Οπισθοχώρηση Ερντογάν με μηνύματα συνεργασίας στη Μέρκελ

24/7/17 | 1 | 0 | 839 εμφανίσεις

Οι τελευταίες πληροφορίες και ενδείξεις από την Άγκυρα δείχνουν ότι στις σχέσεις της με τη Γερμανία η τουρκική κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο. Το Προεδρικό και η κυβέρνηση καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα συγκυρία, η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να έρθει σε τελική ρήξη με την Γερμανία.

Στα πλαίσια του προαναφερόμενου προβληματισμού, η Άγκυρα αλλάζει στρατηγική και στέλνει σε ηπιότερους τόνους μηνύματα στο Βερολίνο. Πρώτος, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλάζει τόνο και τάσσεται δημοσίως υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την γερμανική πλευρά. Ο κ. Ερντογάν υπενθυμίζει ότι Τουρκία και Γερμανία είναι συμμαχικές χώρες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αποδεικνύει εμπράκτως την αλλαγή στρατηγικής στις σχέσεις της με την Γερμανία. Η τουρκική πλευρά προχωρά στην απόσυρση λίστας, η οποία εμπεριείχε εκατοντάδες γερμανικές εταιρείες, οι οποίες σύμφωνα με την Άγκυρα παρέχουν υποστήριξη στην «τρομοκρατία». Η λίστα είχε παραδοθεί στην γερμανική κυβέρνηση. Σήμερα, η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για ένα «λάθος» και αποσύρει την λίστα. Η ανακοίνωση έρχεται από την γερμανική πλευρά.

Πάντως, παρά τα νέα μηνύματα της Άγκυρας, το Βερολίνο εξακολουθεί να εκπέμπει σε υψηλούς τόνους κατά της Τουρκίας, μια εξέλιξη που προβληματίζει την τουρκική πλευρά. Στο Βερολίνο επικρατεί η άποψη ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας. Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά την λήψη διπλωματικών και οικονομικών μέτρων για την περίπτωση της Τουρκίας. Το Βερολίνο επιμένει για την άμεση απελευθέρωση των Γερμανών ακτιβιστών και δημοσιογράφων που βρίσκονται στα τουρκικά κρατητήρια.

kathimerini.gr

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Χρήστος says:

  Να κάνω μία πρόβλεψη.
  Οι σχέσεις τους δεν θα αλλάξουν.
  Η Τουρκία θα μείνει στη Δύση με ένα άρωμα , ελαφρύ, ουδετερότητας.
  Θα παραμείνει ενωμένη με ελευθερία στους Κούρδους σε νομαρχιακό επίπεδο και αναγνώριση του κόμματος τους , γλώσσας κτλ.
  Δεν θα πάρει τους S400 .
  Θα πάρει υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ αυτή κι όχι οι Τ/Κ.
  Δηλαδή όσα θέλει κι αλίμονο μας που θα μας χτυπούν την πλάτη δίνοντας υποσχέσεις.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  4/12/20 | (0 σχόλια)
  της Sylvie Kauffmann (*) Η τελευταία επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2019. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, ο αντιπρόεδρος Πενς τα έψελνε στους ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να αποσυρθούν, όπως και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας