Ο «αναθεωρητής» Ερντογάν και το λεωφορείο με σπασμένα τα φρένα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

  Κώστας Βενιζέλος   

Η Τουρκία σε συναγερμό, σε μια νέα κρίση. Το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν, προχώρησε σε συλλήψεις αποστράτων ναυάρχων, τους οποίους κατηγορεί ως υπόπτους για συνωμοσία εναντίον της κρατικής ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης της Τουρκίας. Κι αυτό επειδή εξέφρασαν διαφωνία με τον Ερντογάν. Τον κάλεσαν με κοινό τους κείμενο να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιούρντενιζ, γεγονός που επιβεβαιώνει πως χρησιμοποιεί τους συνεργάτες του της πρώτης γραμμής και στη συνέχεια επιχειρεί να τους εξουδετερώσει. Όπως τον Νταβούτογλου, πάλαι ποτέ θεωρητικό της ιμπεριαλιστικής Τουρκίας.

Μια ανακοίνωση –των απόστρατων– οδήγησε το καθεστώς να κάνει λόγο για συνωμοσία του στρατού για την ανατροπή της κυβέρνησης. Θα χρησιμοποιήσει αυτή την εξέλιξη για να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του. Γιατί θέλει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Μοντρέ; Γιατί θέλει να κατασκευάσει τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης; Όλα έχουν σχέση με την αναθεωρητική του στρατηγική, αλλά και τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας. Η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και η απόσυρση από τη Συνθήκη του Μοντρέ, παραπέμπει στο 2023 και στις θεμελιώδεις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο τουρκικό κράτος. Θέλει να ανατρέψει το σημερινό κράτος.

Η αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν ήταν αναμενόμενη. Είναι σαφές πως δεν αποδέχεται την αμφισβήτηση και παρουσιάζεται αποφασισμένος να εξουδετερώσει κάθε πιθανόν εμπόδιο στα σχέδια του. Ο Τούρκος ηγέτης προωθεί αναθεωρητική στρατηγική. Πρόκειται για μια στρατηγική, που συνδέεται με την πρόθεση της Άγκυρας να «επικαιροποιήσει» τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το είπε δημόσια, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ( συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά). Τότε επιχειρήθηκε από «καλοθελητές», ενίοτε και θαυμαστές του, να ερμηνεύσουν αλλιώς τη δήλωση εκείνη. Δεν χρειάζεται «μεταφραστές», ούτε και ειδικούς για θέματα ερμηνείας. Αυτά που λέγει δεν μπορούν να τύχουν άλλης ερμηνείας. Ούτε και θέλει τούτο ο δικτάτορας.

Τα χρονικά περιθώρια για τον Ερντογάν στενεύουν. Θέλει μέχρι το 2023 να πετύχει το όραμα του. Όταν θα γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του τουρκικού κράτους, θέλει να είναι όλα έτοιμα. Να γίνει πραγματικότητα η επέκταση εδαφικά της Τουρκίας το 2023. Να αυξήσει την επιρροή της κατοχικής δύναμης διεθνώς. Την ίδια ώρα, είναι πλέον σαφές πως για το 2023 θα γίνει η μεγάλη στροφή διά του τέλους του κεμαλισμού και την έναρξη μιας νέας εποχής, δικής του. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σαφώς και μειώνει την επιρροή του στο εσωτερικό. Αυτό τον καθιστά πιο επιθετικό, πιο σκληρό και το καθεστώς πιο φασιστικό.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα, στις 27-29 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη στο Κυπριακό. Όλα όσα τεκταίνονται στην Τουρκία επηρεάζουν το Κυπριακό. Και λόγω των εσωτερικών εξελίξεων, αλλά και των κινήσεων της κατοχικής δύναμης, στην ευρύτερη περιοχή. Τα στραβά μάτια δεν μπορούν να γίνονται όταν συμβαίνουν στην Τουρκία αυτές οι κινήσεις. Με τα όσα προωθούνται στα κατεχόμενα. Για πρώτη φορά φαίνεται πως τίθεται το θέμα της προσάρτησης. Προετοιμάζονται για το ακραίο αυτό σενάριο εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της Άγκυρας.

Στην άτυπη Πενταμερή για να μην συρθούμε στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν, πρέπει να υπάρξει προετοιμασία, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει γίνει. Σε τέτοιες συναντήσεις, δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές, επαναλαμβανόμενες προτάσεις. Η Τουρκία έχει αλλάξει την τακτική της και αναβαθμίσει τις αξιώσεις της. Την ίδια ώρα, εισέρχεται σε μια μεγάλη κρίση με το θηρίο όσο στριμώχνεται τόσο πολύ να αντιδρά. Και ανεξέλεγκτα. Δεν θα «ηρεμήσουν» τον Ερντογάν οι τρίτοι με δικές μας παραχωρήσεις, όπως ακούστηκε να λέγεται.

ΣΗΜ: Έφυγε από το ζωή ο Σωκράτης Χάσικος. Και όσοι βρέθηκαν απέναντι του, σε ό,τι αφορά τις απόψεις, του αναγνωρίζουν ότι ήταν ντόμπρος και τα έλεγε έξω από τα δόντια. Καλό του ταξίδι. 

Φιλελεύθερος
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα