Ο Άνθρωπος στον Άρη

27/3/21 | 0 | 0 | 234 εμφανίσεις

Αν και απομένουν αρκετά θέματα ανοικτά ακόμα, με κυριότερο την προστασία των πληρωμάτων από τον ηλιακό άνεμο και την κοσμική ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου ταξιδιού στο διάστημα, δεν είναι πλέον μακριά η στιγμή που ο άνθρωπος θα επιχειρήσει να κατακτήσει τον κόκκινο πλανήτη.
Όμως, η ύπαρξη δυσεπίλυτων προβλημάτων όπως οι θανατηφόρες διαστημικές ακτινοβολίες που σαρώνουν την απροστάτευτη επιφάνεια του Άρη, η δημιουργία στεγανών και ανθεκτικών στις εκεί συνθήκες κελυφών που θα διατηρούν βιώσιμη ατμόσφαιρα και ασφαλείς και άνετες συνθήκες διαβίωσης, η παραγωγή οξυγόνου και η επεξεργασία του αέρα για την αναπνοή, η άντληση νερού από τεράστια βάθη ή η εξόρυξη πάγου απ’ το υπέδαφος και η επεξεργασία του, όπως και η επεξεργασία των απορριμμάτων και αποβλήτων, και βεβαίως η παραγωγή τροφίμων μαζί με όλο το πλέγμα εφοδιαστικής πρώτων και βοηθητικών υλών, δημιουργεί πολλές σκέψεις σχετικά με το εάν πέρα από ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής είναι εφικτή και η παραμονή και μόνιμη διαβίωση του ανθρώπου σε τόσο ακραία εχθρικό περιβάλλον.
Εάν επιπλέον προστεθούν και προβληματισμοί που άπτονται των κοινωνικών σχέσεων και συμπεριφορών και των δύσκολων καταστάσεων που ενίοτε δημιουργούνται, όπως επίσης και της σωματικής και ψυχικής υγείας και των μεταβολών που θα υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμός (μύες, οστά κλπ) λόγω της μόνιμης παραμονής σε περιβάλλον μειωμένης βαρύτητας, τότε το εγχείρημα του εποικισμού και στη συνέχεια της αποίκισης του Άρη αποδεικνύεται αφόρητα δύσκολο.
Η νέα εποποιΐα του ανθρώπου για την κατάκτηση του Άρη, αλλά και τα εμπόδια και όρια που τίθενται, θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στο Φυσικό Σπύρο Κάνουρα και τον Ηλιοφυσικό και Διευθυντή Ερευνών του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Μανώλη Γεωργούλη. Παρέμβαση θα γίνει από τον Ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτη της NASA Θανάση Οικονόμου, ο οποίος έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το αρειανό περιβάλλον στο πλαίσιο αποστολών της NASA και άλλων διαστημικών οργανισμών.

Category: Εκδηλώσεις, Φάκελος Καλοκαίρι

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/4/21 | (0 σχόλια)
    Σε φιάσκο εξελίσσεται η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Ν. Δένδια στην Άγκυρα. Ο κ. Τσαβούσογλου δεν άντεξε ούτε καν την διπλωματική και ήπια παράθεση των διαχρονικών ελληνικών θέσεων απο τον κ. Δένδια και χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις του ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο