότι ακολουθεί συχνά μια πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με την ατζέντα των δυτικών χωρών. O Ερντογάν παρέμεινε πηγή ουσιαστικού εκνευρισμού για τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, σημειώνει η εφημερίδα.

Οι Times σημειώνουν ότι λίγες ημέρες προτού προεδρεύσει της συμφωνίας Ρωσίας – Ουκρανίας για τα σιτηρά, ο Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο την προειδοποίηση ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στα σχέδια του ΝΑΤΟ να δεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως μέλη τους επόμενους μήνες, μια ενέργεια που – αν την υλοποιήσει – θα έφερνε σε βαθιά αμηχανία τη Συμμαχία και την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Επιπρόσθετα, το Κογκρέσο -και ειδικά ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, εξέφρασε αυτό το μήνα επιφυλάξεις για την «υπόσχεση» του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον περασμένο μήνα, να πουλήσει δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Η πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Σάκλεφορντ εξέφρασε στην εφημερίδα κάτι που τονίζουν οι πάντες στην κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν αλλά δεν το λένε δημόσια:

«Ο Ερντογάν είναι βασικά ο Τζο Μάντσιν του ΝΑΤΟ». [Για τους αναγνώστες να εξηγήσουμε ότι ο εν λόγω κύριος είναι Δημοκρατικός γερουσιαστής αλλά μονίμως ψηφίζει εναντίον του κ. Μπάιντεν, προκαλώντας μύρια προβλήματα στο Λευκό Οίκο]. Ο Ερντογάν φαίνεται να είναι στην ομάδα μας, αλλά στη συνέχεια κάνει πράγματα που σαφώς δεν ωφελούν τη Δύση».

Φανερώνοντας τον μεγάλο εκνευρισμό που προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος στους αξιωματούχους της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν, η εφημερίδα υπενθυμίζει το ταξίδι του Ερντογάν στην Τεχεράνη για να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ραΐσι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτό όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με την αντιρωσική πολιτική της Δύσης, αλλά καταστρέφει το αφήγημα των χωρών του ΝΑΤΟ για το βαθιά απομονωμένο Ιράν και τη Ρωσία», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times, οι ενέργειες του Ερντογάν στο σύνολό τους – και η περιορισμένη ικανότητα του Μπάιντεν να τις περιορίσει, καθώς αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο – έρχονται σε αντίθεση με την ατζέντα των δυτικών συμμάχων. Για τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο ρόλος που παίζει ο Τούρκος πρόεδρος είναι, συχνά, «τρελός».

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι «το να διαγράψουμε εντελώς τον Ερντογάν θα ήταν αυτοκαταστροφικό. Η θέση του έθνους του στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης είναι στρατηγικής σημασίας και του επιτρέπει να είναι συνομιλητής με ακόμη πιο ενοχλητικούς γείτονες – όπως αποδεικνύεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία δημιούργησε έναν αποστρατιωτικοποιημένο διάδρομο μέσω της Μαύρης Θάλασσας για τις γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας».

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι μεγάλο μέρος της προβληματικής συμπεριφοράς του κ. Ερντογάν ήταν συνάρτηση της πολιτικής αδυναμίας του στην Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός ανέβηκε σχεδόν στο 80% τον περασμένο μήνα.

Ελπίζοντας να στρέψει την προσοχή από την κακοδιαχειριζόμενη οικονομία του, ο κ. Ερντογάν έχει στραφεί σε εντυπωσιακές επιδείξεις εθνικισμού και δημαγωγίας σχετικά με την απειλή από το P.K.K., ένα κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα στην Τουρκία, και τις κουρδικές ομάδες στη Συρία (YPG).

Ο κ. Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν, όταν συναντήθηκαν στην Ισπανία ότι υποστήριξε την πώληση 40 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που ζήτησε η Τουρκία το περασμένο φθινόπωρο, μαζί με τεχνολογικές αναβαθμίσεις για δεκάδες μαχητικά που ήδη κατέχει.

Η Τουρκία θέλει αυτά τα αεροπλάνα εν μέρει επειδή η κυβέρνηση του Ντοναλντ Τραμπ ακύρωσε τα σχέδια να πουλήσει στη χώρα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 το 2019, αφού ο κ. Ερντογάν, σε μια από τις πιο συγκεχυμένες πρόσφατες κινήσεις του, αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 σε πείσμα και παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπάιντεν αρνήθηκε ότι πρόσφερε τα αεροπλάνα για να αγοράσει την υποστήριξη του κ. Ερντογάν για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Είπε ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή. “Ήταν απλώς ότι έπρεπε να πουλήσουμε» (τα F-16), είπε. «Αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

Η έγκριση του Κογκρέσου μπορεί να μην είναι δεδομένη, τονίζει η εφημερίδα. Και δεν ήταν σαφές εάν ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να εμποδίσει την προτεινόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία για τα αεροσκάφη F-16.

Αυτόν τον μήνα, η αμερικανική Βουλή ενέκρινε μια τροποποίηση στον ετήσιο προϋπολογισμό του Πενταγώνου που απαιτεί από τον κ. Μπάιντεν να πιστοποιεί ότι οποιαδήποτε πώληση των μαχητικών αεροσκαφών είναι προς όφελος των ζωτικών εθνικών συμφερόντων της Αμερικής.

Επίσης ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη για να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, στο Αιγαίο. Η Ελλάδα είναι ένας θαλάσσιος γείτονας και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, με τον οποίο η Άγκυρα έχει εμπλακεί σε μια πικρή εδαφική διαμάχη.

Ο βουλευτής Κρις Παππάς, Δημοκρατικός του Νιού Χάμσαϊρ και χορηγός της τροπολογίας, ανέφερε επίσης και την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τον κ. Ερντογάν και τη διφορούμενη θέση έναντι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ως γνωστό, ο Ερντογάν χαρακτήρισε μεν την εισβολή «απαράδεκτη», αλλά δεν έχει προσχωρήσει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στη Ρωσία.

«Φτάνει πια», είπε ο κ. Παππάς. «Η Τουρκία έπαιξε και στις δύο πλευρές του φράχτη στην Ουκρανία. Δεν ήταν ο αξιόπιστος σύμμαχος στον οποίο θα μπορούσαμε να βασιστούμε». «Νομίζω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να κρατήσει μια πιο ισχυρή στάση», πρόσθεσε.

Μόλις ο Λευκός Οίκος ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των αεροπλάνων, ο κ. Μπάιντεν θα χρειαστεί την υποστήριξη άλλων μελών με επιρροή που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ.

Ο κ. Menendez έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν ακόμα και το γεγονός εάν η Τουρκία ανήκει όντως στο ΝΑΤΟ. Και σε ακρόαση τον περασμένο μήνα σχετικά με την προτεινόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ, είπε ότι «οι ανησυχίες της 11ης ώρας από την Τουρκία (σ.σ.: για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας) που στέκονται εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του Πούτιν».

ΠΗΓΗ: New York Times (κείμενο Μάικλ Κρόουλι) – Turkey’s Leader Remains a Headache for Biden Despite Aiding in Ukraine Deal

Ο Ερντογάν παραμένει πονοκέφαλος για τον Μπάιντεν, γράφουν οι New York Times: Καταρρίπτεται ο μύθος των καλών σχέσεων

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα