Ο Βενιζέλος απαντά στη Φώφη: Δεν μπορεί η παράταξη να είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας

22/2/17 | 0 | 0 | 415 εμφανίσεις
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά την Κυριακή ότι προτιμάει να γίνουν διπλές εκλογές, με απλή αναλογική, ακόμη κι αν αυτό δεν συμφέρει τη χώρα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, η επικεφαλής της Συμπαράταξης παραδέχθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά ότι αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα συμμετέχουν απαραιτήτως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική.

«Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό», επεσήμανε στο «Πρώτο Θέμα».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως θα χρεωθεί την ακυβερνησία:

«Και γιατί θα πρέπει να το χρεωθούμε εμείς; Να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική. Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό. Ας το κάνουν και οι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε, ναι, θα μπούμε και εμείς στην κυβέρνηση. Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Σφοδρή απάντηση Βενιζέλου: Παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφωνεί με την τακτική να δοθεί χείρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις προσεχείς εκλογές. Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha και στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε τη δική του λογική για τις μετεκλογικές συνεργασίες κομμάτων και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να «καθορίσει ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις». Απάντησε, μάλιστα, σε έντονο ύφος, στις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά για διπλές εκλογές επειδή «συμφέρει το ΠΑΣΟΚ».

Δείτε τι απάντησε στον Alpha για ΣΥΡΙΖΑ, διπλές εκλογές και για την Φώφη Γεννηματά:

Σπ. Χαριτάτος: Πρόεδρε, βοηθήστε με λίγο, ένα ερώτημα πριν σας ευχαριστήσω για την κουβέντα μας, για το σχόλιό σας. Προσπαθώ να αντιληφθώ τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες, της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και κάποιες πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες παραδέχεται ανοικτά ότι εάν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα συμμετέχουν απαραιτήτως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε. Αυτά τα έχω δει και εγώ δημοσιευμένα, ως σχόλια και αναλύσεις συναδέλφων σας δημοσιογράφων, που επικαλούνται φράσεις της κας Γεννηματά ή άλλων στελεχών εντός εισαγωγικών αλλά θέλω να ελπίζω ότι τα εισαγωγικά δεν ισχύουν και πρόκειται απλώς για δημοσιογραφικές αναλύσεις. Η θέση  του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία απορρέει από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας του 2015, είναι απολύτως καθαρή. Το μήνυμα είναι σαφές: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών,  προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, χρειαζόμαστε εκλογές να πέσει και να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση. Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει εάν δηλώνει πίστη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αλλά δεν μπορεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει τις εξελίξεις.
Δεν μπορεί, εμείς, ο χώρος ο δημοκρατικός, που έχουμε σηκώσει το βάρος της προστασίας της χώρας να σερνόμαστε πίσω από τις σκοπιμότητες ενός ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτική λύση για τη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, λύση δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε είναι λογικό ούτε είναι ιστορικά δίκαιο να αναζητάμε τη λύση σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το 2009. Όμως, φοβούμαι ότι αν εκπέμπεται από τον μεσαίο, δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο ένα μήνυμα ασάφειας και αβεβαιότητας ή αν κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό πιστεύω ότι δεν ισχύει, τότε, στρέφουμε τον κόσμο προς τη λύση της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο κόσμος θέλει να έχει μια εναλλακτική λύση προοδευτική αλλά όχι ΣΥΡΙΖΑ, όχι ΑΝΕΛ.
Αυτοί οι οποίοι τα λένε αυτά, ενισχύουν τον κ. Μητσοτάκη και τον οδηγούν στην αυτοδυναμία και βλάπτουν τη χώρα. Έχω εξηγήσει σε ποιο πλαίσιο κινείται η παράταξη, όπως το πιστεύω, αυτό είναι το πλαίσιο που έχει ψηφίσει το Συνέδριό μας, αυτό είναι το πλαίσιο που πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, στέλνοντας ένα πεντακάθαρο μήνυμα αλλά για να στείλουμε το μήνυμα πρέπει να ασχολούμαστε με την ουσία των πραγμάτων. Δηλαδή, με την στρατηγική εξόδου από την κρίση, στην οποία θα έρθουν όλοι, εμείς θα έχουμε την πολιτική διεύθυνση, ας το πούμε έτσι, ενός σχεδίου στο οποίο θα έχουμε δώσει το αίμα μας και τον κόπο μας και σε αυτό προσχώρησαν όλοι οι άλλοι. Δεν προσχωρήσαμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία το 2011. Η Νέα Δημοκρατία προσχώρησε μέσω της κυβέρνησης Παπαδήμου στη δική μας λογική και στη δική μας στρατηγική.

Σπ. Χαριτάτος: Οφείλω, όμως, εδώ να προσθέσω και να  σημειώσω, Πρόεδρε, ότι η κουβέντα περί εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική, δεν βοηθά ούτε τη Φώφη Γεννηματά στη δυναμική της παρέμβαση που οφείλει να έχει ως Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κάποιος πρέπει να  προστατεύσει και την Πρόεδρο και την Παράταξη.

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι συζητάμε τώρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ψηφιστεί η απλή αναλογική ως να ισχύσει άμεσα. Λοιπόν, εμείς δεν την ψηφίσαμε. Εμείς ψηφίσαμε να υπάρχει σταθερότητα και να μην κάνει παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ψηφίσει η Παράταξη. Αλλάζουμε γραμμή; Δεν αλλάζουμε γραμμή. Ποιος την  αλλάζει τη γραμμή; Έτσι αλλάζουν οι στρατηγικές επιλογές ενός χώρου που έχει δώσει όλο του το είναι στη χώρα;

Σπ. Χαριτάτος: Τότε, ποιος συμβουλεύει τη Φώφη Γεννηματά;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, δεν ασχολούμαι με αυτά,  ούτε πιστεύω ότι αυτά αποδίδουν τις θέσεις της κας Γεννηματά ή οποιουδήποτε στελέχους. Τα βλέπω ως αναλύσεις  και βλέπω,  όπως σας είπα και δηλώσεις εντός εισαγωγικών που θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν,  είναι ανακριβείς. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του χώρου μας, την αξιοπιστία του, την ιστορική του δυναμική αλλά και την καθαρότητα των θέσεών του. Διότι, εάν δεν έχεις καθαρές θέσεις και καιροσκοπείς τότε είσαι φτερό στον άνεμο, δεν προσφέρεις υπηρεσία ούτε στην παράταξη ούτε στο έθνος.

Σπ. Χαριτάτος: Οφείλω να ρωτήσω, Πρόεδρε, εάν είδατε να αλλάζει κάτι στον χώρο, στην παράταξη, εάν άνθισε κάτι, εάν οι αντιθέσεις αμβλύνθηκαν, οι διαμάχες περιορίστηκαν με την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και η Φώφη Γεννηματά μιλά για συνεννόηση και λέει ξεκάθαρα ότι συνεννόηση δεν σημαίνει ασυλία. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω κατά πόσο ευνόησε δημοσκοπικά  αυτή η επιστροφή ή το κλίμα της Παράταξης.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν κάνω τέτοιες εκτιμήσεις ούτε με ενδιαφέρουν αυτά, κύριε Χαριτάτο. Εμένα με ενδιαφέρει ο προοδευτικός χώρος η δημοκρατική παράταξη να έχει καθαρή γραμμή και αυτό που λέει να έχει απήχηση στον κόσμο αλλά και να έχει νόημα  για τη χώρα και την προοπτική της.

Σπ. Χαριτάτος: Αναρωτιέμαι, πάντως, εάν η Φώφη Γεννηματά όφειλε ή έπρεπε ή αν θα ήταν, αν θέλετε προς το συμφέρον της παράταξης πριν προβεί σε δηλώσεις περί απλής αναλογικής και ό,τι άλλο προέκυψε μετά να καλέσει στο τηλέφωνο, να ζητήσει τη βοήθεια του Συνταγματολόγου και έμπειρου πολιτικού Ευάγγελου Βενιζέλου. Βλέπω ότι κρατά μια απόσταση από εσάς η Φώφη Γεννηματά.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχω την παρουσία μου στην παράταξη και στη Βουλή και λέω αυτά που θέλω να πω και τα λέω και θα τα λέω όπως τα πιστεύω όπως τα έχω βιώσει, γιατί εθνικό καθήκον όλων μας είναι να λέμε την αλήθεια και να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον.

Σπ. Χαριτάτος: Έχω την αίσθηση ότι διατηρεί μια απόσταση από εσάς η Φώφη Γεννηματά. Από τον πρώην Πρόεδρο..

Ευ. Βενιζέλος: Ας αφήσουμε τώρα τις ψυχολογικές ερμηνείες. Σημασία έχει να μιλάμε πολιτικά, σωστά και να εκπέμπουμε καθαρά μηνύματα χωρίς αμφισημίες και χωρίς να δημιουργούμε αμφιβολίες που βλάπτουν την προοπτική, την στρατηγική. Βλάπτουν τον χώρο και βλάπτουν και αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Την έξοδο της Ελλάδος από την  κρίση.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    28/9/20 | (0 σχόλια)
    ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Το καράβι προσπερνάει αδιάφορα τη γιγαντοαφίσα για την επέτειο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας με τους τοξότες που στοχεύουν τον εχθρό. Από το υποκατάστημα της κόλασης ξαναγυρνάμε στη μητρική εταιρεία. Η επιγραφή στον Άγιο Νικόλαο καλεί στο λιμάνι ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας