Ο αναξιόπιστος Μπόρις Τζόνσον υπαναχώρησε και για τα Γλυπτά: Αρνείται πλέον να το συζητήσει, αποκαλύπτει η Telegraph

- Advertisement -

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph, (κείμενο Graig Simpson) επισημαίνεται ειδικότερα ότι το θέμα των Μαρμάρων δεν θα συζητηθεί κατά τις συνομιλίες της βρετανικής κυβέρνησης με την Ελλάδα, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι, παρά το ότι η Unesco επιμένει σε διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) συμφώνησαν να συναντηθούν με τους έλληνες ομολόγους τους αφού η Unesco ζήτησε από τα μέρη να βρουν μια «αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο θέμα των γλυπτών – σχετικά με τις επανειλημμένες εκκλήσεις για επαναπατρισμό – και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι «ανυπομονούσε να συμμετάσχει» σε νέες συνομιλίες.

Αλλά η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι το ζήτημα των Μαρμάρων δεν θα είναι θέμα συζήτησης. Το βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε:

«Η κυβέρνηση του ΗΒ δεν έχει συμφωνήσει σε επίσημες συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Η Unesco είχε καλέσει το ΗΒνα «αναθεωρήσει τη στάση του» για τα Μάρμαρα, μια επίμονη άρνηση επαναπατρισμού τους, και στη συνέχεια «να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα».

Τον Μάιο, ανακοινώθηκε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού, Λόρδος Πάρκινσον, και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συμφώνησαν να συναντηθούν μετά από την πρόσκληση για διάλογο, προσφέροντας ελπίδα στους υποστηρικτές του επαναπατρισμού.

Η κυβέρνηση του ΗΒ δήλωσε έκτοτε ότι «ενώ είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας με τους Έλληνες συναδέλφους μας», τα Μάρμαρα δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο επίσημων συνομιλιών. Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν ακόμη, αν και ορισμένοι αμφισβήτησαν το νόημα της συνέχισης των συζητήσεων με το κύριο θέμα να είναι πλέον εκτός συζήτησης.

Ο διάσημος κλασικιστής του Κέμπριτζ, καθηγητής  Paul Cartledge, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, χαρακτήρισε την εξέλιξη «φάρσα» που «σημαίνει την περιφρόνηση της κυβέρνησης για τη διεθνή πολιτιστική διπλωματία». Το Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε ότι το μέλλον των Μαρμάρων πρέπει να αποφασιστεί από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου.

Ωστόσο, η θέση του μουσείου ήταν – και όλων των εθνικών μουσείων στο ΗΒ- ότι τα τεχνουργήματα σε συλλογές δεν μπορούν να αφαιρεθούν λόγω της νομοθεσίας περί πολιτιστικής κληρονομιάς του 1960, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε προτεινόμενος επαναπατρισμός θα απαιτούσε πολιτική δράση και αλλαγή του νόμου.

Γίνεται αντιληπτό ότι εντός του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού δεν υπάρχουν σχέδια να πιέσουν για μια τέτοια αλλαγή του νόμου, υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει λύση στο σημερινό αδιέξοδο στη διαμάχη για τα Μάρμαρα, παρά το ότι η Unesco προέτρεψε το ΗΒ να αλλάξει στάση…

Παρά το αδιέξοδο, η Unesco είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η διπλωματική διαμεσολάβηση ενιαι ο μόνος δρόμος για την επίλυση της διαμάχης αυτής, λέγοντας: «Η πεποίθησή μας είναι ότι, μέσω του διαλόγου, μπορούν να βρεθούν συναινετικές λύσεις».

Η επιτροπή επαναπατρισμού της Unesco αποτελείται από εκπροσώπους κυβερνήσεων και δεν μπορούν να επιβάλλουν την επιστροφή αντικειμένων, αν και ο οργανισμός του ΟΗΕ προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για εντελώς αντίθετες θέσεις.

Η θέση του ΗΒ βασίζεται στους ισχυρισμούς ότι ο Λόρδος Έλγιν ενήργησε νόμιμα όταν πήρε τα Γλυπτά από την Ακρόπολη στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς έλαβε γραπτή άδεια από τους Οθωμανούς ηγεμόνες της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι τα αγάλματα που φιλοτεχνήθηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. απλώς κλάπηκαν και έπρεπε να παραδοθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Ουίλιαμς, πρότεινε αυτή την εβδομάδα ότι το ίδρυμα θα εξετάσει προσφορές δανείων για όλα τα τεχνουργήματα της συλλογής του, αλλά επανέλαβε ότι το Λονδίνο θα παραμείνει η μόνιμη κατοικία των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Τίτλος: «Το μέλλον των Μαρμάρων θα είναι εκτός συζήτησης στις συνομιλίες με την Ελλάδα», με υπότιτλο: «Η θέση της Βρετανίας βασίζεται στους ισχυρισμούς ότι ο Λόρδος Έλγιν ενήργησε νόμιμα όταν τα πήρε από την Αθήνα τον 19ο αιώνα».

ΠΗΓΗ: Telegraph, (κείμενο Graig Simpson)

hellasjournal.com/2022/06/ektos-ton-sinomilion-vretanikis-kivernisis-ke-elladas-to-thema-ton-marmaron-apokalipti-i-telegraph/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα