Ο Ερντογάν, ο Αλμπαϊράκ και τα 128 δισ. που «έκαναν φτερά»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την πολιτική του πρώην υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπερασπίστηκε με θέρμη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας.

Μετά την ξαφνική παραίτηση από τη θέση του, ο Αλμπαϊράκ απείλησε με νομικά μέτρα τους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές του κόστισαν στη χώρα συναλλαγματικά διαθέσιμα άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διετή θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, η λίρα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα μειώθηκαν στο πλαίσιο μιας πολιτικής για τη στήριξη της λίρας.

«Τα 128 δισ. δολάρια της κεντρικής τράπεζας χάθηκαν αλλά ο “γαμπρός” που είναι υπεύθυνος είναι εξαφανισμένος», ανέφερε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), σε ανάρτηση στο Twitter το Σαββατοκύριακο.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την εκστρατεία του CHP ως επίθεση στην οικογένειά του και ότι ο Αλμπαϊράκ ήταν στην πρώτη γραμμή της οικονομικής μάχης της χώρας.

«Οι προγραμματισμένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα με το ισοζύγιο πληρωμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. «Χάρη στο συνάλλαγμα, η χώρα μας κατάφερε να παραμείνει αφοσιωμένη στους στόχους της παρά τα σοβαρά διεθνή σοκ»

Η πολιτική διαμάχη επιβάρυνε τη λίρα, η οποία υποχώρησε κατά 1,2%, ενώ ο νυν υπουργός Οικονομικών Λούτφι Έλβαν υπερασπίστηκε νωρίτερα την πολιτική του Αλμπαϊράκ ως απάντηση στις εξαιρετικές απαιτήσεις της πανδημίας COVID-19.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα οποιαδήποτε διαθέσιμα σε ξένο νόμισμα ή σε λίρα να εξαφανισθούν, εξατμιστούν ή μεταφερθούν σε άλλο μέρος», ανέφερε δικηγόρος του Αλμπαϊράκ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Ο δικηγόρος επεσήμανε ότι θα ενάγει τους επικριτές, ζητώντας το ποσό των 500.000 λιρών (71.000 ευρώ) για συκοφαντική δυσφήμιση και θα διαθέσει την αποζημίωση αυτή στις οικογένειες πεσόντων στρατιωτών.

«Από την ημέρα που παραιτήθηκε από τη θέση του, ο κ. Μπεράτ Αλμπαϊράκ ξοδεύει χρόνο με τη σύζυγο και τα παιδιά του στο σπίτι, όπως σε οποιαδήποτε κανονική τουρκική οικογένεια», κατέληξε ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Reuters/Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα