Νοέμβριος 13, 2023. Ελλάδα.
Τόσο τα δυτικά, όσο και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στον πολιτικό αναβρασμό που επικρατεί στην Ουκρανία.
Πολιτικά σενάρια άρχισαν να διαδίδονται μετά τη συνέντευξη του Ανώτατου Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι την 1η Νοεμβρίου στο περιοδικό Economist, όπου παραδέχθηκε την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης και ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία έχει φθάσει σε αδιέξοδο.
Μάλιστα, ο Υποστράτηγος του Ουκρανικού Στρατού Ντμίτρι Μαρτσένκο πρότεινε σε συνέντευξή του στο Κανάλ 5 στον Ανώτατο Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της χώρας.
Ένας Σαρλ ντε Γκωλ της Ουκρανίας
Ο παρουσιαστής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι σήμερα γίνεται πολύς λόγος για το ενδεχόμενο ανάδειξης του αρχιστράτηγου για τη θέση του Προέδρου της Ουκρανίας. Ο Μαρτσένκο απάντησε λέγοντας: «Θεού θέλοντος. Θα το ήθελα πολύ».
Ο στρατηγός υποστήριξε επίσης την άποψη ότι η Ουκρανία χρειάζεται έναν «στρατιωτικό πρόεδρο» και «ένα άτομο με την εμπειρία του Σαρλ ντε Γκωλ».
Έτσι, ξεκαθάρισε ακόμη πιο διεξοδικά ότι βλέπει τον Ζαλούζνι ως το πρώτο πρόσωπο της Ουκρανίας, που ταιριάζει ιδανικά σε αυτές τις παραμέτρους, σε αντίθεση με τον Ζελένσκι.
Διαφαινόμενη σύγκρουση Ζελένσκι – Ζαλούζνι
Το θέμα της συμμετοχής του Ζαλούζνι στις εκλογές άρχισε να συζητείται ενεργά στα μέσα ενημέρωσης εν μέσω φημών για σύγκρουση μεταξύ του αρχιστράτηγου και του προέδρου της χώρας.
Αυτές άρχισαν να πολλαπλασιάζονται ιδιαίτερα μετά τη συνέντευξη του Ζαλούζνι στον Economist.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι αποφάσισε να μην μείνει σιωπηλός. Στις 4 Νοεμβρίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , μπήκε σε διαμάχη με τον Ζαλούζνι, επιβεβαιώνοντας δημόσια ότι υπήρχε διαφωνία μεταξύ τους.
Έτσι, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχουν τον εναέριο χώρο, γι’ αυτό και η αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι δύσκολη. Ωστόσο, γενικά, η κατάσταση στο μέτωπο «δεν είναι αδιέξοδο», είχε πει τότε ο Ζελένσκι.
Μάλιστα, το BBC στην ουκρανική εκδοχή του σημειώνει χαρακτηριστικά: «(ο Ζαλούζνι) Είναι ο μόνος Ουκρανός που μπορεί να ανταγωνιστεί τον Ζελένσκι όσον αφορά το επίπεδο της λαϊκής υποστήριξης και, ίσως το πιο σημαντικό, τις εκλογικές προοπτικές. Ναι, εκλογές στην Ουκρανία δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμα, αλλά κάποια μέρα θα διεξαχθούν».
Ωστόσο,το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας συνεχίζει να αρνείται την ύπαρξη σύγκρουσης μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι.
Στις 9 Νοεμβρίου, ο Σύμβουλος του Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντόλιακ σημείωσε ότι δεν βλέπει «καμία διαφωνία ή σύγκρουση στο ανώτατο επίπεδο της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ζελένσκι και ο Ζαλούζνι βρίσκονται σε συνεχή επαφή, επικοινωνούν σχεδόν καθημερινά, συζητούν αλλαγές στη στρατιωτική στρατηγική της χώρας.
Δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία
Στον ουκρανικό Τύπο, παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία από κοινωνιολογικές έρευνες και «κλειστές» δημοσκοπήσεις.
Εάν οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή, το κόμμα του Ζελένσκι «Υπηρέτης του Λαού» δεν θα κέρδιζε περισσότερο από 12%.
Ωστόσο, το ανύπαρκτο σήμερα «κόμμα του Ζαλούζνι» θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη του 24% των ψήφων.
Όσο για τις προεδρικές εκλογές, ο νικητής δεν θα είχε αναδειχθεί στον πρώτο γύρο. Γιατί το 33% των Ουκρανών είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τον Ζελένσκι (κατά μέσο όρο σύμφωνα με μια σειρά δημοσκοπήσεων) και το 25% για τον Ζαλούζνι. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο Ζαλούζνι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το αξίωμα και δεν έχει δημιουργήσει πολιτικό κόμμα. Ωστόσο, η διαφορά τους φαίνεται πολύ μικρή…
—