Οργή και αγωνία για το αύριο στην καμένη βόρεια Εύβοια: Έμειναν μόνοι τους τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέσα από τους καπνούς και τις φλόγες που ακόμα καίνε, ξεχειλίζει η οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια:

«Μητσοτάκη λυπάμαι για λογαριασμό σου», λέει στη “δημοκρατία”, o Θοδωρής Κέρης, πρόεδρος της κοινότητας των Ροβιών, στη βόρεια Εύβοια, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα.

Γνωρίζω χρόνια τον Θοδωρή, είναι ένας μετριοπαθής, συντηρητικός άνθρωπος, αλλά αυτή τη φορά δεν μπορεί να συγκρατηθεί: «Να μην τολμήσει ο πρωθυπουργός να έρθει στις Ροβιές και αν το κάνει να έχει μαζί του μερικές διμοιρίες των ΜΑΤ», προσθέτει.

«Η φωτιά έκαψε το χωριό, εμείς την αντιμετωπίσαμε ουσιαστικά μόνοι μας. Και τελικά έσβησε από μόνη της, όπως το λέω, δεν τη σβήσαμε».

  • «Αν έβλεπα τώρα μπροστά μου τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα του έλεγα απλά για να μην χαραμίσω το σάλιο μου: «Μητσοτάκη, λυπάμαι για λογαριασμό σου. Επειδή είμαι λίγο οξύθυμος άνθρωπος και δεν μπορώ να συγκρατήσω τα νεύρα μου»…

Τα βέλη κατά του πρωθυπουργού δεν προέρχονται από έναν πολιτικό του αντίπαλο. Ο πρόεδρος της κοινότητας των Ροβιών δεν κρύβει ότι ψήφισε Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές. Για αυτό είναι και διπλά απογοητευμένος, όπως λέει.

Η οργή δικαιολογημένη. Ο απολογισμός τραγικός στις Ροβιές και στη γύρω περιοχή. Κάηκαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα. Στάχτη το φροντιστηριο ξένων γλωσσών της Ελένης Αλεξανδρίδη, κατεστραμμένο το μοναδικό ζαχαροπλαστείο “Νούφαρο” του Χαλαστή, κάρβουνο τόσα και τοσα σπίτια και καταστήματα.

Στον οικισμό Δαμιά, ο κυρ Δαυίδ Παρίσης είδε το στάβλο του και τους κόπους μιας ζωής να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

“Τριάντα έξι σπίτια και καταστήματα έχουν καεί, στάχτη έχει γίνει η γύρω περιοχή είναι καμένη, έχει πέσει το δίκτυο του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και είμαστε χωρίς ρεύμα , με τα συνεργεία να δίνουν μάχη για την αποκατάστασή τους”,λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια πώς φτάσαμε στο σημείο να περάσει η φωτιά μέσα στον αστικό ιστό, να καούν σπίτια και καταστήματα μέσα στο χωριό. Από την πρώτη στιγμή ήμουν στην πρώτη γραμμή ενάντια στις φλόγες και αυτό που έχω να πω είναι ότι η πυροσβεστική δεν λειτούργησε σωστά.

Αν δεν έρθουν αμέσως εναέρια μέσα να κάνουν κατάσβεση τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιά, δεν μπορεί να σβηστεί μια τέτοια φωτιά ,γιατί με τη μάνικα δεν σβήνεται. Και τα εναέρια μέσα ήταν φαίνεται …απασχολημένα και δεν μπόρεσαν να έρθουν. Αν είχαν επέμβει αμέσως τα εναέρια μέσα δεν θα είχε συμβεί τέτοια καταστροφή. Θα καιγόντουσαν 20-30 στρέμματα δάσους και η φωτιά θα έσβηνε.

Τα εναέρια μέσα δεν ήλθαν καθόλου, ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη ούτε την Τρίτη μέρα που είχε ξεσπάσει η φωτιά», λέει οργισμένος ο πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών στη “δημοκρατία”.

  • Εμειναν μόνοι τους

Τι απέμεινε λοιπόν; Να ριχτούν στη μάχη μόνοι τους οι κάτοικοι μαζί με τις χερσαίες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

«Ετσι προσπαθήσαμε να σβήσουμε τη φωτιά μόνοι μας , με μπουλντόζες που μας έδωσε η περιφέρεια και ο δήμος. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια πληρώματα της πυροσβεστικής που θα έπρεπε να είναι πίσω από την μπουλντόζα για να μην πάρει φωτιά , δεν ακολουθούσαν με τα πυροσβεστικά οχήματα , λέγοντας ότι εμείς δεν έχουμε εντολές”, λέει ο κ. Κέρης και προσθέτει:

«Στη συνέχεια , προσπαθήσαμε να κόψουμε δένδρα για να κάνουμε κάποιες αντιπυρικές ζώνες στις γειτονικές κορυφογραμμές για να μην μπορεί να κατέβει η φωτιά προς τη θάλασσα. Το δασαρχείο όμως και κάποια στελέχη της πυροσβεστικής έλεγαν -και σε εμένα προσωπικά- ότι αν κόψουμε δένδρα θα μας κάνουν μήνυση. Τα προβλήματα αυτά συνετέλεσαν δυστυχώς στην καταστροφή.

Πρώτη φορά στα χρονιa, είμαι 44 ετών, είδαμε τη φωτιά να πηγαίνει από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο και να ξαναγυρίζει πίσω.. Να καεί όλη η βόρεια Εύβοια. Γιατι αυτό έγινε…»

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών αποδίδει την καταστροφή στον «κακό επιχειρησιακό σχεδιασμό της πυροσβεστικής. Δεν λέω για όλα τα πληρώματα της πυροσβεστικής, να μην παραξηγηθώ. Υπήρχαν πληρώματα που χύνανε το αίμα τους στην άσφαλτο. Λίωνανε τα παιδιά ,στην πρώτη γραμμή. Υπήρχαν όμως πληρώματα που ερχόντουσαν να βλέπουν εμάς που παιδευόμασταν» .

  • Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ο Θοδωρής Κέρης δεν βλέπει με καμία αισοδοξία την επόμενη μέρα: «Αυτή τη στιγμή αρχίζουν τα δύσκολα»,λέει και εξηγεί: «Μέχρι τώρα, οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, τα δασικά προϊόντα και την αγροτική οικονομία , γενικά. Τώρα όλα αυτά εξαφανίστηκαν: Ούτε τουρισμός ,ούτε δασικά ,ούτε κτηνοτροφία, ούτε αγροτικά. Τελειώσανε. Πείτε μας εσείς λοιπόν πώς θα ζήσει αυτός ο κόσμος;”

Οσο για τα σχέδια της κυβέρνησης ,μετά την τραγωδία ,και τις ανακοινώσεις για αποζημιώσεις, ο πρόεδρος των Ροβιών, δεν συγκινείται:

“Και τι θα γίνει; Θα μας τάξουν λεφτά, όπως έγινε στο Μάτι; Και δεν με ενδιαφέρει το χρώμα της κυβέρνησης, για εμένα είναι όλοι ίδιοι. Το πρόβλημα είναι ότι τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους θα γίνουν μετανάστες στο εξωτερικό .δυστυχώς. Γιατί με τη φτώχεια που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ζωή για τα νέα παιδιά στη χώρα μας».

Το αβέβαιο και δύσκολο μέλλον ,είναι αυτό του καταβάλει τον Κέρη, όπως και όλους τους κατοίκους των Ροβιών και της βόρειας Εύβοιας. Φυλάει όμως την τελευταία του φράση για τη δικαιοσύνη, στην οποία πιστεύει: «Πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας», λέει. «Για αυτούς που μας άφησαν να καούμε…»

Μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για αναποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από τον κρατικό μηχανισμό, Δευτέρα 09 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα