Εισβολή στην Ουκρανία: Οι καταστροφές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς συνεχίζονται / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Evgeniy Maloletka
Εντονο είναι το παρασκήνιο μετά το προσχέδιο συμφωνίας Ουκρανίας – Ρωσίας, με τη μάχη της διπλωματίας να έχει ανάψει για τα καλά, στη σκιά των θηριωδιών.
Από χθες, ο διπλωματικός «πυρετός» έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς οι Financial Times έφεραν στο φως προσχέδιο ουδετερότητας 15 σημείων, ουσιαστικά ένα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να συνεχίζονται σήμερα.
Αν μη τι άλλο, η εν λόγω εξέλιξη θέτει τις βάσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν σύντομα οι εχθροπραξίες, που ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, με τον πόλεμο που κήρυξε η Μόσχα στη γείτονα χώρα της να βρίσκεται ήδη στην 22η ημέρα.
Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας
Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλείται τρεις πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες, το προσχέδιο προβλέπει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, εφόσον το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του.
Μάλιστα, οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα το προσωρινό σχέδιο 15 σημείων, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.
Το σχέδιο συμφωνίας 15 σημείων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
Την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Η Ουκρανία θα δεσμευθεί να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κάθε περίπτωση, από το έδαφος της Ουκρανίας.
Σύμβουλος Ζελένσκι: Εκφράζει τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς
Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μικαΐλο Ποντόλιακ, μιλώντας στους «Financial Times», τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» -δηλαδή, νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Αργότερα, ωστόσο, ο σύμβουλος του Ζελένσκι προχώρησε σε μία ανάρτηση στο Twitter, με την οποία διευκρίνισε την ακριβή φύση του προσχεδίου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το έγγραφο αυτό απηχεί τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς και τίποτα περισσότερο. «Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», σημείωσε ο Ποντόλιακ.
Briefly. FT published a draft, which represents the requesting position of the Russian side. Nothing more. The 🇺🇦 side has its own positions. The only thing we confirm at this stage is a ceasefire, withdrawal of Russian troops and security guarantees from a number of countries
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 16, 2022
Η θέση της Μόσχα για το προσχέδιο συμφωνίας
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για αποκαλυφθούν οποιαδήποτε πιθανά σημεία συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο RIA.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», δήλωσε.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, στο μεταξύ, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RBC, είπε ότι αν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.
«Μιλώ με βάση τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε δε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα γίνει μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.
Ουκρανία: Παγκόσμιο σοκ από τα χτυπήματα εναντίον αμάχων σε Μαριούπολη και Τσερνίχιβ
Ολα αυτά, πάντως, στη σκιά της φρίκης του πολέμου και των βομβαρδισμών, με τους Ρώσους να κλιμακώνουν τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και εναντίον αμάχων.
Χθες, το θέατρο στη Μαριούπολη, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι χτυπήθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία για το χτύπημα, με τη Μόσχα να αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο και να κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.
Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος ως αυτό το στάδιο.
‼️This is all that remains of the Drama Theater in #Mariupol
According to local media, up to 1,000 people could have been inside the building. All of them are now under the rubble of the building. The exact number of casualties is still unknown. pic.twitter.com/4L3D8lt39E
— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022
Witnesses reported a huge bomb blast near the city’s Donetsk regional theatre of drama in #Mariupol. “We don’t know if there are any survivors,” one said. “The bomb shelter is also covered with debris … there are both adults and children there.” #ukraine #war #Russia #invasion pic.twitter.com/GZpYouqc9t
— Lorenzo Tondo (@lorenzo_tondo) March 16, 2022
«Πάνω από χίλιοι άνθρωποι στο θέατρο»
«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.
«Από σήμερα, υπάρχουν περίπου 12.000 με 14.000 Ρώσοι στρατιώτες γύρω από την πόλη – αυτές είναι οι ελίτ μονάδες τους. Τις τελευταίες 3 ημέρες, 25 αεροπλάνα την ημέρα πετούσαν από τη Σεβαστούπολη και πετούσαν βόμβες στη Μαριούπολη, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς, αναγκάζοντας την πόλη να παραδοθεί», είπε ο Σεργκέι Ταρούτα, Ουκρανός βουλευτής.
Συγκλονίζει η φωτογραφία στο θέατρο της Μαριούπολης -Εγραφε «ΠΑΙΔΙΑ» έξω από το κτίριο
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τις σοκαριστικές εικόνες του βομβαρδισμένου θεάτρου της Μαριούπολης, ακολούθησε μία συγκλονιστική δορυφορική φωτογραφία που έφερε στο φως η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies.
Γιατί συγκλονίζει; Διότι στην εν λόγω φωτογραφία διακρίνεται η ρωσική λέξη «ДЕТИ», δηλαδή «ΠΑΙΔΙΑ», που έχει γραφτεί στο έδαφος έξω από το κτίριο, προειδοποιώντας τις αεροπορικές δυνάμεις ότι στο εκεί υπάρχουν ανήλικα και άμαχοι… Μάλιστα, στη δορυφορική φωτογραφία φαίνεται η λέξη «ΠΑΙΔΙΑ» να έχει γραφτεί και στις δύο πλευρές του θεάτρου της Μαριούπολης.
©2022 Maxar Technologies
Οι ρωσικές δυνάμεις «κατέστρεψαν σκόπιμα και κυνικά το Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης. Το αεροπλάνο έριξε μια βόμβα σε ένα κτίριο όπου κρύβονταν εκατοντάδες φιλήσυχοι κάτοικοι της Μαριούπολης», υποστηρίζει η δημοτική αρχή της πόλης.
Αλληλοκατηγορίες Ουκρανίας – Ρωσίας για την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης
Στο μεταξύ, Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο στρατηγικής σημασίας πολιορκούμενο λιμάνι χθες Τετάρτη.
«Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα η μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί», κατά την ίδια πηγή.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.
Russians dropped a bomb on the drama theater in Mariupol,which was designated as a gathering place for people who lost their homes and livelihoods. Among those who were in the theater, there were many children and patients in need of special attention
Source Maripol City Council pic.twitter.com/azL0Xs3fnT— Oleksandra Matviichuk (@avalaina) March 16, 2022
Εισβολή στην Ουκρανία: Αυξάνεται ο αριθμός των άμαχων νεκρών από το μακελειό στο Τσερνίχιβ
Εξίσου μεγάλο σοκ προκάλεσε και το μακελειό στο Τσερνίχιβ της Ουκρανίας, όπου άμαχοι που περίμεναν στην ουρά για ψωμί χτυπήθηκαν.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι, ο αριθμός των αμάχων που έχασαν το πρωί της Τετάρτης τη ζωή τους από ρωσικά πυρά περιμένοντας στην ουρά έξω από κατάστημα για να αγοράσουν ψωμί, στο Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, ανέρχεται πλέον σε 13.
«Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες», ανέφερε ο Νιντζέλσκι, με ανάρτησή του στο Facebook.
Από την πλευρά του, το αρχηγείο της ουκρανικής αστυνομίας ανέφερε πως διεξάγεται έρευνα και συλλέγεται υλικό από τον τόπο αυτού του «εγκλήματος πολέμου», συμπληρώνοντας ότι αστυνομικοί μετέφεραν τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο.
Η είδηση έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με το CNN να την επιβεβαιώνει και με σχετικό βίντεο, μέσω γεωεντοπισμού. Οπως χαρακτηριστικά γράφει το αμερικανικό Μέσο μια οβίδα ή ρουκέτα χτύπησε μια ομάδα ανθρώπων που περίμενε στην ουρά για ψωμί στην πόλη Τσερνίχοφ της βόρειας Ουκρανίας.
Ένας τοπικός δημοσιογράφος που βρισκόταν στη σκηνή δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Το Τσερνίχιβ περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις και έχει δεχθεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς την τελευταία εβδομάδα, κάποιοι από τους οποίους έπληξαν κατοικημένες περιοχές
Την είδηση μετέδωσε και η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, κάνοντας όμως λόγο για πυροβολισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ουκρανία: Πέντε νεκροί στα συντρίμμια κοιτώνα στο Τσερνίχιβ -Μεταξύ των θυμάτων τρία παιδιά
Στο μεταξύ, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι διασώστες εντόπισαν τα πτώματα 5 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 3 παιδιών, κατά τη διάρκεια ερευνών χθες σε κατοικίες που είχαν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς στο βόρειο Τσερνίχιβ.
Τα πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια ενός κτιρίου κοιτώνα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανάρτησή στους στο διαδίκτυο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.
«Ανθρωπιστική καταστροφή»
Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις.
Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν συλληφθεί αρκετοί τοπικοί πολιτικοί από τον ρωσικό στρατό. Χθες καταγγέλθηκε πως συνελήφθησαν ο δήμαρχος της πόλης Σκαντόβσκ, ο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιούρι Πάλιουχ. Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.
Ο κ. Γιάκοβλεφ, με βίντεο που δημοσιοποίησε μερικές ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε πως είναι ελεύθερος και σώος και ότι οι Ρώσοι ήθελαν απλά να συζητήσουν μαζί του. Ελεύθερος αφέθηκε επίσης ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, σύμφωνα με το Κίεβο.
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν Ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι Ουκρανούς πολίτες.
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν αιχμαλωτιστεί κάπου 1.000 ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.
Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαιώνει ότι έχει ανακοπεί η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο. Κατά το επιτελείο, αποκρούστηκαν επίσης επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε παράλληλα την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει για αυτές τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία πως ψεύδεται και ότι εκείνη σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.