Ο “βούρκος” εντός του ΥΠΕΘΑ όπου συχνά κολλάνε σημαντικά θέματα

12/9/20 | 0 | 0 | 149 εμφανίσεις
Τον Απρίλιο του 2018 υπογράφηκε η σύμβαση αναβάθμισης 84 μαχητικών F-16 στην κορυφαία διαμόρφωση “V”. Αυτόματα προέκυψε η υποχρέωση από την κατασκευάστρια εταιρεία η υποχρέωση παροχής προς την ελληνική πλευρά “αντισταθμιστικών” (των τέως “Α.Ω / offsets”) των οποίων το ύψος της δαπάνης συμφωνήθηκε άμεσα και απέμενε να προσδιοριστεί το αντικείμενο. Η διαδικασία αυτή που αποτελεί μια σύνθετη διαβούλευση / διαπραγμάτευση μεταξύ εταιρείας, ΓΔΑΕΕ και Γενικών Επιτελείων διήρκεσε κοντά στον ένα χρόνο. Παραμένει σε εκκρεμότητα όμως ένα σημαντικό πακέτο που δεν λέει να καταλήξει…

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όλα τα υπόλοιπα κατέληξαν σε μια τιμολογημένη λίστα παροχών που αναφερόταν σε παροχή εργασίας στην ΕΑΒ, ανάθεση έργου σε εγχώριες εταιρείες για να συμβάλουν στο έργο της αναβάθμισης ή/και εκμετάλλευσης των νέων δυνατοτήτων των αεροσκαφών.

Επίσης και σε ανάπτυξη υποδομών τόσο αυτών της ΕΑΒ (για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του έργου) όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας για να καλύψει δικές της απαιτήσεις δεδομένης της παρούσης οικονομικής στενότητας. Η λίστα των προγραμμάτων μάλιστα παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αλλά «οι κυβερνήσεις πέφτουν μα η αγάπη μένει». Έτσι λοιπόν, μια και τα πάντα σε αυτή την χώρα είναι προσωποποιημένα, με την αλλαγή της κυβέρνησης (επαν)εμφανίστηκε στην Μεσογείων γνωστός παλαιόθεν… «μάγος», θιασώτης της ρήσης «άφησε το σε εμένα [μεγάλε], σε δέκα λεπτά θα το έχω λύσει».

Εν προκειμένω, τη λύση προσπαθεί να τη δώσει ακόμη, 14 μήνες μετά, επιχειρώντας να μοιράσει κάποια περισσευούμενα εκατομμύρια ευρώ, πέραν κάθε προβλεπόμενης διαδικασίας, δηλαδή κατά το δοκούν, με ό,τι κι αν αυτό ά μπορούσε να συμπεριλαμβάνει.

Εν ολίγοις, για άλλη μια φορά θα έχουμε και πάλι λύση εκ των άνω προς τα κάτω, χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς τις αρμόδιες επιτροπές, χωρίς εισηγήσεις. Πέραν αυτών το οδυνηρό είναι ότι σήμερα, μετά από σχεδόν δύο χρόνια που συμφωνήθηκαν τα αντισταθμιστικά, εξακολουθούμε να μην έχουμε ως χώρα επωφεληθεί στον βαθμό που εύκολα θα μπορούσαμε.

Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί, ότι ο ίδιος «μάγος», ως… πανταχού παρών και ουδέν πληρών, αρεσκόταν κατά το παρελθόν να ισχυρίζεται πως «έλυσε» το θέμα με τα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Το κατά πόσον αυτό το θέμα επιλύθηκε, όλοι οι υπόλοιποι το γνωρίζουμε.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια εάν «μάγος» έχει πληροφορηθεί την απόφαση του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), σε συνέχεια της απόφασης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) που δεν δικαίωσαν την Ελλάδα.

Αποφάσεις τις οποίες επειδή εδώ στην Ελλάδα είμαστε… μάγκες, επιλέγουμε να αδιαφορούμε. Χάνοντας παράλληλα την ευκαιρία να λυθούν με έξυπνο τρόπο τώρα που συντελείται συνολική αναδιάρθρωση, υπό την έννοια του ότι έχουμε ως χώρα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα.

Επειδή ο λογαριασμός για τον Έλληνα φορολογούμενο θα ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αναρωτιέται κανείς εάν κάποια στιγμή θα πρέπει να… επιβραβεύονται γενναιόδωρα όλοι όσοι χειρίζονται και επιλύουν τόσο αποτελεσματικά τις υποθέσεις και όσοι διασφαλίζουν τη μόνιμη καταδίκη της Ελλάδας όταν οποιοσδήποτε τραβάει τη χώρα στα διεθνή δικαστήρια, μια διαδικασία στην οποία καλώς έχει συναινέσει.

Για να μην ξεστρατίζουμε όμως από το αρχικό αντικείμενο του προβληματισμού, καλό θα ήταν να δούμε εάν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ή αυτή θα παραμένει δέσμια ειδικών ενδιαφερόντων οποιουδήποτε και μάλιστα επιχειρώντας να παρακαμφθεί η αυστηρότατη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων εταιριών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν στο ΥΠΕΘΑ να υπάρχει ένας… βάλτος ή βούρκος, από όπου πολλές υποθέσεις που έχουν την ατυχία να βρεθούν εκεί, να μην μπορούν να ξεκολλήσουν. Έλεος πια!

https://www.defence-point.gr/news/o-quot-voyrkos-quot-entos-toy-ypetha-opoy-sychna-kollane-simantika-themata

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  27/9/20 | (4 σχόλια)
  του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων

  28/9/20 | (0 σχόλια)
  Οργή για το Καστελλόριζο Σφοδρή είναι η αντίδραση της Αθήνας απέναντι στην απαράδεκτη τουρκική πρόκληση στο Καστελλόριζο, όπου τούρκοι εθνικιστές έριξαν κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στον βράχο πάνω από το λιμάνι του νησιού TANEA Team27 Σεπτεμβρίου ...

  28/9/20 | (0 σχόλια)
  Προς το παρόν, ο 42χρονος αντιμετωπίζει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακεκριμένη οπλοκατοχή και όχι για τρομοκρατία, ενώ δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το ίδιο αδίκημα αντιμετωπίζουν οι δύο συγκατηγορούμενοί του, ένας άνδρας 38 ετών και μία γυναίκα, ...

  28/9/20 | (0 σχόλια)
  Φωτ. SHUTTERSTOCK Newsroom 27.09.2020 • 22:33  Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ενημερωτικό του δελτίο, με φόντο την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ...

  28/9/20 | (0 σχόλια)
  Στα πρόθυρα του πολέμου βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, μετά τις νέες συγκρούσεις, που σημειώθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 100, μεταξύ των αζέρικων δυνάμεων και εκείνων της ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας