«Οχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών -Αφήνονται ελεύθεροι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

«Οχι» στην έκδοση για του 8 τούρκους αξιωματικούς είπε ο Αρειος Πάγος, απορρίπτοντας τις εφέσεις που είχε ασκήσει η Εισαγγελία Εφετών.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος, γνωμοδότησε για όλους κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία, διέταξε την απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία και απορρίπτει την έφεση του εισαγγελέα.

Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Πάντως, η απόφαση των δύο συνεδριάσεων ήταν ομόφωνη ενώ στην τρίτη ένας δικαστής μειοψήφισε έχοντας την άποψη ότι πρέπει να εκδοθούν.

Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες,  καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Συνήγορος των 8 Τούρκων: Η χώρα μας διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Ομηρος Ζέλιος, συνήγορος των 8 Τούρκων αξιωματικών δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει  ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε άλλα διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μυλωνόπουλος: Μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη
Ως μία μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο Χρίστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου και ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τη σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοσή τους στην Τουρκία.
Ο κ. Μυλωνόπουλος σημείωσε ότι στην πραγματικότητα σήμερα «διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος» και τόνισε ότι «η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων»

Πηγή: «Οχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών -Αφήνονται ελεύθεροι | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/315544/ohi-stin-ekdosi-ton-8-toyrkon-axiomatikon-afinontai-eleytheroi#ixzz4WsZrlGIr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα