ΟΜΗΡΟΣ: Ένα αιώνα νωρίτερα έγραψε Ιλιάδα και Οδύσσεια;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τον 8ο ή τον 9ο αιώνα π.Χ., ο ποιητής Όμηρος έγραψε τα διάσημα έπη του Ιλιάδα και  Οδύσσεια; Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One αμφισβητεί κάλλιστα τη χρονολόγηση της ελληνικής αρχαιότητας, και ταυτόχρονα, την ακριβή χρονολόγηση της συγγραφής αυτών των δύο έργων.

Μια ομάδα αρχαιολόγων της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών κατάφερε να αναπτύξει ένα πολύ πιο ακριβές σύστημα χρονολόγησης. Συνήθως, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον άνθρακα-14 για να βρουν την ηλικία μιας οργανικής ύλης, παράδειγμα ενός έργου τέχνης, ενός αρχαιολογικού ευρήματος, οστών. Κάθε ζωντανός οργανισμός έχει μια ορισμένη ποσότητα ραδιοάνθρακα, ο οποίος μειώνεται εκθετικά όταν πεθάνει ο οργανισμός. Συγκρίνοντας αυτό το υπόλειμμα άνθρακα με αυτό που υπάρχει σε ένα δείγμα αναφοράς, είναι δυνατόν να χρονολογηθούν αντικείμενα έως και 50.000 χρόνια πίσω. Πέρα από αυτό, η χρονολόγηση γίνεται πολύ ανακριβής.

Στη Σίνδο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεραμικά που κατόρθωσαν να χρονολογήσουν με ακρίβεια. Stefanos Gimatzidis / Bernhard Weninger

 

 

 

 

Αυτή η τεχνική επέτρεψε λοιπόν τον σχεδιασμό ενός χρονοδιαγράμματος της ελληνικής αρχαιότητας. Με πολύ σχετική ακρίβεια: η ποσότητα του άνθρακα-14 μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, επινοήθηκε μια κλίμακα βαθμονόμησης με διάφορες μετρήσεις αντικειμένων γνωστής ηλικίας, για να τα συγκρίνουν με τις «ηλικίες άνθρακα 14» που αποκτήθηκαν. Ερευνητές της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών χρησιμοποίησαν αυτή τη διαδικασία στον ελληνικό αρχαιολογικό χώρο της Σίνδου.

Χάρη στην ανακάλυψη κεραμικών, των οποίων η ηλικία προσδιορίστηκε με ακρίβεια, η ομάδα κατάφερε να επανεκτιμήσει τη χρονολόγηση της ελληνικής ιστορίας και να καταλήξει σε μια νέα, πιο ακριβή. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, σημαντικά ιστορικά γεγονότα, καθώς και η προέλευση πολλών καινοτομιών στη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την πολιτική, πρέπει να χρονολογούνται 50 έως 150 χρόνια νωρίτερα. «Έτσι, τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αλληλοσυμπληρώνονται, υπέρ μιας ακρίβειας χρονολόγησης που μέχρι τώρα δεν είχε επιτευχθεί για αυτήν την περίοδο», γράφει ο αρχαιολόγος Στέφανος Γκιματζίδης στον  ιστότοπο News Network Archeology.

Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου της Σίνδου. Stefanos Gimatzidis/Bernhard Weninger

 

 

 

 

Στο εξής, τα σφάλματα χρονολόγησης μπορούν να μειωθούν σημαντικά. Αυτά τα συμπεράσματα προτείνουν επίσης μια νέα ανάγνωση της ιστορίας της Αρχαιότητας. “Μπορούμε τώρα να αντιληφθούμε τη διάδοση του αλφαβήτου ή του συμποσίου στην Ελλάδα και την Ιταλία ως μια μακρύτερη διαδικασία που ξεκίνησε τον ένατο αιώνα.

Πηγή: https://www.lefigaro.fr/culture/des-fouilles-en-grece-bouleversent-la-chronologie-de-l-antiquite-20200607

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα