Οριστικά αποσύρονται τα ελληνικά α/α συστήματα S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM: Πάνε Ουκρανία αντί 2,2 δισ. δολ.!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανάλογη πρόταση έχει γίνει και στην Κύπρο για την αντικατάσταση των Buk-M1/-2 και Tor-1

Πρόταση παράδοσης στην Ουκρανία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του συνόλου των ελληνικών, ρωσικής κατασκευής, ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM, υπέβαλαν αντί του ποσού των 2,2 δισ. δολ. οι ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ ανάλογη πρόταση έχουν κάνει και στην Κύπρο για τα Tor-M1 και τα Buk-M1, χωρίς να είναι γνωστό το ποσό που διαθέτουν για τα κυπριακά συστήματα.

H Εθνική Φρουρά διαθέτει δύο (2) πυροβολαρχίες Buk-M1-2, συνολικά οκτώ (8) τετραπλούς εκτοξευτές. Τα Buk-M1-2 είναι αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς. 

Η μεταφορά των OSA-AKM μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η παράδοση στην Ελλάδα των μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk. που από πίσω βρίσκεται ο γνωστός  έμπορος όπλων που εμφανίζεται και στην προμήθεια των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60 (και την γνωστή εμπλοκή του Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου, τον οποίο παρακολουθούσε η ΕΥΠ με τον κωδικό 519C) και της προμήθειας ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Oι ΗΠΑ «καίγονται» να βρουν όπλα και ειδικά αντιαεροπορικά όπλα, για την Ουκρανία καθώς οι απώλειες των Ουκρανών είναι μεγάλες από τις ρωσικές αποστολές SEAD (καταστολής αεράμυνας) και τα δυτικά αντιαεροπορικά όπλα παρέχονται «με το σταγονόμετρο» από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αργούν να εκπαιδευθούν οι Ουκρανοί: Χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος εκπαίδευση για να αποδοθούν Ουκρανοί επιχειρησιακοί χειριστές Α/Α όπλων

Ενώ τα ελληνικά, ρωσικής κατασκευής, όπλα, είναι γνωστά στους Ουκρανούς και ειδικά οι S-300PMU1 είναι σε ανώτερο επίπεδο από ότι ήταν τα ουκρανικά S-300.

Εαρινή και θερινή αντεπίθεση με την ρωσική Αεροπορία να αλωνίζει επάνω από το κεφάλι των Ουκρανών, είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπορεί να παραδώσει στους Ουκρανούς αντιαεροπορικά όπλα και μακρού βεληνεκούς και SHORAD, τα οποία, στην περίπτωση των Tor-M1 έχουν και αντιβληματικές δυνατότητες κατά βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.

Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό, όλα δείχνουν πως σημαντικό προβάδισμα έχει η συνδυαστική απόκτηση δύο ισραηλινών συστημάτων: Του Spyder της Rafael Defence Systems και το Barak 8 LRAD & ER της ΙΑΙ. Παλιά συστήματα, αλλά «στα χαρτιά» λειτουργούν ακόμα

Έτσι οι Αμερικανοί ζητούν την παράδοση 38 Osa-AK/Osa-AKM (SA-8 Mod-0/1 Gecko), 25 TOR-M1 (SA-15 Gauntlet) και των δύο συστημάτων S-300PMU-1 (SA-20) από την Ελλάδα και των αντίστοιχων συστημάτων από την Κύπρο, χωρίς να συνδέουν τις δύο αγορές.

Οι Αμερικανοί εκτός από τα αμερικανικά μεταχειρισμένα ελικόπτερα που βάζουν «στο πακέτο» για την ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού και της «τσέπης» ορισμένων φίλα προσκείμενών αντιπροσώπων και των ανώτατων αξιωματικών που συνδέονται με αυτούς, προτείνουν, καθώς οι ίδιοι δεν διαθέτουν ανάλογα συστήματα, την αντικατάσταση των S-300PMU1 με τα Barak 8 LRAD & Barak 8 ER της ΙΑΙ, τα οποία όμως έχουν ακτίνα δράσης μόλις τα 100 χλμ. (αισιόδοξα) μειώνοντας έτσι την ακτίνα δράσης προστασίας που παρείχαν τα S-300MPU1 κατά 50 χλμ.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με την απόσυρση των μικρού βεληνεκούς OSA-AKM (SA-8b Gecko) από τα νησιά, αυτά αποκλείεται να αντικατασταθούν, καθώς το έτερο προτεινόμενο αντιαεροπορικό σύστημα Spyder MR/LR, δεν είναι της κατηγορίας SHORAD και αποκλείεται και οι Ισραηλινοί να επιτρέψουν την ανάπτυξή του στα νησιά (όπως έγινε και με τα BMP-1/Marder-1A3), αλλά θα υπάρξει και σοβαρή εμπλοκή με την Τουρκία,, αφού τη ακτίνα δράσης τους είναι περί τα 60-80 χλμ.

Και η εμπειρία δείχνει ότι όπως και στην περίπτωση του τουρκικού βέτο και της απειλής πολέμου από την Τουρκία με αφορμή τους S-300 της Κύπρου, ο χαμένος είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Άρα η αποχώρηση από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου των 38 Osa-AK/Osa-AKM (SA-8 Mod-0/1 Gecko), απλά θα τα άφηνε ακάλυπτα στο πεδίο της μάχης από πλευράς πυραυλικής άμυνας, με μοναδικά εναπομείναντα τα ASRAD και τα φορητά Stinger των 4 χλμ.

Η πρόταση έχει γίνει με ενθουσιασμό δεκτή από τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ.Φλώρο, επί των ημερών του οποίου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα έχουν αδειάσει από όπλα (BMP-1, ΟSA-AKΜ, Stinger κλπ). Αλλά τουλάχιστον έχει προικίσει τις κόρες του…

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (ο γνωστός και ως «σαχλαμάρας» βάσει των όσων υποστήριξε στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρος) είναι ουσιαστικά εξαφανισμένος και ο Κ.Μητσοτάκης απλά λέει «Ναι» στις προτάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, πριν ακόμα διατυπωθούν.

Να πούμε όμως και κάτι: Μετά την επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία, η υποστήριξη των ρωσικών όπλων θα είναι δύσκολη υπόθεση.

Μην ξεχνάμε ότι ο Κ.Μητσοτάκης έχει κηρύξει πόλεμο στην Μόσχα…

https://www.pronews.gr/uncategorized/oristika-aposyrontai-ta-ellinika-a-a-systimata-s-300pmu1-tor-m1-kai-osa-akm-pane-oukrania-anti-22-dis-dol/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα