Ο δισεκατομμυριούχος που (λέγεται ότι) κινεί τα νήματα στη διακυβέρνηση Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 27, 2017, 9:45 pm
Twitter@AthinaKorovesi

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από ό, τι φαίνεται, οφείλει πολλά στο γαμπρό του Jared Kushner. Ένα από αυτά, είναι και η γνωριμία του Προέδρου με τον Peter Thiel, επιχειρηματία της Silicon Valley.

Ο γεννημένος στη Γερμανία, 49χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, φιλανθρωπιστής, πολιτικός ακτιβιστής και συγγραφέας, γνωστός και ως “Δoν της PayPal Mafia” είχε ανακηρυχθεί ο Νούμερο 4 πλουσιότερος άνθρωπος για το 2014 από το περιοδικό “Forbes”, με καθαρό πλούτο 2.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός αυτών, δραστηριοποιείται και στο χώρο της επιστήμης, ενώ είναι επί μακρόν επενδυτής σε start up υγειονομικής περίθαλψης, που έχει ιδρυθεί από τον αδερφό του Jared, Josh.

Οι Jared και Thiel, είχαν εκτενείς συζητήσεις την άνοιξη του 2016, σχετικά με την τοποθέτηση του δεύτερου σε θέση-κλειδί στα προκριματικά του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια. Ως αποτέλεσμα, ο Thiel με την θερμή υποστήριξή του στην προεδρική εκστρατεία, κέρδισε την προσοχή και τη συμπάθεια, όχι μόνο του Jared αλλά και της Ιβάνκα, και συνακόλουθα του ιδίου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιτελική θέση του Thiel συνίσταται στο ότι επιλέγει συνεργάτες για τον Ντόναλντ Τραμπ, συμπληρώνοντας έτσι τη δράση του ειδικού συμβούλου του Προέδρου σε θέματα διακυβέρνησης και στρατηγικής, Steve Bannon. Ο μεν Bannon είναι ο ιδεολογικός πυλώνας του Τραμπ εντός Λευκού Οίκου, με σχεδόν λαϊκιστική, εθνικιστική σκέψη. Ο δε Thiel, με φιλελεύθερες καταβολές, αποτελεί την προσωποποίηση της τεχνολογικής επανάστασης, καθώς πιστεύει ότι η ανάπτυξη είναι συνάρτηση της τεχνολογικής προόδου, η οποία όμως εμποδίζεται από τη νομοθεσία της χώρας. Σύμφωνα με τις ιδέες του, η τεχνολογία είναι εκείνη που θα διαμορφώσει το μέλλον και όχι η παγκοσμιοποίηση. Είναι επομένως ένας φύσει αντιφρονούντας του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας. Αποτελώντας έτσι έναν άνθρωπο του συστήματος, αλλά εκτός συστήματος.

Το κοινό σημείο των Bannon και Thiel είναι η “ενασχόλησή” τους με το χρήμα, καθώς ο πρώτος υπήρξε πρώην τραπεζίτης και ο Thiel άριστος χειριστής της τέχνης του μάρκετινγκ. Εξάλλου ο Τραμπ δε θα διάλεγε οποιονδήποτε στο πλευρό του.

Όπως έχει ειπωθεί πολύ στοχευμένα από ανώτατο βοηθό της εκστρατείας του Τραμπ “Ο Peter Thiel ήταν μια σημαντική δύναμη για τη μετάβαση. Όταν φέρνεις προσωπικό μαζί σου και παρακολουθείς όλες τις συνεδριάσεις, τότε έχεις τη δύναμη”. Ή όπως τον αποκαλούν στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών του στο Σαν Φρανσίσκο, ο Thiel είναι ο “υπό σκιά Πρόεδρος”, γεγονός που δείχνει κάθε φορά ποιος μπορεί να κάνει κουμάντο στον Λευκό Οίκο, ακόμα και αν δε βρίσκεται εκεί.

Ο Peter Thiel, συνιδρυτής της PayPal, πραγματοποιεί ομιλία κατά τη διάρκεια της βραδινής συνεδρίας της τέταρτης ημέρας της Εθνικής Συνέλευσης των Ρεπουμπλικάνων στις 21 Ιουλίου 2016, στην Quicken Loans Arena, στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο Υποψήφιος των Δημοκρατικών Ντόναλντ Τραμπ έλαβε τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων για την εξασφάλιση του χρίσματος του κόμματος. Εκτιμάται ότι 50.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Κλίβελαντ, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες διαδηλωτές και μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η τετραήμερη Εθνική Συνέλευση του κόμματος ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου. (Φωτογραφία: Joe Raedle/Getty Images North America)

 

Ο Peter Thiel κατά την ομιλία του στο National Press Club, στις 31 Οκτωβρίου 2016, στην Ουάσιγκτον, όπου τόνισε την υποστήριξή του προς τον Δημοκρατικό υποψήφιο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. (Φωτογραφία: Alex Wong / Getty Images North America)

 

Ο Peter Thiel στον Πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, στις 16 Νοεμβρίου 2016, ελάχιστες μέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος και η μεταβατική του ομάδα βρίσκονται στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα διοίκηση. (Φωτογραφία: Drew Angerer/Getty Images North America)

 

Ο εκλεγμένος Αντιπρόεδρος Mike Pence κοιτάει τον εκλεγμένο Ντόναλντ Τραμπ να σφίγγει το το χέρι του Peter Thiel κατά τη συνάντηση με στελέχη του τεχνολογικού τομέα στον Πύργο του Τραμπ, στις 14 Δεκεμβρίου του 2016. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και των ηγετών της βιομηχανίας της τεχνολογίας. (Φωτογραφία: Drew Angerer/Getty Images North America)

Ysterografa.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα