ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Δόγμα Μπαϊντεν για κατάρρευση της Ρωσίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Γιατί οι ΗΠΑ ποντάρουν στη συνέχιση της αιματοχυσίας;

του Pierre Van Buren*

Το δόγμα Μπάιντεν αποβλέπει στην κατάρρευση της Ρωσίας μέσω της παράτασης του πολέμου στην Ουκρανία και όσο περισσότερες καταστροφές τόσο περισσότερα συμβόλαια ανοικοδόμησης για τις αμερικανικές εταιρείες, όταν κλείσει ο κύκλος του αίματος…

Ο Μπάιντεν δημιούργησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν πρωτοφανή πόλεμο, έναν πόλεμο όπου άλλοι πεθαίνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς βρίσκονται στα μετόπισθεν και πληρώνουν τους λογαριασμούς σε γιγαντιαία κλίμακα.

Οι Αμερικανοί δεν αναλαμβάνουν καμία διπλωματική προσπάθεια και οι προσπάθειες άλλων, όπως των Κινέζων [και των Αφρικανών], απορρίπτονται ως κακές για να μην ευοδωθούν.

Ο Μπάιντεν διαχειρίζεται την τελική φάση του αέναου πολέμου του 1984, ενώ διακινδυνεύουν  ελάχιστες ψυχές Αμερικανών.

Έχει μάθει τα μαθήματα του Ψυχρού Πολέμου και τα έχει ήδη κάνει πράξη.

«Δίνεις αίμα, παίρνεις όπλα»!

Μπορούμε να το ονομάσουμε Δόγμα Μπάιντεν;

Η στρατηγική του Μπάιντεν είναι αρκετά ξεκάθαρη τώρα μετά από ένα χρόνο τουλάχιστον σύγκρουσης. Ό,τι έστειλε στην Ουκρανία ξοδεύτηκε σε κράνη και στολές των F-16 σε μόλις δεκαπέντε μήνες και δεν δείχνει σημάδια διακοπής.

Το πρόβλημα είναι ότι τα αμερικανικά όπλα δεν είναι ποτέ αρκετά για τη νίκη και είναι πάντα «αρκετά» για να κρατήσουν τη μάχη μέχρι την επόμενη φάση.

Αν οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνται ως όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλύτερα να ελέγξουν ποιος πραγματικά πληρώνει τα πάντα με αίμα.

Ο Πούτιν παίζει, κατά κάποιο τρόπο, ο ίδιος αυτό το παιχνίδι, προσέχει να μην χρησιμοποιήσει κάτι πολύ ισχυρό, όπως στρατηγικά βομβαρδιστικά, και να διαταράξει την ισορροπία. Αν το έκανε, θα πρόσφερε στον Μπάιντεν τη δυνατότητα να παρέμβει άμεσα στον πόλεμο.

Ο ηλικιωμένος Τζο Μπάιντεν ακούγεται στην τηλεόραση να εξηγεί ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ είναι απαραίτητες για την πρόληψη της γενοκτονίας, την αναπόφευκτη δικαιολογία που έμαθε στην αγκαλιά του Ομπάμα.

Η Ουκρανία θα μάθει ότι ακόμη και με την υπόσχεση F-16 δεν μπορεί να αποκτήσει αρκετά γρήγορα αεροπλάνα και να εκπαιδεύσει πιλότους (ελάχιστος χρόνος εκπαίδευσης είναι 18-24 μήνες) και στη συνέχεια θα παρακαλεί τις ΗΠΑ να στελεχώσουν την αεροπορία της.

Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται κλιμάκωση: δράση της αεροπορικής δύναμης. Στην παρούσα κατάσταση, τα αεροπλάνα πιθανότατα θα έχουν βάση την Πολωνία και τη Ρουμανία, υποδηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τα καθήκοντα (και το κόστος) υψηλής εξειδίκευσης συντήρησης και επισκευής τους.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον ανεφοδιασμό αέρος-αέρος, απαραίτητος για τη διατήρηση των αεροσκαφών σε ετοιμότητα στο πεδίο της μάχης, είναι ασαφής.

Εκτός από τα F-16, ένα μπόνους που προκύπτει από όλα αυτά τα δώρα όπλων είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταφορών μέχρι σήμερα ήταν «προεδρικές εισφορές». Αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν μεταχειρισμένα ή παλαιότερα όπλα στην Ουκρανία, μετά τα οποία το Πεντάγωνο μπορεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια εγκεκριμένα από το Κογκρέσο για να αναπληρώσει τα αποθέματά του αγοράζοντας νέα όπλα.

Η ειρωνεία είναι ότι οι παλιές πολεμικές μηχανές άλλοτε στο Ιράκ επί προέδρου Ομπάμα ανακυκλώνονται τώρα στο έδαφος στην Ουκρανία υπό τον πρώην Αντιπρόεδρό του!

Η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται να βασίζεται στη δημιουργία κάποιου είδους τρομερού δεσμού, δύο πλευρές παραταγμένες σε ένα γήπεδο πυροβολώντας η μία την άλλη μέχρι η μία πλευρά να αποφασίσει να ξεκουραστεί για την ημέρα.

Η ίδια στρατηγική ίσχυε το 1865 και το 1914, αλλά ο νέος παράγοντας σήμερα είναι ότι αυτοί οι στρατοί συγκρούονται σε αυτά τα εδάφη με πυροβόλα HIMARS του 21ου αιώνα, πολυβόλα και άλλα εργαλεία θανάτωσης πολύ πιο αποτελεσματικά από ένα μουσκέτο ή ακόμα και ένα πολυβόλο Gatling.

«Μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό»

Είναι ανυπόφορο, κυριολεκτικά εξαφανίζεις ανθρώπους, αλλά όχι φυσικά τους Αμερικανούς.

Στο ερώτημα πόσοι ακόμη Ουκρανοί πρέπει να πεθάνουν, ο Μπάιντεν  απαντά ιδιωτικά  «δυνητικά όλοι». Όλα τα άλλα είναι για να σας αναγκάσουν κυνικά να πιστέψετε ότι ο Μπάιντεν πιστεύει ότι μπορεί απλώς να αγοράσει τη νίκη. Όλα αυτά, μέχρι τώρα, ήταν το βιβλίο παιχνιδιού του ψυχρού πολέμου.

Κατά τον Pierre Van Buren: «Ο Μπάιντεν δημιούργησε για τις ΗΠΑ έναν πρωτοφανή πόλεμο, όπου άλλοι πεθαίνουν και η Αμερική απλώς βρίσκεται στα μετόπισθεν και πληρώνει γιγαντιαίους λογαριασμούς»

Η μάχη μέχρι το τελευταίο Αφγανό ήταν μια στρατηγική που τελειοποιήθηκε στο σοβιετικό Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980. Αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι η κλίμακα – από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περισσότερα από 40 δις δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου. η μεγαλύτερη μεταφορά όπλων στην ιστορία των ΗΠΑ και που δεν δείχνει σημάδια διακοπής.

Ένα μόνο F-16 κοστίζει έως και 350 εκ. δολάρια ανά μονάδα εάν αγοραστεί με όπλα, εξοπλισμό συντήρησης και ανταλλακτικά.

Ωστόσο, παρά τις ομοιότητες με τη Στρατηγική 101 του Ψυχρού Πολέμου, μερικά διδάγματα έχουμε αποκομίσει τα τελευταία χρόνια.

Μία από τις αποτυχίες της Αμερικής καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας ήταν η χρήση κυβερνήσεων-ανδρείκελων που επιβλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ή διατηρήθηκαν ζωντανές από τα αμερικανικά χρήματα και σθένος. Επειδή αυτές οι κυβερνήσεις δεν είχαν την υποστήριξη του λαού ( Βιετνάμ, Ιράκ και Αφγανιστάν), δεν επρόκειτο να διαρκέσουν περισσότερο από τις μύγες των φρούτων.

Η Ουκρανία είναι διαφορετική: η κυβέρνηση-μαριονέτα είναι η κυβέρνηση που η επιβίωσή της εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υποστηρίζεται λίγο πολύ άμεσα από τον λαό προς το παρόν.

Πανέτοιμες οι εταιρείες ανοικοδόμησης…

Το άλλο μάθημα που μάθαμε έχει να κάνει με την οικοδόμηση του έθνους, την ανοικοδόμηση – όπως θέλετε να ονομάσετε τις τεράστιες μεταπολεμικές δαπάνες σε αυτή τη σύγκρουση.

Πιο άμεσες κυβερνητικές προσπάθειες όπως στο Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όχι, αυτή τη φορά θα είναι ιδιωτική εταιρεία. « Είναι σαφές ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει ξανά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προς τα εμπρός », δήλωσε ο πρόεδρος Zelensky, διαφημίζοντας τις BlackRock, JP Morgan και Goldman Sachs.  Άλλοι, είπε, ” είναι ήδη μέρος του ουκρανικού μας τρόπου του επιχειρείν.”

Το Ουκρανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποκάλεσε τη χώρα « το μεγαλύτερο εργοτάξιο στον κόσμο ».

Οι New York Times επανέλαβαν μια πρόβλεψη ότι οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα κοστίσουν 750 δις δολάρια.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα είναι, σύμφωνα με τους Times , «χρυσοφόρα»…

Η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της καθώς κλείνει ο δεύτερος χρόνος του πολέμου, αλλά ήδη το τρομακτικό έργο της ανοικοδόμησης είναι εμφανές. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και εργοστάσια καταστράφηκαν, μαζί με βασικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και μίλια δρόμων, σιδηροδρόμων και θαλάσσιων λιμένων.

Η βαθιά ανθρώπινη τραγωδία είναι αναπόφευκτα και μια τεράστια οικονομική ευκαιρία. Νωρίτερα αυτό το έτος, η JP Morgan και ο Zelensky υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης ότι η Morgan θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Και ίσως αυτές οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να έχουν μάθει τα μαθήματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Από τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν, μεγάλο μέρος των χρημάτων σπαταλήθηκε αντιπαραγωγικά και μεγάλο μέρος «απορροφήθηκε» από τη  διαφθορά. Αλλά επιτυχία ή αποτυχία, οι εργολάβοι πάντα πληρώνονταν στους πολέμους του τρόμου μας. Σε αυτό το πνεύμα, περισσότερες από 300 εταιρείες από 22 χώρες εγγράφηκαν για μια έκθεση και συνέδριο Rebuild Ukraine στη Βαρσοβία. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία, όρθιο ήταν το πλήθος  στη διάσκεψη Ukraine House Davos για να συζητήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Το ενδεχόμενο κυνήγι του χρυσού στην ανοικοδόμηση είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη στρατηγική του Μπάιντεν να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Όσο περισσότερες καταστροφές υπάρχουν, τόσο περισσότερο έργο ανοικοδόμησης, κάτι που προσφέρει περισσότερα χρήματα σε αμερικανικές εταιρείες, αρκετά έξυπνες ώστε να περιμένουν να περάσει το κύμα των δολοφονιών.

Αλλά γιατί να περιμένουμε;

Τα δανικά drones έχουν ήδη χαρτογραφήσει κάθε βομβαρδισμένη δομή στην περιοχή του Μικολάιβ, με στόχο να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για τα συμβόλαια ανακατασκευής θα πρέπει να εκδοθούν.

Το δόγμα Μπάιντεν

Βάλτε λοιπόν κραγιόν σε αυτή τη βρώμικη στρατηγική και πείτε την Δόγμα Μπάιντεν.

Το 1ο Μέρος είναι να περιορίσει την άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στον πόλεμο ενώ υποδαυλίζει φωτιές για άλλους.

Το 2ο Μέρος είναι η παροχή τεράστιων ποσοτήτων όπλων για να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό.

Το 3ο Μέρος αφορά τη μετατροπή της εθνικής κυβέρνησης σε μαριονέτα. 

Το 4ο Μέρος αφορά τη μετατροπή της διαδικασίας ανοικοδόμησης σε κερδοφόρο κέντρο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η διάρκεια του πολέμου και ο αριθμός των νεκρών δεν συγκαταλέγονται στους καθοριστικούς παράγοντες της στρατηγικής.

Η ράμπα εξόδου στην Ουκρανία, ένα διπλωματικό αποτέλεσμα που επαναφέρει τον χάρτη στα προ της εισβολής επίπεδα του 2022, είναι αρκετά σαφής για την Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ανεπιφύλακτα να αρκείται να μην ζητά διπλωματικές προσπάθειες, αλλά μάλλον να αιμορραγεί τους Ρώσους, όπως το Αφγανιστάν το 1980, αν και αυτή τη φορά πρόκειται για την καρδιά της Ευρώπης.

*Ο Peter van Buren (γεν. το 1960) υπήρξε για 24 χρόνια  ανώτερος υπάλληλος της Υπηρεσίας Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (για ένα έτος στο Ιράκ, επικεφαλής Ομάδας Ανασυγκρότησης). Συγγραφέας δύο μυθιστορημάτων και δύο βιβλίων για στρατιωτικές υποθέσεις, κατηγορήθηκε από την Υπηρεσία για αποκαλύψεις διαβαθμισμένου υλικού.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Πηγή : The American Conservative

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα