Ο ΔΕΣΦΑ, ο λαϊκισμός  και η πραγματικότητα

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Όταν έχεις κυβερνήσει τη χώρα επί δεκαετίες αυτοδύναμα, εναλλάξ με το ΠΑΣΟΚ μέχρι χθες, δικαιούσαι σήμερα να γίνεσαι τιμητής των πάντων; Μήπως η αλλαγή ηγεσίας ενός κόμματος μπορεί να διαγράψει το παρελθόν του ή μπορεί να αλλοιώσει την σημερινή πραγματικότητα στην οποία μας οδήγησε με το παιχνίδι του δικομματισμού; Ο θόρυβος που ξέσπασε για το εφάπαξ του προέδρου και δ/ντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, με καταγγέλλοντες τους προαναφερθέντες, αποδεικνύει ότι προσποιούνται πως αγνοούν την “κανονικότητα” στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που οι ίδιοι διαμόρφωσαν βαθμιαία στα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι πρόσφατα: Όπως κατάλαβα από τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Νίκας, ενώ ήταν δ/ντής του ΔΕΣΦΑ επελέγη πρόεδρος και δ/νων σύμβουλός του χωρίς να απωλέσει την υπηρεσιακή του ιδιότητα. Είναι αυτονόητο σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι δεν είναι δυνατόν ο υπάλληλος στον οποίο ανατίθενται καθήκοντα προέδρου και δ/ντα συμβούλου να υπολείπεται ιεραρχικά στην υπηρεσιακή κλίμακα και προάγεται με διαδικασίες που καθορίζει ο κανονισμός κάθε οργανισμού Είναι και πάλι αυτονόητο, σύμφωνα με τα ισχύοντα για όλους, ότι αν συνταξιοδοτηθεί από την υπηρεσιακή του θέση (του γενικού δ/ντή πλέον στη συγκεκριμένη περίπτωση) θα λάβει τη σύνταξη και το εφάπαξ που αντιστοιχεί στον βαθμό που κατείχε υπηρεσιακά κατά τον χρόνο της συνταξιοδότησης. Θα μπορούσε βέβαια η κυβέρνηση να αξιώσει την παραίτηση του επιλεγέντος από την υπηρεσιακή του θέση πριν αναλάβει την ηγεσία του κάθε οργανισμού, όμως κανείς δεν θα αποδέχονταν την πρόταση πριν ολοκληρώσει την υπηρεσιακή του θητεία ή τουλάχιστον πριν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Και η πράξη έχει αποδείξει ότι οι επιλογές της ηγεσίας ενός οργανισμού μέσα από τα στελέχη του, αποτελεί επιτυχέστερη επιλογή έναντι οιουδήποτε τρίτου, όσα τυπικά προσόντα κι αν έχει να επιδείξει, διότι γνωρίζει το αντικείμενο στις λεπτομέρειές του καθώς και τις ικανότητες του προσωπικού ώστε να αξιοποιήσει τους ικανότερους με κίνητρο να επιτύχει ο ίδιος στην αποστολή του. Αν βέβαια θεωρούν ότι το ποσόν των 250 χιλ. ευρώ ως εφάπαξ είναι υπερβολικό για τον βαθμό του Γενικού Δ/ντή του ΔΕΣΦΑ, αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο όμως ούτε καν ετέθη. Ίσως διότι σε οργανισμούς, σήμερα, ένας απλός υπάλληλος, π.χ. ένας τεχνίτης που αποχώρησε από την υπηρεσία λαμβάνει εφάπαξ αθροιστικά με την αποζημίωση της οικειοθελούς αποχώρησής του, ποσό που αγγίζει τις 100 χιλ. ευρώ. Ενώ αλλού συμβαίνει και το εξής: Διευθυντές ή άλλοι υψηλόβαθμοι με πολυετείς σπουδές σε θέσεις ευθύνης, δηλαδή σε “μάχιμες” θέσεις, που κάθονται καθημερινά σε “ηλεκτρική” καρέκλα, λαμβάνουν εξερχόμενοι της υπηρεσίας εφάπαξ μικρότερο των απλών υπαλλήλων καθημερινής ρουτίνας. Λαϊκισμός θα μου πείτε. Ναι, κατά την άποψή μου, λαϊκισμός, ο οποίος ποτέ δεν θίγεται από τους πολιτικούς όταν αφορά τους πολλούς, για να μη γίνονται αντιπαθείς στους ψηφοφόρους αλλά στοχεύουν δημαγωγώντας στον ένα, για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι την άγνοια της πλειοψηφίας για τη σημερινή πραγματικότητα..

Όμως για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της υποκρισίας όσων σήμερα εξανίστανται  στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, νομίζω ότι είναι αποκαλυπτική η εμπειρία από οργανισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τουλάχιστον μέχρι το 2010: Οι προαγωγές π.χ. δεν διεξάγονταν κάθε χρόνο με την σύγκληση των υπηρεσιακών συμβουλίων προαγωγών, όπως επέβαλαν οι κανονισμοί, αλλά από το 1999 και μετά ανά τριετία ή τετραετία αναδρομικά, και από ένα χρονικό σημείο καταργήθηκαν στην πράξη. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργούνται κενές θέσεις στην ιεραρχία λόγω της συνταξιοδότησης αριθμού υπαλλήλων στη διάρκεια της τριετίας ή τετραετίας, οπότε στο όνομα της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οργανισμού οι κενές θέσεις της ιεραρχίας σε όλα τα επίπεδα καλύπτονταν με την ονομαζόμενη Ανάθεση Καθηκόντων Ανωτέρου Βαθμού (ΑΚΑΒ) που προέβλεπε ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού (ΓΕΚΑΠ) προφανώς σε έκτακτες περιπτώσεις αλλά γενικεύθηκε, και απονέμονταν απ’ ευθείας από τον εκάστοτε Δ/ντα Σύμβουλο με δικά του κριτήρια. Μάλιστα, στις προεκλογικές περιόδους (κυρίως του 2009, του 2007 ίσως και παλαιότερα) χορηγούνταν αφειδώς ΑΚΑΒ εν όψει των εκλογών, αριθμητικά καθ’ υπέρβαση των οργανικών θέσεων. Η αλόγιστη ανάθεση ΑΚΑΒ, δεν επιβάρυνε οικονομικά μόνον τον Οργανισμό αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία αφού οδηγούσε σε μεγαλύτερους μισθούς αλλά κατ’ ακολουθία και σε μεγαλύτερες συντάξεις εφόρου ζωής. Αλλά και όταν διενεργούνταν προαγωγές αναδρομικά, αυτές, σύμφωνα με όσα διαδίδονταν ευρύτατα, γίνονταν αναλογικά με τη δύναμη των παρατάξεων. Αν δεν ήσουν ενταγμένος σε “μαντρί”, τότε “σε έτρωγε ο λύκος”, δεν είχες να περιμένεις τίποτα, έμενες στο περιθώριο. Έτσι οικοδομήθηκε η χώρα μέχρι το 2010, γιαυτό σήμερα αποσυντίθεται. Όλα αυτά συνέβαιναν όταν κυβερνούσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εναλλασσόμενοι στην εξουσία. Ξαφνικά εξαγνίστηκαν; Μάλιστα η χειρότερη κληρονομιά των κυβερνητικών τους θητειών είναι ότι διαμόρφωσαν νοοτροπίες που δεσπόζουν και σήμερα στην ελληνική κοινωνία και έχουν θέσει την αξιοκρατία στο περιθώριο, κληρονομώντας την ίδια λογική και στους σημερινούς κυβερνώντες. Δηλαδή, Έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της διακυβέρνησής τους. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διογκώθηκε εκλογικά από το 4,5% του εκλογικού σώματος το 2009, στο 36% δια μαγείας αλλά κυρίως με ψηφοφόρους των δύο προαναφερθέντων κομμάτων.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

12-3-2017

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιατι αδικειτε και την δικη σας λογικη και την λογικη των αναγνωστων σας, που εβιωσαν τις καταστασεις που περιγραφετε, αγαπητε κ . Μακροδημοπουλε. Εχουμε και ως ανθρωποι το προπατορικο αμαρτημα ,αλλα μολις βαπτισθουμε εμεις οι ορθοδοξοι χαριτωνομαστε και ως αυτεξουσιοι θα ”απολογηθουμε” στον Θεο και τους ανθρωπους για τα δικα μας αμαρτηματα-ατοπηματα-αστοχιες και οχι για το αμαρτημα του Αδαμ και της Ευας. Κατ’αναλογιαν τα πολιτικα κομματα που ειναι στην αντιπολιτευση δικαιουνται να καταγγελουν τα κυβερνητικα κομματα και τις προηγουμενες κυβερνησεις, για τα ”προπατορικα” αμαρτηματα τους . Μολις ομως γινουν κυβερνηση -βαφτιζονται με την λαικη ψηφο-, και μετα δεν δικαιουνται να ομιλουν για τα αμαρτηματα των προκατοχων τους, οταν μπορουσαν με ενα νομο -για αλλο θεμα ”πετουσε” στον αερα ο κ. Τσιπρας τον ενα νομο- να καταργησουν ,οσα η δικη τους δεοντολογια και μανταλιτε δεν ταιριαζε με τα νομοθετηθεντα απο τα παλαια κομματα την προηγουμενη 30ετια ( απο τα οποια τα 22 ηταν του ΠΑΣΟΚ) . Δυστυχως η κυβερνηση δεν προνομοθετησε για την περιπτωση του κ. ΝΙΚΑ -θα το κανει προεκλογικως, να ειστε βεβαιος- και τωρα ”πιασμενοι οι αρμοδιοι στην φακα” παρουσιαζουν σοφιστειες και ” καταρρωνται” τον Θεοι , που τους εκανε διαδοχους των κακων κυβερνησεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ και ας κυβερνουν περισσοτερο απο δυο χρονια. Και εσεις , που γνωριζετε -καλως μαλιστα- οτι για να προαχθεις στον ανωτατο βαθμο στην οποια Υπηρεσια , προσεφερες δι’ενεργειων και παραλειψεων ”σωτηριες” -συνηθως κομματικες- υπηρεσιες , καταγγελετε τα παληα κομματα, με ενα ,εκ των οποιων, σιγουρα ειχατε ”ερωτευθει” απο το 1974 και κυριως απο το 1981. Μη ξεχνατε καθε αρνι απο το ποδι του κρεμεται και η χωρα μας ειναι μικρη και ειμαστε ολοι γνωστοι. Να ειστε καλα.

  • Λυμάμαι αγαπητέ ΣΑΝ αλλά δεν ερωτεύομαι κόμματα. Είμαι “φυσιολογικός” άνθρωπος. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτα, ιδιαίτερα στα κόμματα εξουσίας, χθεσινά και σημερινά. Με χρωστάνε, διότι πάντα ήταν τροχοπέδη στο λογικό και αυτονόητο. Ο ΟΣΕ, υπήρξε για μένα ένα πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο. Μπορώ να καταλάβω γιατί σήμερα είμαστε σε τέλμα σε ένα πλήρες αδιέξοδο χωρίς καμιά προοπτική

   • Και εγω το ιδιο θα ελεγα-εγραφα ,αγαπητε κ. Μακροδημοπουλε, αλλα σιγουρα στην θεση σας -που κατα πως υποστηριζετε εισασταν πολιτικα αστεγος στην 30ετια 1981-2011- ουδεποτε θα υπεστηριζα (και αυτο επεσημανα στο σχολιο μου) την σημερινη κατασταση , η οποια στην 7ετια των ισχνων αγελαδων , ”καταφερε” να προαγαγαγει τοσο συντομα στην ανωτατη βαθμιδα το κομματικο πουλαιν της και να δωσει το εφαπαξ, που επαιρναν τα αντιστοιχα κομματικα πουλαιν την εποχη των παχεων αγελαδων της 10ετιας του 2000. Τελος -θα συμφωνειτε και εσεις – δεν συγκρινονται ανομοια, ουτε τα επικαλουνται οι εχεφρονες , για να δικαιολογησουν τις αστοχιες τους, γιαυτο και απαιτειται μια ”επανασταση” των λογικων συνελληνων , για να μη πιστευουν αρκετοι συνελληνες οτι ”ψεκαζομαστε”, αφου δεν αντιδρουμε σε καθε παραλογο, παρανομο και ανηθικο γινεται απο τις εκαστοτε κυβερνητικες ηγεσιες την εποχη της οικονομικης κρισεως.

    • Άλλο κομματικά και άλλο ιδεολογικά. Ούτε υποστηρίζω τη σημερινή κατάσταση απλά ερμηνεύω τον τρόπο σκέψης. Ουσιαστικά θέλω να πω ότι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν νομιμοποιούνται να γίνονται τιμητές. Ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουμε την ίδια πορεία προς τα αδιέξοδα καμιά αντίρρηση. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο να επαναληφθούν στον ίδιο βαθμό συμπεριφορές όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρεόυ και Σημίτη και επί ΝΔ επί Καραμανλή. Απαράδεκτη κατάσταση!

     • Για να μη αντιδικουμε για το απλο συμπερασμα. Υποστηριζετε δηλαδη οτι σε περιοδο των ισχνων αγελαδων καλως ενεργουν οι σημερινοι, οταν οι προηγουμενοι επι παχεων αγελαδων εκαναν το ιδιο, οποτε μαυτα και μαυτα μπορουμε ολοι αυτοματως να δικαολογησουμε ολους τους πολιτικους μετα τον αδικοσκοτωμενο Καποδιστρια, για ο,τι συμβαινει σημερα στην Ελλαδα . Και ετσι, για εσας, παντα φταιει ο Χατζηπετρης, για ο,τι οικογενειακο, κοινωνικο και πολιτικο συμβαινει στην Πατριδα μας. Για τα δε προσωπικα μας φταινε οι πρωτοπλαστοι, που μας κληρονομησαν το προπατορικο αμαρτημα, παρ’οτι εμεις βαπτισθηκαμε και απαλλαγηκαμε απ’αυτο, οι δε πολιτικοι ψηφισθηκαν γιατι υποσχεθηκαν οτι θα διορθωσουν ολα τα αντιλαικα κλπ μετρα των προηγουμενων.. Θα θελατε-ηθελαν ολοι οι συνελληνες να τους καταλογιζουν οι-ανικανοποιητοι συνηθως- κληρονομοι τους την εξελιξη τους σε προσωπικο και οικογενειακο επιπεδο , οταν αυτοι δεν προσεθεσαν ουτε μια πετρα, ουτε διορθωσαν κατι -ενω μπορουσαν- στο συνολικο οικογενειακο οικοδομημα;;; . Και δυστυχως το λαθος επαναλαμβανεται και με τον διπλσιασμο των αποδοχων του προεδρου του ΟΔΗΧ. Να συνεχισετε ,αγαπητε μου και μαλλον θα πεισετε περισσοτερους για το αντιθετο.

 2. Προσπαθώ να πείσω αγαπητέ ΣΑΝ ότι αυτοί που εμφανίζονται τώρα ως εναλλακτική λύση και έρχονται από το μακρινό παρελθόν, αυτοί είναι που θεμελίωσαν τη λογική και την ηθική που καταδικάζουν τώρα. Μάλιστα περιορίζονται στα επιφαιόμενα, στον ένα, και όχι στον λαικισμό τους που αγγίζει οικονομικά ακόμη και την πολυπληθή βάση των εργαζομένων σε οργανισμούς.

  • Να συνεχισετε τους πειστικους συλλογισμους σας, για να ηρεμησουν και οσοι ”ντρεπονται”για την ασυνεπεια λογων και εργων και την ”καταντια ”της κατα πως την λενε πρωτης-ενω ειναι δευτερη μετα την Πασοκικη του 1981- Αριστερας και οσοι δικαιολογουνται για τις αμαρτιες τους απο το λαθος του Αδαμ να φαει το μηλο, που του εδωσε η Ευα. Μηπως ομως ετσι ”σουβλιζουμε και ψηνουμε” τον ιδρυτη της Λογικης Βορειοελλαδιτη Αριστοτελη, του οποιου θελουμε και να ειμαστε κληρονομοι ;;;.Καληνυχτα-καλημερα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα