Ομολογία από την Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ Τ.Γέλεν: «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θέτουν σε κίνδυνο το δολάριο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πολιτική Μπάιντεν ξεκίνησε την διαδικασία της αποδολαριοποίησης

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ διαμέσου της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, παραδέχονται πως οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και σε άλλες χώρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την κυριαρχία του δολαρίου καθώς αναγκάζει τα συγκεκριμένα κράτη να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις,

Επί του πρακτέου η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ομολογεί ότι με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις προκάλεσε την Ρωσία και όλες τις φίλα προσκείμενες χώρες προς την Μόσχα (και πρόκειται για μεγάλες οικονομίες, όπως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Αργεντινή κ.λ.π.), να προχωρήσουν με αποφασιστικά βήματα σε αποδολαριοποίηση, η οποία με την σειρά της αποδυναμώσει την αμερικανική οικονομία η οποία στηρίζεται σε μία πολύ απλή διαδικασία:

Οι Αμερικανοί τυπώνουν αφειδώς δολάρια και εν συνεχεία για να μην γίνουν πληθωριστικά τα εξάγουν σε όλο τον κόσμο κυρίως με την αγοραπωλησία πετρελαίου.

Όμως από την στιγμή που η Σαουδική Αραβία συμφώνησε με την Κίνα να πουλάει πετρέλαιο σε κινεζικά γουάν όλα αλλάζουν…

Θα ακολουθήσουν κι όλες οι χώρες των ΒRICS, οι νυν πέντε και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν.

«Υπάρχει κίνδυνος όταν χρησιμοποιούμε οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με τον ρόλο του δολαρίου, με την πάροδο του χρόνου να υπονομεύσουμε την ηγεμονία του δολαρίου».

«Φυσικά, οι κυρώσεις δημιουργούν την επιθυμία από την πλευρά της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν να βρουν μια εναλλακτική λύση», παραδέχτηκε μιλώντας στον Fareed Zakaria του CNN.

«Αλλά το δολάριο χρησιμοποιείται ως παγκόσμιο νόμισμα για λόγους που δεν είναι εύκολο για άλλες χώρες να βρουν μια εναλλακτική με τις ίδιες ιδιότητες».

Οι ισχυρές κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ και το κράτος δικαίου «είναι απαραίτητες για ένα νόμισμα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως για συναλλαγές», πρόσθεσε. «Και δεν έχουμε δει καμία άλλη χώρα που να έχει τη βασική… θεσμική υποδομή που θα επέτρεπε στο νόμισμά της να εξυπηρετήσει τον κόσμο».

Η Αμερικανίδα υπουργός σημείωσε ότι οι κυρώσεις είναι ένα «εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο», πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ως «ένας συνασπισμός εταίρων που ενεργούν από κοινού για να επιβάλουν αυτές τις κυρώσεις».

Περιγράφοντας έτσι τον κίνδυνο της διαφαινόμενης απόσχισης της Σαουδικής Αραβίας από συναλλαγές με το δολάριο.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας μετά την εισβολή της Μόσχας, η Γέλεν είπε ότι «η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε».

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί στο τι μπορούμε να κάνουμε με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και συζητάμε με τους εταίρους μας τι μπορεί να υπάρχει στο μέλλον».

https://www.pronews.gr/kosmos/omologia-apo-tin-amerikanida-ypoik-t-gelen-oi-kyroseis-kata-tis-rosias-thetoun-se-kindyno-to-dolario/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα