Οργή Άγκυρας για την Ισπανίδα ΥΠΕΞ… τους τα είπε για την Αγιά Σοφιά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, θα συναντηθούν σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι διμερείς επαφές είναι προγραμματισμένες για τις 11:00 και τις 12:00 το πρωί, αντίστοιχα, ενώ στη 01.30 το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει συνέντευξη Τύπου. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο -μετά και την ένταση που προκλήθηκε λόγω της τουρκικής Navtex στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Μάλιστα, η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας είχε προσφάτως άτυπη σύγκρουση με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή -αυτή τη φορά- το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να μετατρεψεί η Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος, ύστερα από 86 χρόνια, η Γκονζάλεθ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Άγκυρα να διατηρήσει το πνεύμα του «μεγάλου μνημείου».

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Τσαβούσογλου. Και πρόσθεσε: «Είναι το κοινό σπίτι των Ορθόδοξων Χριστιανών, των Καθολικών αλλά και των Μουσουλμάνων. Για το ζήτημα πιστεύουμε στον διάλογο και πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και UNESCO»

Άμεση ήταν η απάντηση του Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος υποστήριξε το εξής: «Εάν κατάλαβα σωστά η κα Γκονζάλεθ είπε ότι η Αγιά Σοφία θα πρέπει να είναι το κοινό μας σπίτι. Ένα μνημείο πολιτισμού του οποίο θα είναι ανοιχτό στον κάθε έναν. Είμαστε εντάξει σ’ αυτό. Εάν λέει όμως, ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι χώρος που θα προσεύχονται και πιστοί άλλων θρησκειών, διαφωνούμε».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας κλιμακώθηκε στις 24 Ιουλίου του 2020, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, μετά την απόφαση για μετατροπή σε τζαμί. Στο εσωτερικό του ιστορικού μνημείου τοποθετήθηκαν χαλιά, ενώ οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά καλύφθηκαν με κουρτίνες, προκαλώντας την οργή του Ορθόδοξου κόσμου.

Οργή Άγκυρας για την Ισπανίδα ΥΠΕΞ… τους τα είπε για την Αγιά Σοφιά

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα