Ο Ερντογάν δεν παίζει με τις NAVTEX, παράγει πολιτικές εκβιασμού: Το ανύπαρκτο δίλημμα για Αθήνα και Λευκωσία

25/8/20 | 0 | 0 | 87 εμφανίσεις

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ανανέωση της παράτυπης NAVTEX από την κατοχική Τουρκία για συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών στην περιοχή που ενεργεί από την 10η Αυγούστου, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη.

Πολλοί θεωρούσαν πως μετά τις έρευνες, την επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας, το καθεστώς Ερντογάν θα προσερχόταν σε διάλογο, έχοντας ήδη την καταγραφή ενός τετελεσμένου, τις σεισμικές έρευνες, δηλαδή, που διενήργησε, το Oruc Reis.

Είναι προφανές πως, οι προθέσεις του Ερντογάν είναι διαφορετικές από εκείνες που κινούνται στην κοινή λογική. Είναι, όμως, πάντα προβλεπτός και δεν μπλοφάρει.

 • Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι παρασκηνιακές διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν απέδωσαν. Οι διαφορές, όπως σημείωναν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι σημαντικές. Δεν μπόρεσαν, μέχρι στιγμής, να συμφωνήσουν στη βάση των συζητήσεων, στο αντικείμενο του διαλόγου.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, όχι τυχαία, ανανέωσε τη NAVTEX, η οποία λήγει στις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα. Γιατί μέχρι και τη συγκεκριμένη ημερομηνία; Σημειώνεται συναφώς ότι στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο θα συνέλθει η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich). Έχει αναφερθεί πως στη διάρκεια της συνόδου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει- με πολύ καθυστέρηση και με το στανιό- έγγραφο επιλογών για μέτρα κατά της Τουρκίας.

Η λήξη της NAVTEX τα μεσάνυκτα της 27ης Αυγούστου είναι και ένα μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Άγκυρα δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της ανεξαρτήτως των προειδοποιήσεων της Ευρώπης, που ειρήσθω εν παρόδω είναι χλιαρές ή των όποιων αποφάσεων. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι μήνες συζητούν στην Ε.Ε. για μέτρα και φθάνουμε αισίως στο τέλος Αυγούστου και αναμένουν όλοι το έγγραφο Μπορέλ με τις επιλογές. Όχι με συγκεκριμένα μέτρα και σίγουρα δεν θα ληφθούν απόφαση στην άτυπη σύνοδο.

 • Προφανώς, η κατοχική Τουρκία θα κρίνει από τη στάση της Ε.Ε. στο άτυπο συμβούλιο και θα αποφασίσει αναλόγως εάν θα ανανεώσει εκ νέου την περίοδο των ερευνών. Κινείται εκβιαστικά προς την Ε.Ε. προτάσσοντας τον μπαμπούλα της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης. Είναι μια κίνηση «επιστροφής» της πίεσης από την Άγκυρα.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα μέσα από τη συντήρηση της έντασης, παίζοντας με την κλιμάκωση, στέλνει το μήνυμα πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την περιοχή, εάν δεν αποδεχθεί η Αθήνα τους όρους της. Αυτή η τακτική διαχρονικά, στηρίζει μια στρατηγική που έχει στόχο τον έλεγχο της περιοχής. Σημειώνεται πως η Τουρκία από το 1973 αμφισβητεί τις περιοχές αυτές και οικοδομεί έκτοτε μια επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Με υπομονή και αξιοποιώντας το εργαλείο της στρατιωτικής ισχύος.

Η Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε, εξέδωσε NAVTEX, στην ίδια περιοχή, για πραγματοποίηση αεροναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά. Πρόκειται για ισοδύναμο τετελεσμένο και μια κίνηση- απάντηση προς την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, θα βρεθεί αύριο στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Άγκυρα σε μια νέα προσπάθεια «γεφύρωσης των διαφορών».

Το Βερολίνο έχει αποδειχθεί πως δεν είναι αντικειμενικός «διαμεσολαβητής», καθώς έχει συμφέροντα με την Τουρκία, που δεν μπορεί- ως φαίνεται- να… ξεπεράσει. Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη αναμένεται ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων. Θα ακολουθήσει, προφανώς, τουρκική αντίδραση.

 • Είναι σαφές πως η Άγκυρα ενεργεί, μέχρι τώρα, ανενόχλητα επειδή δεν έχει κόστος από τις παρανομίες της. Η στρατιωτική ισχύς, η γεωγραφία της ισχύος, εάν δεν αποτραπεί, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο διεθνές δίκαιο κι αυτό θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Η κατοχική Τουρκία δεν θα έχει λόγο να εισέλθει σε διάλογο, να επιλέξει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εάν η στρατηγικής της επιβολής προχωρεί.

Η επιλογή για Αθήνα και Λευκωσία είναι μεταξύ της αποτροπής στη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο και της παράδοσης στην Τουρκία. Η δεύτερη επιλογή ακούγεται από τους οπαδούς του κατευνασμού και της όποιας λύσης. Η στρατιωτική αποτροπή είναι εργαλείο για να αποφευχθεί ο πόλεμος και να ενισχυθεί η διπλωματία και να οδηγηθούμε σε πολιτική λύση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί στη σωστή του διάσταση. Το κράτος και η φήμη του είναι πάνω από το χρήμα και τα κέρδη κάποιων επαγγελματικών ομάδων. Το κυβερνητικό κρυφτούλι για το θέμα αυτό εκθέτει τη χώρα.

 • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας (Κ). Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma

Ο Ερντογάν δεν παίζει με τις NAVTEX, παράγει πολιτικές εκβιασμού: Το ανύπαρκτο δίλημμα για Αθήνα και Λευκωσία

Category: Ειδησεις, Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  27/9/20 | (4 σχόλια)
  του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων

  28/9/20 | (0 σχόλια)
  Οργή για το Καστελλόριζο Σφοδρή είναι η αντίδραση της Αθήνας απέναντι στην απαράδεκτη τουρκική πρόκληση στο Καστελλόριζο, όπου τούρκοι εθνικιστές έριξαν κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στον βράχο πάνω από το λιμάνι του νησιού TANEA Team27 Σεπτεμβρίου ...

  28/9/20 | (0 σχόλια)
  Προς το παρόν, ο 42χρονος αντιμετωπίζει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακεκριμένη οπλοκατοχή και όχι για τρομοκρατία, ενώ δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το ίδιο αδίκημα αντιμετωπίζουν οι δύο συγκατηγορούμενοί του, ένας άνδρας 38 ετών και μία γυναίκα, ...

  28/9/20 | (0 σχόλια)
  Φωτ. SHUTTERSTOCK Newsroom 27.09.2020 • 22:33  Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ενημερωτικό του δελτίο, με φόντο την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ...

  28/9/20 | (0 σχόλια)
  Στα πρόθυρα του πολέμου βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, μετά τις νέες συγκρούσεις, που σημειώθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 100, μεταξύ των αζέρικων δυνάμεων και εκείνων της ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας