Ο εγκέφαλος μέσα στο δοχείο

28/5/20 | 3 | 0 | 329 εμφανίσεις

Τζέρεμι Στάνγκρουμ

Το πείραμα σκέψης του εγκεφάλου μέσα στο δοχείο, μία παραλλαγή του οποίου είναι η αρχή στην οποία στηρίζονται οι ταινίες της σειράς “Matrix” χρησιμοποιείται για να μας πει κάτι σχετικά με τη γνώση μας για τον κόσμο.

Mας ζητείται να φανταστούμε ότι ένας εγκέφαλος έχει αποκοπεί από το σώμα κάποιου, έχει τοποθετηθεί μέσα σε ένα δοχείο γεμάτο με υγρό και μετά έχει συνδεθεί με μία συσκευή η οποία αναπαράγει εξ ολοκλήρου τις ηλεκτρικές ωθήσεις που κανονικά έρχονται από τον εξωτερικό κόσμο.

Η ιδέα είναι ότι έτσι παράγεται μία εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που είναι απαράλλακτη από τον πραγματικό κόσμο

Αυτό εισάγει το πρόβλημά του ριζοσπαστικού σκεπτικισμού. Ειδικότερα φαίνεται δυνατό να ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο αλλά να μην τον γνωρίζουμε. Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι όλες οι πεποιθήσεις μας για τον κόσμο – για παράδειγμα το ότι αυτή τη στιγμή πληκτρολογώ αυτό το κείμενο σε έναν επεξεργαστή κειμένου είναι ψευδής.

Αν δεχθούμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε, κατά τα φαινόμενα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι όλα όσα θεωρούμε αληθινά για τον κόσμο είναι στην πραγματικότητα αληθινά.

Με άλλα λόγια εάν υπάρχει δυνατότητα κάτι σαν το σενάριο που απεικονίζεται στο «Matrix» να είναι αλήθεια, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει σίγουρο θεμέλιο για τη γνώση μας σχετικά με τον κόσμο.

«50 φιλοσοφικές θεωρίες».

Category: Πολιτισμός, Το σχόλιο της ημέρας

( 3 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Βασίλης says:

  Το μυστήριο είναι μια μύγα που άμα τη διώξεις από το άγνωστο, πάει και κάθεται στο γνωστό.

 2. 2
  Μαρία Μ. says:

  Οι Δυτικοί στερούνται ΝΟΥ επειδή αγνοούν το τρίτο ψυχικό επίπεδο της Σοφίας, καθώς επίσης και το ελληνικό «κόλπο» ενεργοποίησης της.

  Έτσι, σπουδαίοι σύγχρονοι φιλόσοφοι, όπως ο Βίτγκενσταιν, νομίζουν ότι η Σοφία είναι μια «σκέψη» που μοιάζει με μύγα ου προσπαθεί να βγει από ένα μπουκάλι.

  Περιορίζονται λοιπόν στην πειραματική μέθοδο της science, που είναι άλλο πράγμα από την ελληνική Επιστήμη-Γνώση της Αλήθειας. Η δυτική «επιστημονική» γνώση περιορίζεται σε είναι πάρα πολύ μικρό μέρος των γνωσιακών ικανοτήτων: την αισθητηριακή γνώση.

  Έφτασαν στον 21ο αιώνα για να συνειδητοποιήσουν ότι ο Κόσμος δεν γίνεται γνωστός με τις πέντε αισθήσεις (του πρώτου ψυχοσωματικού επιπέδου) αλλά αγνοούν ακόμα ότι η Γνώση έξω από το επίπεδο των ψευδαισθήσεων αποκτάται μόνο με τις πέντε ενέργειες του Νου.

  Το ανώτερο σημείο της δυτικής σκέψη είναι η γερμανική φιλοσοφία, η οποία ωστόσο δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το επίπεδο του σκεπτικισμού της ελληνιστικής περιόδου, που βρισκόταν σε αντιστοιχία με το χαμηλό επίπεδο της κυρίαρχης τότε λατινικής σκέψης.

  Ας προσέχαμε! Η δουλοπρέπειά μας απέναντι στη σημερινή άρχουσα σκέψη μας κατέβασε τρείς βαθμίδες νοητικής ικανότητας. Με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει, όχι μόνο τον «μπούσουλα» (την πυξίδα της Φρόνησης) αλλά και τα ταλέντα μας στην μετά Λόγου Επιστήμη και Τέχνη .

 3. 3
  τό πνεύμα τού aspic says:

  https://www.youtube.com/watch?v=Yjyj8qnqkYI

  Το Νακ και Πώς να το Αποκτήσετε
  – Γνωστό και ως:
  The Knack and How to Get It

  Κωμωδία 85′

  «Πώς να το αποκτήσετε; Ποιο; Το Νακ!»

  «Το 1965, κάπου ανάμεσα στα Hard day’s night και Help!,
  ο Lester θα εγκατέλειπε τα Σκαθάρια για να κινηματογραφήσει
  τη ζωή μη επώνυμων “mods and rockers” της εποχής.
  Αντικείμενο της αναζήτησής τους στους δρόμους του Λονδίνου είναι… το «νακ».
  Κάτι το ασήμαντο και χωρίς νόημα δηλαδή, ένα παιχνίδισμα που μόνο σκοπό έχει
  να ανάψει την κάμερα και να κάνει τους ήρωες να στροβιλίζονται τρελά.
  Γι αυτό ακριβώς προτιμώ την ελληνική απόδοση του τίτλου
  (αντί του αγγλικού The Knack… and how to get it),
  που αφήνει αμετάφραστη την επίμαχη λέξη
  και υπονοεί ότι θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε.

  Για τον Κόλιν (Michael Crawford),
  έναν συνεσταλμένο και σεμνότυφο δάσκαλο,
  «νακ» είναι το ανεξήγητο χάρισμα που διαθέτει ο συγκάτοικός του Τόλεν (Ray Brooks)
  στην κατάκτηση του ενός θηλυκού μετά το άλλο.»
  http://cine.gr/film.asp?id=708239&page=4

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Η είδηση που δημοσιεύει το ιστολόγιο της Deutsche Welle στα ελληνικά λέει πως η Γερμανική προεδρία θέλει να εμβαθύνει το διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος, γενικώς, είναι καλός. Μπορεί να λύσει προβλήματα και να εκτονώσει εντάσεις. Για την Ελλάδα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας