Οσμάνι- Δένδιας: Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα φιλίας στα Βαλκάνια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα φιλίας στα Βαλκάνια,  φράση αυτή απεικονίζει τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Δένδια, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Το επίκεντρο της συνομιλίας μεταξύ των δύο συναδέλφων των δύο γειτονικών χωρών ήταν να καθοριστεί το πλαίσιο για τις επόμενες δραστηριότητες μπροστά από τις δύο χώρες σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για Συνεργασία και την εφαρμογή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, γνωστή ως Συμφωνία Πρεσπών.

Εκτός από τα κυρίαρχα θέματα για εντατικοποίηση και προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, μέσω της μεγαλύτερης συνεργασίας των εμπορικών επιμελητηρίων, στον τομέα των υποδομών, της διασυνοριακής διευκόλυνσης των πολιτών, της ενέργειας, της περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της φιλίας και των καλών σχέσεων με τους γείτονες, ως πολιτικές για την οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι πραγματική χαρά να ξεκινήσω τη χρονιά με μια τόσο επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα. Οι ειλικρινείς μας προθέσεις είναι να ξεπεράσουμε το όριο της καλής γειτονίας, ως σωστή πολιτική αφήγηση και να θέσουμε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας βαθύτερης μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ως την υψηλότερη έκφραση της επιτυχίας της πολιτικής και της διπλωματίας», δήλωσε ο Οσμάνι.

Είπε ότι πιστεύει ότι η βασική υποστήριξη της Ελλάδας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, χωρίς καθυστέρηση, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Εκτιμούμε αυτήν την υποστήριξη και θεωρούμε μία από τις βασικές συμβολές για την οικοδόμηση μιας μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Στην ίδια κατεύθυνση, θέλω να τονίσω τη συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ, μέσω της ρύθμισης μεταξύ των δύο χωρών για την προστασία του εναέριου χώρου, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την πολιτική και την ασφάλεια», δήλωσε ο Οσμάνι.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Οσμάνι στην Ελλάδα, υπογράφηκαν τρία Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ των εταιρειών «Greece SA» και «Invest Northern Macedonia», για συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών στην εκπαίδευση διπλωματών και για συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Η ατζέντα της επίσημης επίσκεψης του Οσμάνι στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

MakFax

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα