Ο Γέρων Ιερόθεος Καρυώτης.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ (Απο τη Μακεδονία της Κυριακής του Πάσχα που κυκλοφορεί το Μεγάλο Σάββατο. Στηρίξτε την).

Πριν από τέσσερα χρόνια, τέτοιες ημέρες, έφευγε από τη ζωή ο μοναχός Ιερόθεος Καρυώτης, ο Ιερόθεος για μια πλειάδα δημοσιογράφων που αποκλείετο, όταν πήγαιναν στο Όρος, είτε για δουλειά, είτε για προσκύνημα, να μην περάσουν να τον δουν.

Ο Ιερόθεος, είχε το βιβλιοπωλείο, ακριβώς, πίσω από το Πρωτάτο. Σε εμβληματική θέση. Και να ήθελες να τον αποφύγεις δεν μπορούσες.

Αν σε έβλεπε να περιπλανιέσαι σαν χαμένος, το καταλάβαινε και σου μιλούσε ο ίδιος. Ήθελε να σε βοηθήσει.

Όταν εκοιμήθη, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά στη γνωριμία του με την Αρλέτα η συνάντηση με την οποία ενέπνευσε στην τραγουδίστρια το γνωστό τραγούδι το «Μπάρ το Ναυάγιο». Ο Ιερόθεος ήταν όλα αυτά που η Αρλέτα περιγράφει αλλά δεν ήταν μόνο αυτά.

Ήταν ένας σύγχρονος σοφός της ζωής. Σοφός από εμπειρία αλλά και αναγνώσεις. Ανοικτός στα ρεύματα. Επιεικής με τους ανθρώπους.

Είχε προσλάβει τον χριστιανισμό ως προσφορά. Όχι, απλώς, ως ένα απολιθωμένο δόγμα. Σε βοηθούσε να βγείς από τα αδιέξοδα. Ναι, είχε συνδυάσει την αρχαία Ελλάδα, με το Χριστιανισμό και τον σύγχρονο κόσμο.

Τακτικός επισκέπτης της Επιδαύρου αλλά και κάθε καλλιτεχνικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη.

Είχε πολλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη, με προεξάρχοντα τον πρόωρα χαμένο Νίκο Ναουμίδη.

Ο Νίκος, μάλιστα, για ένα μεγάλο διάστημα έμεινε στο κελί του Ιερόθεου, τον Άγιο Νικόλαο τον Χαλκιά.

Ένα εξαιρετικό κελί, με εξαιρετική θέα, στο οποίο ο Ιερόθεος διατηρούσε και ένα τηλεσκόπιο. Από το Κελί έβλεπες όλες τις απέναντι ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στο κελί αυτό περάσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της ζωής μας. Για μας, το Άγιο Όρος ταυτιζόταν με τον Ιερόθεο. Ήταν ο γέροντάς μας. Τον ακούγαμε, συζητούσαμε μαζί του με ευλάβεια και σεβασμό χωρίς, όμως, τον φόβο που θέλουν να επιβάλλουν άλλοι συνομιλητές.

Βαθιά φιλότεχνος, ήταν ο καλύτερος, ίσως, ξεναγός στο Πρωτάτο και τις αγιογραφίες του Πανσέληνου. Σε κάποια περίοδο του αγιορείτικου βίου του ήταν ο καμπανοκρούστης του Πρωτάτου. Μια εργασία που μπορεί να εξελιχθεί σε τέχνη. Ανήγαγε σε τέχνη το χτύπημα της καμπάνας.

Από το βιβλιοπωλείο και το κελί του Ιερόθεου πέρασαν μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες. Θα αναφέρω μόνο τον Τσαρούχη με τον οποίο είχε στενή σχέση. Από τα σύγχρονα ονόματα, τακτικός επισκέπτης στο κελί του ήταν ο Λάκης Λαζόπουλος ο οποίος πήγαινε συχνά και τον συναντούσε, πολλές φορές με ελικόπτερο.

Ο Ιερόθεος με βοήθησε πολύ σε προσωπικό επίπεδο και στις θεολογικές μου αναζητήσεις αλλά και επαγγελματικά.

Μαζί με το Νίκο Ναουμίδη είχαμε κάνει μια σειρά ντοκυμαντέρ που έπαιζαν για χρόνια στην ΕΡΤ3 και αφορούσαν την κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ήταν μια βαθιά προσέγγιση του Θείου δράματος από αγιορείτες πατέρες. Ήταν αδύνατον να δεχθούν να μιλήσουν αν δεν τους το ζητούσε ο Ιερόθεος.

Τον Ιερόθεο σέβονταν οι μοναχοί της Αγιορίτικης πολιτείας. Είχε, όμως, τρείς που βρίσκονταν πολύ κοντά του. Αυτούς, τουλάχιστον, θυμάμαι εγώ. Τον γέροντα Μωϋσή ο οποίος έφυγε και αυτός από τη ζωή, τον γέροντα Επιφάνειο ο οποίος ζει στο κελί του Μυλοποτάμου και τον γέροντα Αναστάσιο.

Μαζί με τον γέροντα Μωϋσή εξέδιδαν από το 1982 το περιοδικό «Πρωτάτο».

Λίγο μετά την αναχώρησή του από τη ζωή, βρέθηκα στο Όρος και ρώτησα έναν μοναχό: τι είχε ο Ιερόθεος, από τι πέθανε; Και μου απάντησε. Ήθελε να φύγει και έφυγε.

Πέρασα από το κελί το καλοκαίρι. Τίποτε δεν μου θύμιζε τις παλιές ημέρες.

Καλό παράδεισο γέροντα.

Παντελής Σαββίδης

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα