Του Μιχάλη Ψύλου

Τι κι αν η τουρκική οικονομία καταρρέει μαζί με τα ποσοστά των δύο κυβερνώντων κομμάτων στην Γείτονα! Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -μάστορας στην επικοινωνία-ανακάλυψε ένα νέο «όραμα» για να αλλάξει την ατζέντα : Θα στείλει Τούρκο πολίτη στη σελήνη ως το 2023 , που η χώρα θα γιορτάζει τα 100 της χρόνια. «Στόχος μας είναι να στείλουμε έναν Τούρκο πολίτη στο διάστημα. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με αυτό το όνειρο. Ίσως υπάρχουν γυναίκες που θα είναι υποψήφιες» είπε ο Ερντογάν ,παρουσιάζοντας το νέο, φαραωνικό σχέδιό του. «Πιθανώς, ο Πρόεδρος να ξεκινήσει να αναζητά ” γυναίκες” που θα σταλούν στο διάστημα τις επόμενες μέρες» γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας, η γνωστή δημοσιογράφος Οζλέμ Γιουζάκ , στην αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet .

«Τη στιγμή που οι ψήφοι του κυβερνώντος κόμματος AKP μειώνονται, το διαστημικό πρόγραμμα θεωρείται “προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας”. Η ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση, η αυξανόμενη φτώχεια και η ανεργία έχουν ήδη την αντανάκλασή τους στις δημοσκοπήσεις και η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ερντογάν βρήκε έναν νέο ,μελλοντικό στόχος για τη χώρα, πιο συγκεκριμένα για τους δικούς της ψηφοφόρους, για τους αναποφάσιστους» γράφει η Οζλέμ Γιουζάκ .
«Ηδη , στις περισσότερες έρευνες , ο Ερντογάν υπολείπεται των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας και δεν ξέρει πλέον τι να εφεύρει για να κάνει τους υποστηρικτές του να ονειρεύονται και να σταματήσει η αιμορραγία στις τάξεις των ψηφοφόρων του. Για αυτό κάλεσε τους Τούρκους να κοιτάξουν τον ουρανό και όχι τη γη , υποσχόμενος να στείλει τον πρώτο Τούρκο στο φεγγάρι» τονίζει η ιταλική HaffPost.

Δύσκολο το έργο! Όταν επτά στους 10 Τούρκους πολίτες είναι υπερχρεωμένοι και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους , ένας στους πέντε είναι άνεργος και το 43% ζει κάτω από όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Προοδευτικών Συνδικάτων DISK. Όπως δύσκολα μπορεί να κατευνάσει και τις αντιδράσεις καθώς σχεδιάζει εφέτος να δαπανήσει 82 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για δύο νέα Προεδρικά παλάτια .

Ο Τούρκος Πρόεδρος με το διαστημικό πρόγραμμα προσπαθεί να πετύχει «με ένα σμπάρο δύο τριγώνια» λέει η Οζλέμ Γιουζάκ. Μιλάει για επιστημονικά θαύματα όταν «η κυβέρνηση Ερντογάν καταφέρεται εναντίον του επιστημονικού κόσμου σε κάθε ευκαιρία, δημιουργεί όλες τις πολιτικές της μακριά από την επιστημονική πραγματικότητα, μειώνει τα βασικά επιστημονικά προγράμματα των πανεπιστημίων, συλλαμβάνει ως “τρομοκράτες” τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου ,επειδή δεν αποδέχονται τον δοτό Πρύτανη», προσθέτει.

Η ιστοσελίδα HaffPost στην ιταλική της έκδοση γράφει ότι «ο Ερντογάν ψάχνει στο διάστημα για τη συναίνεση που χάθηκε στη χώρα του… Από το 2013 και τις μεγάλες διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκαζί ,ο Ερντογάν δεν έχει όραμα, προσπαθώντας μόνο με την καταστολή να πατάξει κάθε μορφή διαφωνίας και αντιπολίτευσης, μπροστά στον φόβο της απώλειας εξουσίας και, όπως ένας γητευτής φιδιών, αναλώνεται σε μια μαγευτική εθνικιστική ρητορική για να κάνει τη φαντασία των πολιτών να ταξιδέψει αλλού»….

«Οργασμός» για την ονομασία του Τούρκου …σεληνάνθρωπου

Η τακτική του Ερντογάν λειτουργεί, πάντως : τα μέσα ενημέρωσης και οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων μιλούν επί του παρόντος περισσότερο για τη διαστημική αποστολή παρά για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού ,στο twitter γίνεται χαμός με το βίντεο «ο Ερντογάν αστροναύτης» : «Τώρα νομίζω ότι η χώρα μας μπορεί να ξεκουραστεί» είναι το ειρωνικό μήνυμα που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα άλλο tweet ,εμφανίζεται ο Ερντογάν μαζί με μια ομάδα πιστών συνεργατών του, όλοι ντυμένοι αστροναύτες , με την επιγραφή: «Αφήστε τους εξωγήινους να σκεφτούν για την Τουρκία». Σε μια άλλη ανάρτηση ,εμφανίζονται οι μιναρέδες της Αγίας Σοφίας, που πέρυσι μετέτρεψε προκλητικά σε τζαμί ο Ερντογάν, να εκτοξεύονται στο … διάστημα.

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κάνουν πάντως τη …δουλειά τους, υμνώντας το διαστημικό όραμα του Προέδρου. Ο Ερντογάν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να «αποφασίσουν από κοινού» πως θα αποκαλείται ο πρώτος Τούρκος υπήκοος που θα ταξιδεύσει στο διάστημα. Αλλωστε οι λέξεις «αστροναύτης» ή «κοσμοναύτης» που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι, αντίστοιχα , δεν έχουν καμία τύχη στην Τουρκία ως …ελληνικές.

Ηδη η Sabah κάνει και δημοσκόπηση: Κάποιοι είπαν να ονομαστεί “Semanot” ή “Göknot ,που σημαίνει «Ουρανο-ναύτης» στα αραβικά και τα τουρκικά . Ενας άλλος χρήστης έγραψε ότι πρέπει να ονομαστεί “Gökoğul”, που συνδυάζει την τουρκική λέξη ουρανός και “oğul” που σημαίνει “γιος” στα Τουρκικά σήμερα, αλλά παλιότερα ήταν ουδέτερο ως προς το φύλο και χρησιμοποιούνταν τόσο για τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Την παράσταση έκλεψε βέβαια ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί που πρότεινε ο πρώτος Τούρκος διαστημάνθρωπος να ονομαστεί “Cacabey” ,από το όνομα του αστρονόμου Νουρετίν Τσιμπρίλ Μπιν Κατσάμπεϊ που έζησε στη διάρκεια της …Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων ,τον 13ο αιώνα .

«Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μιλάνε με πολύ θριαμβευτικό τρόπο» λέει στην Figaro ο Ζαν Φρανσουά Περούζ ,συγγραφέας του βιβλίου «Ερντογάν: Ο νέος πατέρας της Τουρκίας;». Μερικοί πιστεύουν ότι το τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα που ξεκίνησε μόλις πριν δύο χρόνια με την ίδρυση Υπηρεσίας Διαστήματος στην Αγκυρα, αποτελεί ένα σημάδι της δύναμης της νέας Τουρκίας, όπως και η παρουσίας της στην Ανταρκτική από το 2017. «Άλλοι το ειρωνεύονται ,τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ακατάλληλη δαπάνη σε μια εποχή που ο πληθυσμός πάσχει από την πανδημία, την ανεργία και την φτώχεια» λέει ο Περούζ.

Η Σελήνη στην …προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν

«Με την οικονομική κρίση να έχει επιδεινωθεί λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά της πανδημίας ,ακόμη και υποστηρικτές του AKP έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τον Ερντογάν» γράφει η γερμανική Tagesschau. «Ο Ερντογάν σπάνια βέβαια μιλάει για τα οικονομικά προβλήματα , και όταν το κάνει, ανακοινώνει ότι μοιράζει συνεχώς δισεκατομμύρια. Όπως στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είπε ότι το ταμείο κοινωνικής υποστήριξης για τους πολίτες έχει διαθέσει πάνω από 51 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες» .

«Για τον Ερντογάν όμως το 2023 είναι η ημερομηνία των επόμενων Προεδρικών εκλογών. Ηδη, πολλά έργα που έχει σχεδιάσει για το 2023 αποδεικνύονται ανέφικτα. Μόλις πρόσθεσε άλλο ένα, για να αλλάξει την ατζέντα» προσθέτει ο Ζαν Φρανσουά Περούζ , που διετέλεσε και διευθυντής του γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών.
Αλλωστε, το διαστημικό «παραμύθι» του Ερντογάν «δεν έχει πολύ επιστημονικό ενδιαφέρον» λέει η Ιζαμπέλ Σουρμπέ -Βερζέ, ερευνήτρια στο CNRS που ειδικεύεται στις διαστημικές πολιτικές. « Η Σελήνη έχει χαρτογραφηθεί πολύ καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτει η Γαλλίδα ειδικός
Παραμένει όμως ένα δίλημμα: η επιλογή του «διαστημικού» συμμάχου. Μέχρι σήμερα, η Άγκυρα συνεργάστηκε με την εταιρία του Ελον Μασκ , «SpaceX», για να θέσει τους δορυφόρους της σε τροχιά. Εάν η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει το δικό της διαστημικό πρόγραμμα, θα πρέπει να συνεργαστεί με μια χώρα που ήδη έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στις διαστημικές αποστολές: Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ιαπωνία, Ευρώπη ή ακόμα και Ινδία
Το πιθανότερο είναι ο Ερντογάν να επιδιώξει συνεργασία με τους Ρώσους, η τεχνολογία των οποίων είναι ασφαλής και φθηνότερη. «Κάτι τέτοιο όμως είναι σίγουρο ότι θα έκανε τους Δυτικούς να ουρλιάξουν », λέει η Ιζαμπέλ Σουρμπέ -Βερζέ. «Θα μπορούσαν επίσης να το κάνουν μόνοι τους οι Τούρκοι, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια έρευνας και πόρους … φαραωνικών διαστάσεων»
« Η προγραμματισμένη διαστημική αποστολή είναι πιθανώς η τελευταία εκστρατεία δημοσίων σχέσεων του Τούρκου Προέδρου» εκτιμά η γερμανική Tagesschau. «Πρόσφατα ξεκίνησε μια συζήτηση για ένα νέο σύνταγμα, σήμερα μιλάει για το φεγγάρι – για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα προβλήματα της χώρας. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτή τη στρατηγική για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αποκάλυψε ο γαμπρός του και πρώην υπουργός Οικονομικών του, Μπεράτ Αλμπαράκ, πριν από δύο χρόνια. Ένας πολίτης τον διαβεβαίωσε ότι θα πιστέψει τον αρχηγό του κράτους Ερντογάν αμέσως εάν δεσμευτεί ότι θα φτιάξει έναν αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων προς το… φεγγάρι, είχε πει τότε ο Αλμπαϊράκ. είπε εκείνη την εποχή.

«Οι γελοίες υποσχέσεις της εξουσίας» γράφει στην Cumhuriyet ο γνωστός σχολιαστής Εμρέ Κονγκάρ. «Βλέποντας ότι χάνει την εξουσία, η κυβέρνηση Ερντογάν πανικοβάλλεται .Αυξάνει τα λάθη και την ίδια ώρα προσπαθεί με υπερβολική και αβάσιμη ρητορική να τα καλύψει: Υποσχέθηκε «εθνικό αεροσκάφος», αλλά δεν υπάρχει κανένα σχετικό έργο …Υποσχέθηκε
« εθνικό αυτοκίνητο» , που το παρουσίασε στο κοινό με εισαγόμενες φωτογραφίες, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη σοβαρά μέτρα για την παραγωγή του …Υποσχέθηκε «εθνικό άρμα μάχης» λόγω του εργοστασίου Tank Pallet στο Κατάρ, αλλά δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί επειδή το πρόβλημα με τους κινητήρες παραμένει άλυτο… Και τώρα , η ιστορία “Going to the Moon”. Αντε και στον Αρη…

Δημοκρατία