Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν ενεργοποιήσει το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ για την έναρξη διαβουλεύσεων εντός της συμμαχίας σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Τα Μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα Μέρη», αναφέρει το Άρθρο 4 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, η διαβούλευση βάσει του άρθρου 4 μπορεί να οδηγήσει σε συλλογική δράση μεταξύ των 30 κρατών μελών.
Ο ιστότοπος αναφέρει ότι το Άρθρο 4 έχει επικαλεστεί έξι φορές στο παρελθόν από τότε που ιδρύθηκε η συμμαχία το 1949, πιο πρόσφατα από την Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2020 μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών από επίθεση συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.
Η Τουρκία έχει επικαλεστεί το άρθρο 4 σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις: μία φορά το 2015 για να ενημερώσει τη συμμαχία για την απάντησή της σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα· δύο φορές το 2012 μετά την κατάρριψη τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους στη βόρεια Συρία και μετά τον θάνατο Τούρκων αμάχων από συριακούς βομβαρδισμούς· και το 2003, όταν ζήτησε βοήθεια από τη συμμαχία για να προστατεύσει τον πληθυσμό της από οποιαδήποτε μετάδοση από τον πόλεμο στο γειτονικό Ιράκ.
Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις, το ΝΑΤΟ απάντησε με στρατιωτική βοήθεια, στέλνοντας συστοιχίες πυραύλων Patriot για προστασία από συριακές επιθέσεις το 2012 και στέλνοντας μοίρες αεροσκαφών και πυραύλων στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ το 2003.
Η Πολωνία επικαλέστηκε το Άρθρο 4 το 2014 μετά από προηγούμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, μια συνάντηση που οδήγησε σε περαιτέρω προσπάθειες της συμμαχίας να σταθούν μαζί ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές.
Το άρθρο 4 είναι ξεχωριστό από το άρθρο 5, το οποίο είναι η δήλωση της συμμαχίας ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.
CNN