Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα στο Βίλνιους με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου σταδίου στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση TRT-Haber.

Ερντογάν και Μπάιντεν μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στη λιθουανική πρωτεύουσα.

«Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω για τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή μου (ως πρόεδρος). Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο πλαίσιο ενός στρατηγικού μηχανισμού. Εξετάζω αυτές τις συνομιλίες σήμερα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ως ένα πρώτο βήμα προς αυτό. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν ένα είδος προετοιμασίας. Τώρα ξεκινάμε ένα νέο στάδιο», είπε ο Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις διπλωματικές προσπάθειες που έγιναν σε σχέση με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το TRT-Haber.

Όπως έγινε γνωστό, μετά από ένα χρόνο καθυστέρησης, ο Ερντογάν είπε ότι θα φέρει στην Εθνοσυνέλευση το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία. Το ίδιο θα κάνει και η Ουγγαρία.

Στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών MIT  Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου Ακίφ Τσαγκατάι Κούλτς.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν είχαν προγραμματιστεί ακόμη και πριν από τη σύνοδο κορυφής και θεωρούνται πολύ σημαντικό στάδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο υπό το φως των διμερών διαφορών και των αντιπαραθέσεων γύρω από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία.

Πριν από τις συνομιλίες, ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των βασικών θεμάτων συζήτησης μεταξύ των προέδρων αναμένεται να είναι η πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ξεκινά ένα νέο στάδιο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ