Γαλλία και η Γερμανία διεξήγαγαν ένα διήμερο υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα με στόχο να αναζητήσουν τρόπους για την αναβίωση της οικονομικής δυναμικής της Ευρώπης. Παρά όμως τη φαινομενική επίδειξη ενότητας, οι αντιπρόσωποι των δύο χωρών έμειναν στα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις πολιτικές διαιρέσεις.
Οι υπουργοί των δύο μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ συναντώνται δύο φορές το χρόνο σε κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Για πρώτη φορά, η συνέλευση διήρκεσε δύο μέρες και διεξήχθη στο Αμβούργο στις 9-10 Οκτωβρίου.
Αν και επισκιάστηκε από τα γεγονότα στο Ισραήλ, τα κύρια θέματα της διήμερης συνάντησης ήταν οι γαλλογερμανικές ανησυχίες σχετικά με τη φθίνουσα πορεία της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του μεγάλου βιομηχανικού μετασχηματισμού.
«Το σημαντικό ήταν η πραγματική βούλησή μας να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη μέσω της γαλλογερμανικής σύγκλισης (…) όσον αφορά την οικονομία και την ευρωπαϊκή πρόοδο μέσω καλών επενδύσεων που διατηρούν την ανταγωνιστικότητά μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους την Τρίτη.
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη η επίσκεψη σε εργοστάσιο της Airbus στο Αμβούργο που ήταν ψηλά στην ατζέντα της Δευτέρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι και οι δύο ηγέτες ξεχώρισαν ως ένα πρότυπο γαλλογερμανικό έργο.
Η Airbus, μια πολυεθνική εταιρεία αεροδιαστημικής, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 με την υποστήριξη και των δύο κυβερνήσεων σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός ανταγωνιστής των κυρίαρχων αμερικανικών κατασκευαστών αεροπλάνων.
Πάνω από πέντε δεκαετίες αργότερα, η εταιρεία έχει καθιερωθεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή αεροσκαφών μπροστά από την Boeing.
Δόξα του παρελθόντος και όνειρα για το μέλλον
Υπήρχε μια υποψία νοσταλγίας καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη ότι οι συζητήσεις του υπουργικού συμβουλίου για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη «περιλάμβαναν πάντα την Airbus».
Οι προοπτικές, ωστόσο, για ένα διάδοχο σχέδιο της Airbus είναι δυσοίωνες, καθώς οι συναντήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τα τελευταία δύο χρόνια συνεχίζουν να έχουν ως στόχο την εξομάλυνση των εντάσεων και των διαφωνιών σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική.
Η διήμερη συνάντηση στο Αμβούργο είχε ως κύριο στόχο την «ενίσχυση της [διμερής] σχέσης» και όχι «τη συνεχή σύνταξη δηλώσεων και εγγράφων», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας την προγραμματισμένη περιήγηση με σκάφος στον Έλβα, την οποία ο Μακρόν και ο Σολτς θα αξιοποιούσαν για διμερείς συνομιλίες.
Οι δύο ηγέτες προσπάθησαν ήδη από τον Ιούνιο να βελτιώσουν την τεταμένη προσωπική τους σχέση, με τη συνάντηση των δύο στην ιδιωτική κατοικία του Σολτς στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο.
Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο
Η σχετικά νέα αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται όλο και περισσότερο κεντρικό σημείο των προσπαθειών των δύο κυβερνήσεων ώστε να ανακτήσουν το οικονομικό και τεχνολογικό πλεονέκτημα της Ευρώπης στον ανταγωνισμό απέναντι στους τεχνολογικούς γίγαντες της Αμερικής.Έτσι, αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στη σύσκεψη του Αμβούργου.
Μετά τη διήμερη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε ανοιχτά για την «προώθηση κοινών γαλλογερμανικών και ευρωπαϊκών έργων για τη δημιουργία υπολογιστικής ισχύος, τη μείωση της εξάρτησης από τα τσιπ και την ανταλλαγή δεδομένων», ενώ παράλληλα θα υπάρξει νέα ρύθμιση ώστε να αναοτυχθούν νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Ο πόνος του παρόντος
Παρόλα αυτά, Γαλλία και Γερμανία παραμένουν εγκλωβισμένες σε ακανθώδεις εσωτερικές διαμάχες για τεχνικά θέματα και έτσι επηρεάζεται η δυνατότητά τους για σταθερή ανάκαμψη.
Το πιο σοβαρό είναι ότι οι δύο χώρες διαφωνούν για το καθεστώς της πυρηνικής ενέργειας στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η οποία υποτίθεται ότι θα βρει κοινούς μηχανισμούς για τη θωράκιση των εταιρειών και των ιδιωτών καταναλωτών από τους κλυδωνισμούς των τιμών.
Εδώ τουλάχιστον, το «πνεύμα του Αμβούργου», όπως το ονόμασε ο Μακρόν, φαίνεται να έχει αποφέρει κάποια αποτελέσματα.
«Διαπιστώσαμε ότι θέλουμε να συνεργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες με τις ομάδες μας για να καταλήξουμε σε μια απαραίτητη συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Επιπλέον, οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται σε μια κοινή προσπάθεια για τη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου που προέρχεται από τις Βρυξέλλες. Η κίνηση αυτή έχει υπονοηθεί από Γερμανούς αξιωματούχους εδώ και καιρό. Όμως μια πρώτη κοινή δήλωση, η οποία εκκρεμούσε μέχρι τώρα, αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα.
Μακρόν και Σολτς καταδίκασαν επίσης από κοινού την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας τη χώρα για την υποστήριξή τους.
Προηγουμένως είχε προκληθεί σύγχυση σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ΕΕ θα αναστείλει τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη και θα θέσει υπό επανεξέταση τη συνέχισή της, με ορισμένες κυβερνήσεις και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να αντιδρούν με αναφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια για την κοινωνία των πολιτών.
Τόσο ο Σολτς όσο και ο Μακρόν διευκρίνισαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τη διακοπή της στήριξης της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους πολίτες, αλλά ότι η επανεξέταση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η χορήγηση χρημάτων στη Χαμάς.
«Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι [καμία από τις ενισχύσεις μας] δεν θα ωφελεί τρομοκρατικές δομές και ότι θα το επανεξετάσουμε αυτό εν όψει τέτοιων γεγονότων είναι [φυσιολογικό]», δήλωσε ο Σολτς.