Οριστική παραίτηση του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Εσπευσμένη Αναχώρηση για το Φανάρι

DARREN ORNITZ / REUTERS

Για το Φανάρι αναχωρεί σήμερα (Πέμπτη 2 Μαΐου) ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Πρόκειται για την τελευταία πράξη ενός δράματος, που ξεκίνησε με την κακή διαχείριση των κονδυλίων για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης και θα ολοκληρωθεί με την αναγκαστική παραίτηση του αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Μετά απο είκοσι συναπτά έτη θητείας στον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αμερικής, ο Γέρων Δημήτριος, ο οποίος είχε εκλεγεί προσωρινά από το Φανάρι λόγω της μεγάλης ηλικίας του, στα 91 του σήμερα είναι αναγκασμένος να καταθέσει την παραίτησή του ταπεινωμένος καθώς ο ίδιος -αν και του ζητήθηκε πλειστάκις- αρνήθηκε να την παραδώσει στον Πατριάρχη, όπως είχαν πράξει οι προκάτοχοί του Ιάκωβος και Σπυρίδων.

Ο αρχιεπίσκοπος Γέρων Δημήτριος αν και βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία έχει πλήρη διαύγεια και βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, μάλιστα δε στον αναστάσιμο λόγο του στην Αγία Τριάδα το Μεγάλο Σάββατο έκανε ένα απολογισμό της εικοσαετούς διακονίας του στον θώκο της Αμερικής, προναγγέλλοντας ουσιαστικά το τέλος της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα του αρχιεπισκόπου Δημητρίου άρχισαν να διαφαίνονται όταν αποκαλύφθηκε η μη χρηστή διοίκηση των οικονομικών της αρχιεπισκοπής με αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε οικονομικού διευθυντού Τζέρρυ Δημητρίου μέσα σε κλίμα απειλών για αποκαλύψεις διαφόρων ατασθαλιών.

Εκείνο που ενέτεινε την αρνητική εικόνα του αρχιεπισκόπου Δημητρίου προς το Φανάρι ήταν το γεγονός ότι καταγγέλθηκε κατάχρηση κάποιων κονδυλίων από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί για την ανέργεση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της αμερικάνικης μητρόπολης.

Μάλιστα έγινε οικονομική έρευνα στην οποία αποκαλύψθηκε πως πράγματι 5 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τρέχοντα έξοδα της αρχιεπισκοπής ενώ τα χρήματα ήταν προορισμένα μόνο για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος που θεωρείται υπεύθυνος για την εκτόξευση του προϋπολογισμού της ανέγερσης του ναού (από 25 εκατομμύρια που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός έχει φθάσει στα 80 εκατομμύρια) έχει χρεωθεί απο το Φανάρι αλλά και από τους ισχυρούς παράγοντες της Ελληνοαμερικάνικης Ομογένειας την παύση των εργασιών λόγω έλλειψης κονδυλίων. Έχει επίσης κατηγορηθεί για τη στασιμότητα του έργου στο πιό τουριστικό σημείο της Νέας Υόρκης, γεγονός που έχει απασχολήσει τα αμερικανικά μέσα ανημέρωσης αμαυαρώνοντας την εικόνα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.

Οι παράγοντες της αρχιεπισκοπής που έχουν δημιουργήσει ένα εξωτερικό ανεξάρτητο ταμείο υπό το όνομα «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» αρνούνται να προχωρήσουν στην ερανική προσπάθεια για τη συνέχιση των εργασιών της ανέγερσης, αν δεν αποχωρήσει ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καθώς διατείνονται πως έχει πλέον χαθεί η εμπιστοσύνη των ισχυρών οικονομικών παραγόντων στο πρόσωπό του.

Ο πόλεμος που στην αρχή ήταν κρυφός άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μέσα απο ανοικτές επιστολές επώνυμων μεγιστάνων, οι οποίοι έγραψαν πως ήρθε η ώρα της αποχώρησης του Δημητρίου λόγω κακής διαχείρισης και ατασθαλιών σε διάφορα φλέγοντα ζητήματα. Συγκεκριμένα, ο Τζόν Κατσιματίδης, πρώην αντιπρόεδρος του αρχιεπισκοπικού συμβουλίου, μεγιστάνας της ενέργειας και των οικοδομικών επενδύσεων έγραψε ανοικτή επιστολή στον Πατριάρχη μέσα απο την εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ:

Γράφει ο κ. Κατσιματίδης

«Εχω συμμετάσχει στα εκκλησιαστικά πράγματα σε όλη μου την ζωή.

Ως ιερόπαιδας, ως δωρητής σε αμέτρητες εκκλησίες, διακονίες και ιδρύματα, ως σύμβουλος, ως αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ως μετέχων στην ζωή της Αρχιεπισκοπής μας.

Υπηρέτησα και τους δύο Αρχιεπισκόπους πριν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και δεν έχω δει ποτέ χειρότερη κρίση από αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα. Απώλεια Αξιοπιστίας.

Δυστυχώς, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διατηρεί την θέση του εις βάρος της Εκκλησίας.

Εχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να μπει ένα τέλος στην κρίση ηγεσίας της Εκκλησίας και διαχείρισης. Η οικονομική κακοδιαχείριση που έχει συμβεί είναι αδικαιολόγητη.

Ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν πρέπει να είναι το διαμάντι στην κορώνα μας. Αντίθετα είμαστε εθνική ντροπή.

Η Αρχιεπισκοπή έχει κακοδιαχειριστεί κεφάλαια, συντάξεις ιερέων και ένας Θεός ξέρει τι άλλο!

H Σχολή είναι σε κίνδυνο να κλείσει, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να παραιτηθεί, λέγοντας ότι θέλει να διορθώσει τα προβλήματα. Αλλά είναι αυτός ο οποίος ήταν επικεφαλής όταν αυτά τα προβλήματα συνέβησαν εξ αρχής!

Οταν σκέφτομαι τους αείμνηστους φίλους μου, Νικόλα Μπούρα (Nicholas Bouras) και Μιχάλη Τζαχάρη (Michael Jaharis) και πώς υποστήριξαν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, και πώς οι θυσίες τους σπαταλήθηκαν από έναν συνδυασμό απειρίας και υπερηφάνειας, νιώθω ντροπιασμένος που αυτό επετράπη να συνεχιστεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι 90 χρόνων και ό,τι καλό έκανε, τώρα ακυρώνεται από την άρνησή του να αποδεχθεί την ευθύνη και την επιθυμία του για την θέση και την δόξα, αλλά δεν υπάρχει δόξα στην αποτυχία.

Ολοι εμείς, κλήρος και λαϊκοί μαζί, είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία της Εκκλησίας μας.

Προσωπικώς γνωρίζω πολλούς που είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να βγουν εμπρός και να διορθώσουν τα προβλήματα.

Αλλά θα βγούμε εμπρός προ των ευθυνών μας όταν ο Αρχιεπίσκοπος αποδεχθεί την δική του ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία είμαστε και παραιτηθεί.

Ακόμη και ο παραιτηθείς Πάπας Βενέδικτος είπε ότι ήταν ‘καθήκον’ του να αποσυρθεί από την Παποσύνη.

Σεβασμιώτατε, είναι καιρός να συνταξιοδοτηθείτε, κι αυτό πρέπει να γίνει πριν την Κληρικολαϊκή Συνέλευση.

Ας έχουμε ένα Νέο Ξεκίνημα για την Εκκλησία μας στην Αμερική την 4η Ιουλίου.

Τζον Κατσιματίδης
Πρώην αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση του τέλους του Δημητρίου ανακοινώθηκε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Φανάρι κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Πάντως, η επερχόμενη σύνοδος στο Φανάρι αναμένεται να αποφασίσει την εκλογή του αρχιεπισκόπου Δημητρίου σε μια πάλαι ποτέ διαλάμψασα μητρόπολη του Πόντου βάζοντας το τέλος της θητείας του στον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αμερικής!

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oristike-paraitese-toe-archiepiskopoe-demetrioe_gr_5ccaea72e4b0913d078dbcf9?ncid=fcbklnkgrhpmg00000001&fbclid=IwAR1ZAEcC32qnaoMvw_6XwlGhDkGuuk8_pLOnoSjDGvCSk7LJWNpyrv16L6U

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα