Ορμπαν: Η Ευρώπη διεξάγει τζιχαντ, με πρόσχημα το Κράτος Δικαίου.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ‘ΑλκηΚαλλιαντζίδη , Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Ο Ορμπαν κατηγορεί την Ευρώπη ότι διεξάγει  «έναν ιερό πόλεμο, μια τζιχάντ» (!) υπό το πρόσχημα του Κράτους δικαίου

Κι ένας Βούλγαρος ευρωβουλευτής χαιρέτισε ναζιστιστικά μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτά προκύπτουν ως χθεσινές ειδήσεις αναφορικά με τις αντιδράσεις των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων (ακροδεξιών) που αρνούνται τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου στις χώρες τους και θέλουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση «Σουπερμάρκετ» όπου να απλώνουν και να παίρνουν τους προβλεπόμενους οικονομικούς πόρους (μόνο το μαγκαγιόκο δηλαδή), αλλά κατά τα λοιπά (δηλαδή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) να μην αναμιγνύονται τα θεσμικά όργανά της, όπως : η Επιτροπή, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και του Ευρωκοινοβουλίου.

Διαβάσαμε λοιπόν ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου2022τη νομιμότητα ενός Μηχανισμού Αιρεσιμότητας που συνδέει την καταβολή ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του Κράτους δικαίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα «Κράτος δικαίου στην ΕΕ: Η Πολωνία και η Ουγγαρία απορριφθείσες σχετικά με τον Μηχανισμό Αιρεσιμότητας» (Étatdedroit dansl’UE : laPologneetlaHongriedéboutéessurlemécanismedeconditionnalité), των δημοσιογράφων JeanBaptisteFrançoisκαι CélineSchoen, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LaCroix, στις 16-2-2022.

Και φυσικά τώρα έρχεται η ώρα της εφαρμογής αυτής της απόφασης, ενώ η Βουδαπέστη καταγγέλλει σχετικά για «κατάχρηση εξουσίας» και οι λοιπές αντιευρωπαϊκές ακροδεξιές δυνάμεις φτάνουν μέχρι να χαιρετούν ναζιστικά μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως έγραψαν ο στις 17-2-2022 ο ηλεκτρονικός Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με τίτλο : «Ένας Βούλγαρος εθνικιστής ευρωβουλευτής κάνει τον χαιρετισμό ναζί στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» (Un eurodéputé nationaliste bulgare fait un salut nazi au Parlement européen). Πρόκειται για τον Angel Dzhambazki, μέλους της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας ECR.

Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι δικαστές;

Σε μια πολύ-αναμενόμενη απόφαση, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ, στο Λουξεμβούργο) έκρινε ότι ο νέος Μηχανισμός κυρώσεων κατά των Κρατών μελών, όταν παραβιάζουν το Κράτος δικαίου, «εγκρίθηκε σε μια επαρκή νομική βάση» και «τηρεί τα όρια των εξουσιών που αποδίδονται στην Ένωση και της αρχής της ασφάλειας δικαίου». Οι δικαστές ακολούθησαν τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, απορρίπτοντας τις προσφυγές ακύρωσης που άσκησαν η Ουγγαρία και η Πολωνία κατά αυτού του Κανονισμού, τον οποίο φοβούνται ιδιαίτερα.

Τίποτα δεν εμποδίζει πλέον την Επιτροπή να ενεργοποιήσει αυτό το εργαλείο που διαπραγματεύτηκε ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, το οποίο προβλέπει την αναστολή της καταβολής των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέχρι να συμμορφωθούν οι παραβάτες. Δεν το είχε πράξει μέχρι τώρα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο προσέφυγε τον Οκτώβριο του 2022 στο ΔΕΕ για να καταδικάσει την Επιτροπή για τη μη εφαρμογή αυτού του Κανονισμού. Η Επιτροπή υποστήριζε πάντα ότι προτιμούσε να περιμένει την ετυμηγορία του Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα του μέσου αυτού πριν από την εφαρμογή του.

Πώς αντέδρασαν η Πολωνία και η Ουγγαρία;

Στη Βαρσοβία, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Sebastian Kaleta κατήγγειλε αμέσως στο Twitter έναν «εκβιασμό που σκοπό έχει να μας στερήσει το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση». Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Judit Varga, κατήγγειλε ένα «νέο μέσο πίεσης» της χώρας των Μαγυάρων, όπου πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 3 Απριλίου 2022.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που δακτυλοδείχνεται από τις Βρυξέλλες για τις αυταρχικές του συμπεριφορές, επιδιώκει μια τέταρτη κυβερνητική θητεία. Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα μπορούσε να φύγει από την ΕΕ – την οποία κατηγορεί ότι διεξάγει «έναν ιερό πόλεμο, μια τζιχάντ» υπό το σύνθημα του Κράτους δικαίου.

Αλλά για την Πολωνία, όπως και την Ουγγαρία, διακυβεύονται σημαντικά κονδύλια : η Βαρσοβία δικαιούται να λάβει, π.χ., 75 δισεκατομμύρια ευρώ (σε επτά χρόνια) από τα ευρωπαϊκά Ταμεία Συνοχής και 31 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ). Η αποχώρηση από την ΕΕ (με τον νεολογισμό «Polexit», που υποδηλώνει μια πιθανή έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ) θα σήμαινε επίσης ότι θα συμφωνούσε να εγκαταλείψει αυτή την κολοσσιαία οικονομική βοήθεια. Και η Τσεχική Δημοκρατία θα μπορούσε επίσης να στοχοποιηθεί : πέρυσι, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν τη χρήση του εν λόγω Μηχανισμού εναντίον της, προκειμένου να προστατευθεί ο προϋπολογισμός της Ένωσης.

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο νέος Μηχανισμός;

Το άρθρο 4 του κανονισμού για τη λειτουργία του Μηχανισμού Αιρεσιμότητας ορίζει ότι «λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα όταν διαπιστώνεται ότι οι παραβιάσεις των αρχών του Κράτους Δικαίου σε ένα κράτος μέλος βλάπτουν ή παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο να βλάψουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση της προϋπολογισμού της Ένωσης ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με επαρκώς άμεσο τρόπο».

Ως εκ τούτου, ο νέος Μηχανισμός στοχεύει στην προστασία των οικονομικών της ΕΕ. Εφαρμόζεται μάλλον καλά για ορισμένα παράπονα κατά της Ουγγαρίας, την οποία οι Βρυξέλλες κατηγορούν για προβλήματα με τις δημόσιες προμήθειες (δηλαδή αδιαφάνεια), για σύγκρουση συμφερόντων και για διαφθορά (δώρα σε κολλητούς). Αλλά φαίνεται λιγότερο καλά για την Πολωνία, για παράδειγμα όσον αφορά τις επιθέσεις στην ανεξαρτησία των δικαστών και την αμφισβήτηση της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όσον αφορά την προστασία του Κράτους δικαίου καθαυτή, αυτή διασφαλίζεται κυρίως από τη διαδικασία του λεγόμενου «άρθρου 7» της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), η οποία δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε ένα Κράτος μέλος που δεν σέβεται τις ιδρυτικές της αξίες.

Η Επιτροπή υποσχέθηκε ότι σύντομα θα εγκρίνει «κατευθυντήριες γραμμές» που στοχεύουν στη διευκρίνιση των όρων εφαρμογής του νέου Μηχανισμού που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Dana Spinant δεν κρύβει ότι, σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης του ΔΕΕ, «ίσως χρειαστεί να προσαρμοστεί ο Μηχανισμός». Το ευρωπαϊκό εκτελεστικό όργανο έχει δεσμευτεί σε κάθε περίπτωση να «δράσει το συντομότερο δυνατό».

‘Ιδωμεν

Διότι δεν πάει άλλο με αυτούς τους πρώην κομμουνιστές : που μέσα  σε μια νύχτα έγιναν δήθεν φιλελεύθεροι, παρακαλούσαν και έγλυφαν για να μπουν στην Ε.Ε., αποδεχόμενοι εγγράφως και ενυπογράφως την υιοθέτηση των ιδρυτικών αρχών της, και σήμερα δυσφορούν, υπαινισσόμενοι την έξοδο, και με πολύ θράσος να ισχυρίζονται ότι δήθεν ασκείται εναντίον τους «ένας ιερός πόλεμος, μια τζιχάντ» υπό το σύνθημα του Κράτους Δικαίου.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα