Ο Έβρος άντεξε, όμως κατά βάθος πεθαίνει

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Ανααστάσιου Λαυρέντζου*

Τώρα που τελείωσε η πολιορκία του Έβρου από τους παράνομους μετανάστες που είχε εξαπολύσει ο Ερντογάν, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε αυτή την «άλλη Ελλάδα» που έδωσε και πάλι το παρόν. Διότι «ο Έβρος δεν έπεσε», επειδή σε αυτό βοήθησε σημαντικά και ο ντόπιος πληθυσμός. Για πόσο καιρό όμως ο ξεχασμένος Έβρος θα ξεπερνά τα εσωτερικά του προβλήματα και θα λειτουργεί ως προμαχώνας του ελληνισμού;

Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα του Έβρου και γενικότερα της Θράκης; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η χρόνια οικονομική υστέρηση της περιοχής σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Πράγματι, στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες η Θράκη βρέθηκε έξω από την «πρώτη ταχύτητα» της οικονομικής ανασυγκρότησης. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγιναν βέβαια κάποιες «διορθωτικές» κινήσεις, όπως η ίδρυση πανεπιστημίου, νοσοκομείων, η εκτέλεση έργων υποδομής, κλπ. Όλες αυτές οι δράσεις όμως απέβλεπαν κυρίως στη μεταφορά εισοδήματος και όχι στη δημιουργία νέων παραγωγικών δυνατότητων.

Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε για τη Θράκη – όπως και για το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας – ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Αυτό το κενό το ελληνικό κράτος προσπάθησε να το καλύψει με μια σειρά αναπτυξιακών νόμων, οι οποίοι έδωσαν (κυρίως φορολογικά) κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο σχεδιασμός αυτός όμως ήταν αποσπασματικός. Επί πλέον κλήθηκε να τον υλοποιήσει ένα αναποτελεσματικό κράτος. Έτσι, το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθούν περισσότερο κάποιοι ιδιώτες και όχι η ευρύτερη περιοχή. Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει με μια επίσκεψη στις ΒΙ.ΠΕ. των Θρακικών πόλεων.

Και έτσι φθάνουμε στο σήμερα, όπου το πρόβλημα έχει γίνει πλέον υπαρξιακό. Πράγματι, το βασικό πρόβλημα του νομού Έβρου είναι η φθίνουσα δημογραφία του, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των αγροτικών του περιοχών, οδηγεί την ύπαιθρο χώρα του σε ερήμωση. Για να το θέσουμε απλά: ο Έβρος, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, πεθαίνει.

Διπλός ξεριζωμός

Ο Έβρος στη δεκαετία του 1920 ενισχύθηκε δημογραφικά από τους πρόσφυγες που ήλθαν ξεριζωμένοι από την Ανατολική Θράκη. Από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες όμως άρχισε να φυλλορροεί πληθυσμιακά, λόγω της οικονομικής του υπανάπτυξης. Στη δεκαετία 1961-71 ο πληθυσμός του Έβρου συμμετείχε μαζικά στο μεταναστευτικό κύμα της περιόδου προς τη Δυτική Ευρώπη. Έτσι σε αυτό το διάστημα ο πληθυσμός του νομού Έβρου μειώθηκε κατά 12%, ποσοστό που μόνο με απώλειες πολεμικής περιόδου μπορεί να συγκριθεί. Συγκεκριμένα μειώθηκε από τις 158 χιλιάδες στις 139 χιλιάδες και έκτοτε αυξήθηκε ελάχιστα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο νομός Έβρου γνώρισε καθυστερημένα και ιδιαίτερα έντονα το φαινόμενο της αστυφιλίας, καθώς μεγάλο μέρος των αγροτικών πληθυσμών του μετακινήθηκαν προς την Αλεξανδρούπολη, και από εκεί προς Αθήνα-Θεσσαλονίκη ή στο εξωτερικό. Έτσι η Αλεξανδρούπολη έγινε μια πόλη 60.000 κατοίκων και η ύπαιθρος χώρα αποψιλώθηκε, χάνοντας κυρίως τους νεανικούς της πληθυσμούς.

Οι παραπάνω μεταβολές είχαν δραματικές συνέπειες για την ύπαιθρο του Έβρου. Σύμφωνα με τις εθνικές απογραφές, στην τριακονταετία 1981-2011 ο πληθυσμός των αγροτικών οικισμών του Β. Έβρου μειώθηκε κατά 43%.  Αντίστοιχα οι οικισμοί πέριξ του Διδυμοτείχου και πλησίον του ποταμού Έβρου έως το Σουφλί παρουσίασαν μείωση πληθυσμού κατά 47%. Τα υψηλά αυτά ποσοστά δείχνουν ότι από τις παραπάνω περιοχές πρακτικά έφυγαν οι περισσότεροι νέοι. Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περιοχές του Βόρειου και Κεντρικού Έβρου είναι από τις πιο γηρασμένες της Ελλάδας, με τα ποσοστά ατόμων άνω των 65 ετών να κυμαίνονται από 40% έως και πάνω από 60%.

Η παραπάνω εικόνα είναι αυτή που αποτυπώθηκε στην απογραφή του 2011, δηλαδή χωρίς να έχουν μετρηθεί οι συνέπειες της μνημονιακής περιόδου. Όπως όμως ήδη μας δείχνουν τα ετήσια δελτία της ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι έχουν πάρει σαφές προβάδισμα έναντι των γεννήσεων, ως συνέπεια της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό από μόνο του μας λέει ότι η εικόνα αναμένεται να χειροτερεύσει σημαντικά στην απογραφή του 2021.

Ανατροπή κρίσιμων ισορροπιών

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο εύφορος Έβρος ακολούθησε τη μοίρα που είχε και το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας. Αν όμως για την περιφέρεια της χώρας η εγκατάλειψή της είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, η ερήμωση της υπαίθρου του Έβρου είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο. Αυτό ισχύει για δυο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι προφανώς δεν μπορείς να σταθείς σε μια μεθοριακή γραμμή με φθίνουσα δημογραφία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η συνέχιση του δημογραφικού μαρασμού του Έβρου θα ανατρέψει τις εύθραυστες ισορροπίες που ισχύουν στη Θράκη. Για να γίνει κατανοητό αυτό, επισημαίνεται ότι ο κατά συντριπτική πλειονότητα χριστιανικός πληθυσμός του νομού Έβρου αποτελεί το ανάχωμα που διακόπτει την εδαφική συνέχεια της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με την τουρκική επικράτεια. Παράλληλα ο πληθυσμός του Έβρου εξασφαλίζει την πλειονότητα του χριστιανικού στοιχείου στο σύνολο της Θράκης. (σ.σ. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη Ροδόπη ήδη υπερβαίνει το 50%, ενώ στην Ξάνθη κινείται πέριξ αυτού του ποσοστού). Ο χριστιανικός πληθυσμός του Έβρου είναι επομένως το στρατηγικό ανάχωμα που αν αδυνατίσει, θα ανοίξει στη Θράκη η κερκόπορτα για μια σειρά πολύ αρνητικών εξελίξεων.

Τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα και με τις μεταναστευτικές ροές, αφού θα αρκούσε ακόμη και η εγκατάσταση μικρών σχετικά αριθμών μεταναστών στις ευαίσθητες συνοριακές περιοχές, για να ανατραπούν οι ισορροπίες. Θα πρέπει λοιπόν το ελληνικό κράτος να δείξει εδώ την ανάλογη προσοχή.

Σχέδιο αναζωογόνησης του Έβρου

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Έβρου και της Θράκης γενικότερα απαιτείται η εφαρμογή μιας μακρόπνοης και πολυδιάστατης ελληνικής πολιτικής. Βασική συνιστώσα μιας τέτοιας πολιτικής είναι ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Πρώτο και σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας διαδρομής που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής που καταλήγει στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Ακόμη, η Αλεξανδρούπολη μπορεί να φέρει πολύ πιο κοντά στην Ανατολική Ευρώπη τα κινεζικά και άλλα προϊόντα, καθώς η απόσταση Αλεξανδρούπολη-Βουκουρέστι είναι η μισή από την απόσταση Αθήνα-Βουκουρέστι.

Όμως ο Έβρος έχει και πανέμορφη φύση. Μπορεί επομένως να αναπτύξει τον αγροτοτουρισμό, με τη δημιουργία πρότυπων παραδοσιακών οικισμών ή την αξιοποίηση ήδη υπαρχόντων (Σουφλί, Διδυμότειχο).

Πάνω από όλα όμως ο Έβρος – όπως και ολόκληρη η Θράκη – έχει εύφορα εδάφη και άφθονα νερά. Μπορεί επομένως να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων υποδομής, την καθοδήγηση των τοπικών πληθυσμών προς νέες μορφές αγροτικής επιχειρηματικότητας, την ανακατεύθυνση της γεωργικής δραστηριότητας προς νέες αποδοτικές καλλιέργειες, την παροχή τεχνογνωσίας για την παραγωγή προϊόντων επώνυμης ετικέτας, τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, κλπ.

Λύσεις και δυνατότητες λοιπόν υπάρχουν. Ζητούμενο είναι να υπάρξει το κατάλληλο όραμα και η πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Αυτό πρέπει να επιδιώξουμε όσο υπάρχει καιρός.

*Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος κατέχει πτυχίο Φυσικής και διπλώματα μεταπτυχιακής ειδίκευσης (MSc) στα Οικονομικά Μαθηματικά και στη Θεωρητική Φυσική. Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον τομέα Διαχείρισης Κινδύνων σε μεγάλους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό έχει επισκεφτεί πολλές βαλκανικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία). Συνεργάζεται με διεθνείς ελεγκτικούς οίκους ως συμβουλος επιχειρήσεων και διδάσκει Διαχείριση Κινδύνων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία: «Η Θράκη στο μεταίχμιο» και «Σιωπηρή Άλωση – Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας».

spot_img

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για αυτόν τον ο Έβρο μου, στον οποίον γεννήθηκα,μεγάλωσα, σπούδασα αρχικά και εργάσθηκα και επαγγελματικά μέχρι το τέλος της 10ετίας 1960 και που τον επισκέπτομαι συχνάκις θα καταθέσω άλλα για το θέμα της υπογεννητικότητος ,που αντιμετωπίζει,όπως όλοι σχεδόν οι Νομοί της παραμεθορίου Ελλάδος,- αλλά πάντως δεν πεθαίνει (βαρειά κουβέντα)-,όσο υπάρχει ο πολυάριθμος Ελληνικός στρατός-που εδρεύει εκεί- και οι Πανεπιστημιακές Σχολές στην Αλέξ/πολη και την Ορεστιάδα και η Αατυνομική Σχολή του Διδ/χου γιατί ναι μεν μειώνεται ο πληθυσμός ,αλλά δεν μειώνεται το εισόδημα των Εβριτών και από τα εμβάσματα των Γερμανικών συντάξεων ,που παίρνουν οι πολλοί εργασθέντες στις 10ετίες 1960- 70 και από την ανοικοδόμηση και από τον διερχόμενο έστω τουρισμό μετά την Εγνατία οδό.
  Αλλά ας πάμε στην αρχή. Η νεολαία του Έβρου μετά την κατάργηση των εξετάσεων για τα Λύκεια- και την υποχρεωτική αποφοίτηση της από το Λύκειο- και της τοπικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην 10ετία του 1980 ,διασκορπίσθηκε σε όλη την Ελλάδα για πανεπιστημιακές σπουδές ,όπου και σταδιοδρόμησε και δημιούργησε οικογένειες εκτός του Έβρου και χρόνια τώρα δεν υπάρχει νεολαία για να γεννήσει και να δημιουργήσει,ενώ ΠΡΙΝ με την αποτυχία τους στις εξετάσεις του Λυκείου κατευθύνονταν στις αγροτικές ασχολίες και με την τοπική Παιδαγωγική Ακαδημία ,-στην οποίαν τα περισσότερα σπούδαζαν- παρέμειναν εκεί ως δάσκαλοι και ως γεωργοί παραλλήλως.
  Τώρα υπάρχουν ακαλλιέργητα χωράφια και η σπουδαγμένη νεολαία -όπως εξ’άλλου συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα -δεν θέλει να ασχοληθεί με γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες και παρακαλούμε να έρθουν εργάτες γης από Αλβανία ,Βουλγαρία και Σκόπια ,ή, να κατοικήσει-σύμφωνα και με την πρόταση του κ. αρθρογράφου και μικρός αριθμός μεταναστών, που όμως -το παραβλέπει- ότι όλοι τους θα είναι μουσουλμάνοι εκ Τουρκίας.
  ΟΠΟΤΕ ;;;. Να εκσυγχρονίσουμε ΑΜΕΣΩΣ με τις παληές δομές την εκπαίδευση των εφήβων – αν όχι σε όλη την Ελλάδα – τουλάχιστον σε όλους τους Νομούς της παραμεθορίου ,για να μένουν στους τόπους καταγωγής τους και να ασχολούνται με παραγωγικές εργασίες του πρωτογενούς τομέως και να ιδρύσουμε όσο γίνεται περισσότερες υποδομές για παροδική έστω διαμονή εκεί Ελλήνων προς τόνωση της ζήτησης και της δημιουργίας προυποθέσεων για οικογένειες και γεννήσεις ,εν ανάγκη και με ιδιαίτερες εκεί επιδοτήσεις .
  ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ είναι για εκθέσεις ιδεών και όχι για πράξεις.

  • κ. Σ.Α.Ν. όταν βγαίνετε να κάνετε σχόλια και μάλιστα ανώνυμα, θα πρέπει να το κάνετε υπεύθυνα και αυτοπεριοριζόμενος σε αυτά που βάσει στοιχείων γνωρίζετε, όχι σε αυτά που νομίζετε. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνετε υπ΄όψιν και σε ποιον απευθύνεστε, διότι προσωπικά έχω κάνει μεγάλο αγώνα για αυτά τα θέματα, αν και δεν είμαι Θρακιώτης. Δεν ζητάω να μου πείτε “ευχαριστώ”, αλλά θα πρέπει επιτέλους να σέβεστε κάθε προσπάθεια που γίνεται με στοιχεία, έντιμα, με καλή πρόθεση και με συνέπεια επί πολλά χρόνια. Αυτά πάντως που λέω βοηθούν την Περιφέρεια ΑΜΘ και τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής να διεκδικήσουν πόρους και έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης για την περιοχή. Εσείς βεβαίως θέλετε να μας πείτε ότι όλα έχουν καλώς. Τα στοιχεία δυστυχώς σας διαψεύδουν. Ιδού λοιπόν τί λέει και ο σύλλογος τριτέκνων Έβρου, ο οποίος σε δημοσίευση με τίτλο “Ο Έβρος καταρρέει δημογραφικά”, παρουσιάζει απλώς τα ετήσια στοιχεία γεννήσεων-θανάτων της ΕΛΣΤΑΤ http://www.thrakinea.gr/archives/148511

   Αναστάσιος Λαυρέντζος

  • Όταν τα χωριά του Έβρου δεν θα έχουν πια πληθυσμό, τη γη θα την αγοράσουν ξένες εταιρίες και θα φέρουν αφγανοπακιστανούς να την καλλιεργήσουν. Αυτό μας το λέει και η Ντόρα ήδη. Τότε θα μας πεις ΣΑΝ τί θα κάνει ο στρατός και οι σχολές σου. Χωρίς πληθυσμό ένας τόπος δεν κρατιέται. Άσε λοιπόν τα σχόλια και άσε να μιλήσει και κανένας άλλος. Δεν είσαι ειδικός επειδή γεννήθηκες στον Έβρο.

 2. Αγαπητέ κ.Λαυρέντζο ευχαριστώ για την απάντησή σας και -έστω καθυστερημένα- για το ενδιαφέρον σας για τον Έβρο μου -στον οποίον δεν ζήσατε όσο εγώ-αλλά ΝΑ , ξέρετε ότι δεν μου απαντήσατε αν διαφωνείτε για τα αίτια της σημερινής καταστάσεως -που σας περιέγραψα λεπτομερώς-και επικαλεσθήκατε τα ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ,με τα οποία δεν διαφωνώ.
  Ελπίζω σε επόμενο άρθρο σας για την Θράκη και οποιαδήποτε άλλη παραμεθόριο περιοχή να περιλάβετε και τα βιωμένα στοιχεία μου ,ασχέτως ,εάν θίγετε πολιτικά κόμματα και ανθρώπους ,που τώρα κάνουν και τους τιμητές.
  Πολύ υποτιμάτε τους εκλεγμένους εξαιρέτους Περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες της Θράκης και τους εκλεγμένους βουλευτές των Νομών της Θράκης (κ.Στυλιανίδη κλπ) και τους τέσσερες Μητοπολίτες της ,όταν υποστηρίζετε ότι περιμένουν τα δικά σας επιχειρήματα για να ”κρούσουν”τις θύρες του όντως αδηφάγου Αθηναικού Κέντρου ,προς το οποίο και εσείς και όσοι άλλοι πρέπει να ”κτυπούν τα σήμαντρα απ’ευθείας”.
  Φυσικά κάθε προσφορά δεκτή και πάλι σας ευχαριστώ .Να είστε καλά
  ΖΗΤΩ Ο ΕΒΡΟΣ ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΆΝΤΩΣ ΔΕΝ ΑΝΕΒΆΖΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΩΝ ΕΒΡΙΤΩΝ.

  • Κύριε ΣΑΝ ή όπως αλλιώς σε λένε, να σκέφτεσαι αυτά που γράφεις, γιατί ακόμη και σαν ανώνυμος εκτίθεσαι. Αν όλοι αυτοί που μας λες είχαν κάνει κάτι τόσα χρόνια, δεν θα ήταν η Θράκη ακόμη η πιο φτωχή περιφέρεια όλης της Ευρώπης. Αντί να λες ευχαριστώ που κάποιος ασχολείται με τον τόπο σου, κάθεσαι και του ασκείς και κριτική? Άντε πάνε γράψε και εσύ κανένα άρθρο ή κανένα βιβλίο για τον Έβρο “σου” και άσε τα εύκολα σχόλια και τα “ζήτω”. Χορτάσαμε τόσα χρόνια με τις αρλούμπες των πολιτικών. Άσε να μάθουμε τί γίνεται μήπως προλάβουμε και σώσουμε κάτι.

   • Έγραψα και άλλα αίτια της περιγραφείσης καταστάσεως από τον πράγματι ενδιαφερόμενο για την Θράκη-έχω και σχετικό βιβλίο του-κ. Λαυρέντζο ,αίτια τα οποία ενόχλησαν γιατί μερικοί θέλουν να ξεχάσουν ότι η ερήμωση της υπαίθρου άρχισε από την στιγμή που όλοι-μα όλοι δυνάμενοι και μη να σπουδάσουν νέοι, ”υποχρεώθηκαν να ”εγκαταλείψουν ” τις γεωργοκτηνοτροφικές ασχολίες και την παραμονή τους στα χωριά τους για να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια ,ή, και ΙΕΚ -ΚΕΚ-με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός τους κατά 43% ΑΠΌ ΤΟ 1981-2011,όπως βεβαιώνει με την ΕΛΣΤΑΤ και ο κ.Λαυρέντζος.
    Η αλήθεια ,αγαπητοί μου είναι κυκλική και όσες περισσότερες ακτίνες της βλέπει κάποιος τόσο πολύ την πλησιάζει και εγώ απλώς προσέθεσα αυτές τις ακτίνες ,-που γνωρίζω και έζησα- και για τις οποίες αντί αντιλόγου δέχομαι ”κομματικής” προελεύσεως κριτική γιατί εθύμησα τα έργα και τις ημέρες της 10ετίας του 1980.
    Υ.Γ. Η κριτική,-καλόπιστη, ευγενική και χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς η δική μου, ΠΑΝΤΟΤΕ -δεν απονέμει μόνο συγχαρητήρια και πρέπει να γίνεται δεκτή από οποιονδήποτε εκθέτει δημοσίως τις σκέψεις και ιδέες του.
    Δεν είναι δύσκολο να γράψει κάποιος βιβλίο αρκεί να έχει οικονομική δυνατότητα να το εκδώσει και ανθρώπους να το ”προμοτάρουν”και αναγνώστες να το διαβάσουν.
    ΤΕΛΟΣ επαναλαμβάνω πως κάθε προσφορά είναι δεκτή εφόσον δεν διεκδικεί την μοναδικότητα και δεν υποτιμά τους εκπροσώπους της Θράκης , που επαξίως την υποστηρίζουν ,την εκπροσωπούν και αγωνίζονται νυχθημερόν όπως τελευταία στις Καστανιές ,που μερικοί στο κλεινό άστυ τους κατέγραψαν ως Ελληναράδες.
    Να μη θυμίσουμε ότι το καταργηθέν επίδομα στους τριτέκνους όλης της Ελλάδος το καθιέρωσε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 ,ενώ επί μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Χριστοδούλου έδίνετο και στους μουσουλμάνους.

    • “Να μη θυμίσουμε ότι το καταργηθέν επίδομα στους τριτέκνους όλης της Ελλάδος το καθιέρωσε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004”

     Πάλι ανακρίβειες γράφεις, διότι, ως συνήθως, δεν “ακουμπάς” σε στοιχεία. Τίποτε δεν καθιερώθηκε το 2004, γι αυτό έγραφε ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης στην “Καθημερινή” ( 05.03.2006)
     ΕΛΛΑΔΑ 05.03.2006
     Οι τρίτεκνες οικογένειες, πολύτεκνες με μικρό κόστος
     Του Μανολη Γ. Δρεττακη*

     Είναι γνωστό και απ’ όλους παραδεκτό ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου είναι το δημογραφικό. Πρόκειται για θέμα κυριολεκτικά εθνικής επιβίωσης δεδομένου ότι, όπως έχουμε δείξει σε πολλά άρθρα μας, την τελευταία 15ετία οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις Ελλήνων και η αύξηση του πληθυσμού της χώρας οφείλεται αποκλειστικά στην εισροή πληθυσμού (κύρια αλλοδαπών) από το εξωτερικό.

     Με το πρόβλημα αυτό ασχολήθηκε την περίοδο 1991-1993 μια διακομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία κατέθεσε το ομόφωνο πόρισμά της τον Φεβρουάριο του 1993. Στο πόρισμα -το οποίο συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος τον Μάρτιο του 1993- περιέχεται μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, η οποία πήρε δραματικές διαστάσεις τη δεκαετία του ’80 (οι γεννήσεις από 148.000 το 1980 κατολίσθησαν τη δεκαετία του ’80 και από το 1990 μέχρι σήμερα κυμαίνονται γύρω στις 100.000 τον χρόνο).

     Η πρώτη από τις προτάσεις που περιέχονται στο ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής του 1993 ήταν να ενταχθούν οι οικογένειες με 3 παιδιά στις πολύτεκνες. Παρ’ όλο ότι έχουν περάσει 13 χρόνια από την κατάθεση του πορίσματος, η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί μολονότι η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα την εφάρμοζε. H κυβέρνηση προβάλλει ως δικαιολογία το υψηλό κόστος εφαρμογής της, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι διατίθενται τεράστια ποσά για έργα βιτρίνας (για να μην αναφερθεί κανείς στην αλόγιστη σπατάλη του δημόσιου χρήματος…).

     “ενώ επί μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Χριστοδούλου έδίνετο και στους μουσουλμάνους”

     Μα ακριβώς επειδή δινόταν μόνο σε χριστιανικές οικογένειες (ο σκοπός του ήταν αυτές να ενισχύσει, έναντι των πολυτέκνων μουσουλμανικών), τον κατηγόρησαν (βλακωδέστατα) ως ρατσιστή οι “ΙΟΙ”. Αργότερα, η “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι Επιασε τόπο το επίδομα του Χριστόδουλου. Αυτό ήταν το εκκλησιαστικό επίδομα, εντελώς άσχετο με το πολιτικό.

 3. Για την ”κυκλική αλήθεια” και επειδή αρκετοί”ερεθίζονται” και μόνο από την λέξη Καραμανλής παραθέτουμε αυτολεξεί.
  ”Στην περίοδο 2004-2009 ελήφθησαν σημαντικά μέτρα με στόχο την ενίσχυση της γεννητικότητας ,με έμφαση τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες .
  Επίσης αυξήθηκε το διάστημα της αδείας μητρότητας για τις μητέρες που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα.
  Δυστυχώς τα περισσότερα απ’αυτά τα μέτρα έτυχαν δραστικής περικοπής κατά την περίοδο που ακολούθησε την υπαγωγή της Χώρας στο Μνημόνιο”.
  Υ.Γ Χαίρομαι που επιβεβαιώθηκα και από τους αριθμούς ότι στην 10ετία του 1980 (του ΑνδρεοΠασοκ) οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 48.000 και λυπάμαι που οι φιλολαικές κυβερνησεις της 11ετίας( !993-2004) του Ανδρέα-Σημίτη δεν υλοποίησαν τις ομόφωνες αποφάσεις του 1993 της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

  • “παραθέτουμε αυτολεξεί” …. από πού; Τουλάχιστον εγώ δεν έχω πρόβλημα με ονόματα, διότι, εν αντιθέσει προς εσένα, δεν είμαι οπαδός και δεν φανατίζομαι. Λοιπόν, δώσε μας την πηγή.

 4. Το θέμα μας -μη ξεχνάμε – είναι ο Έβρος και οι πηγές είναι στο διαδίκτυο ,στο οποίο πότε-πότε καταφεύγω.

  • Δεν άνοιξα εγώ την συζήτηση για το δήθεν επίδομα στους τριτέκνους, που τάχα έδωσε “η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004” και το οποίο, όπως σού απέδειξα με το άρθρο Δρεττάκη, ουδέποτε εδόθη. Κάποιος σού είπε μία μπαρούφα και την έγραψες σαν δήθεν πηγή και τώρα δεν ξέρεις πού να την βρεις.

   Και για το εκκλησιαστικό επίδομα, που έδωσε ο μακαριστός Χριστόδουλος, ανοησίες έγραψες, διότι θα αρκούσε η κοινή λογική να καταλάβεις ότι δεν μπορεί να δόθηκε και στους μουσουλμάνους, διότι δεν ήταν ο σκοπός του αυτός.

   Αφού δεν μπορείς να συζητήσεις σοβαρά, ούτε για τον Έβρο “σου” (sic), τι θέλεις και γελοιοποιείσαι;

 5. Μάλλον δεν σας βοήθησε η καραντίνα για περισυλλογή .Δεν σας ενοχλεί που δεν σας ακολουθεί και άλλος στις ύβρεις εναντίον μου ;;;. Γιατί όμως καλέ μου φίλε;;;.
  Παραδεχθείτε ότι όπως στην φύση υπάρχουν ψηλότερα στάχυα έτσι απ’ότι γνωρίζουμε και ζήσαμε οι Καραμανλήδες -για το 1974 ,1979 και 2008 ωφέλησαν περισσόερο την Πατρίδα και είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους της Μεταπολιτεύσεως ,όπως και ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καλύτερος από το κ.Τσίπρα, χωρίς φυσικά να είναι κανείς τέλειος.
  Δεν πήγε στον κάλαθο των αχρήστων η ισότητα του Μαρξισμού Κομμουνισμού;;;.

 6. O Σ.Α.Ν μαγαρίζει με τις βλακείες του κάθε καλή προσπάθεια, όπως αυτή του συγκεκριμένου άρθρου. Ο κ. Σαβίδης νομίζω πρέπει να δει το πρόβλημα !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα