Ούριος άνεμος στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Προς τρίμηνη παράταση των τελωνειακών θαλάσσιων περιορισμών μεταξύ βόρειας Ιρλανδίας – Μ. Βρετανίας. Βήματα πίσω και των δυο πλευρών με στόχο τη συνεργασία.

Ανησυχία για σκληρά σύνορα μεταξύ βόρειας Ιρλανδίας-Ιρλανδίας

Εφτά ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 στην Κορνουάλη και τα πολύωρα τετ α τετ Τζόνσον με Ευρωπαίους ηγέτες, η οικοδέσποινα Βρετανία φαίνεται πως ήδη χρήζει καλύτερης μεταχείρισης και μια πιο παραγωγική δίοδο επικοινωνίας μεταξύ των δυο χτίζεται ξανά, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…

Βασική τους διαφορά και πηγή εντάσεων τους τελευταίους μήνες το πρωτόκολλο τηςβόρειας Ιρλανδίας. Η μεν Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Βρετανία να εφαρμόσει πια το Brexit και αυστηρά όλες τις παραγράφους που συμφωνήθηκαν μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων. Η δε Βρετανία αρνείται και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της βόρειας Ιρλανδίας υποστηρίζοντας ότι είναι μη ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.

Και ενώ οι δυο πλευρές φαινόντουσαν ανυποχώρητες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς μόλις χθες σε ομιλία του δήλωσε «πεπεισμένος ότι υπάρχει ακόμα ένα παράθυρο για παραγωγικό πολιτικό διάλογο» με την Βρετανία στα συμφωνηθέντα του Brexit, δίνοντας ένα ξεκάθαρο τόνο διάθεσης συνεργασίας της ένωσης.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Τζόνσον, Λονδίνο, Βρετανία, H αναβολή συμφέρει τον πρωθυπουργό Τζόνσον

Μάλιστα η δήλωση ήρθε 24 ώρες μετά την επίσημη αίτηση του Βρετανού Υπουργού για το Brexit Λόρδου Φρόστ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για επιπλέον τρίμηνη παράταση της περιόδου χάριτος για την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της βόρειας Ιρλανδίας, που επισήμως τελειώνει στις 30 Ιουνίου.

Τα συμφωνηθέντα στο διαζύγιο ΕΕ – ΗΒ προβλέπουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελεί μέρος της ενιαίας αγοράς τροφίμων της ένωσης για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη μεταφορά προϊόντων μεταξύ βόρειας Ιρλανδίας και της χώρας-μέλους της ΕΕ Ιρλανδίας. Για να γίνει όμως αυτό στο πρωτόκολλο συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές, να εφαρμοστούν τελωνειακοί περιορισμοί στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ βόρειας Ιρλανδίας – Μεγάλης Βρετανίας παρά το ότι είναι η ίδια χώρα.

Μάλιστα η παράγραφος που έχει προκαλέσει εντάσεις είναι αυτή που απαγορεύει την εισαγωγή νωπών κρεάτων στη β. Ιρλανδία από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα και της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς δεν υιοθετούν την νομοθεσία της ένωσης περί των κανόνων για τις ζωοτροφές, την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Ένα βήμα πίσω στον «πόλεμο των λουκάνικων»

Ντέιβιντ Φροστ, Λονδίνο, Brexit, Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit Ντ. Φροστ

Λίγες ημέρες πριν την καταλυτική ημερομηνία στα τέλη Ιουνίου οι δύο πλευρές δείχνουν πρόθεση να συνεργαστούν και να κάνουν ένα βήμα πίσω στον «πόλεμο των λουκάνικων» όπως τον αποκαλούν τα βρετανικά ΜΜΕ, μέχρι να βρεθεί μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.

Τις επόμενες ημέρες ο Μάρος Σέφκοβιτς αναμένεται να καλέσει τον Λόρδο Φροστ ώστε να συζητήσουν διεξοδικά τις λεπτομέρειες της βρετανικής πρότασης για παράταση της περιόδου χάριτος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

DW

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,697ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα