“ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ”: Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Από τον Στρατό Σιμιτζή*

Φωτογραφία: Το “Όλυμπος-Νάουσα” στην αρχή της λειτουργία του. Δεξιά το τράμ που περνούσε απο την παραλιακή λεωφόρο.

Η επαναλειτουργία του Όλυμπος Νάουσα για τους παλιούς Θεσσαλονίκης αποτελεί είδηση χαράς και ικανοποίησης μία και ο θρύλος της γεύσης ήταν το καμάρι τους, το εστιατόριο που τους έκανε υπερήφανους.

Τα ίδια, άλλωστε, συναισθήματα ένιωθαν την εποχή εκείνη για την Ζυθοποιία Φιξ και την σοκολατοποιία- καραμελοποιία Φλόκας.

Ο Αριστοτέλης Σφήκας, ο Πέτρος Τσούρης, ο Μήτσος, ο Θανάσης, ο Νεοκλής, ο Τσαούσης

Η αρχή το ξεκίνημα

Η ιστορία του θρυλικού εστιατορίου αρχίζει το 1927 όταν συνεταιρίστηκαν ο Αριστοτέλης Σφήκας, ο Αντώνης Γεωργακόπουλος, ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης και ο Θωμάς Τσελίδης για να δημιουργήσουν εστιατόριο με την ονομασία «Όλυμπος Νάουσα» με σκοπό να προσφέρουν πιάτα από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Λίγο πριν, η Ζυθοποιία «Κάρολος Φιξ», που είχε ήδη αποκτήσει τις μετοχές των Ηνωμένων Ζυθοποιοίων «Όλυμπος» και «Νάουσα» που χρησιμοποιούσαν το χώρο ως δοκιμαστήριο, είχε ιδρύσει μπυραρία και έδωσε στις αίθουσες τα δύο προαναφερόμενα ονόματα.

Το καλαίσθητο νεοκλασικό κτίριο στην Παλιά παραλία χτίστηκε το 1924 σε σχέδια του πολιτικού μηχανικού Ζοζέφ Πλειμπέρ.

Η εξέλιξη του «Όλυμπος Νάουσα» ήταν ραγδαία. Πολύ σύντομα η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Θεσσαλονίκης και έγινε γνωστό στο πανελλήνιο.

Η κοπή της βασιλόπιτας. Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης, ο Πέτρος Τσούρης, ο Θύμιος, ο Δόξης, ο Γιάννης Τσούρης, ο Τσαούσης (μάγειρας) κα

Αμέσως μετά ήρθε η διεθνής αναγνώριση. Γρήγορα έγινε μέλος της Διεθνούς γαστρονομικής εταιρείας Dreicer’s De Luxe Dining League  που απένειμε δίπλωμα στο “Όλυμπος Νάουσα” για την ποιότητα της κουζίνας τους. Η φήμη του θρυλικού εστιατορίου είχε ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας.

Γιατί το “Όλυμπος -Νάουσα” αυτό που έκανε το εστιατόριο να καθιερωθεί ήταν η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, η ποικιλία των φαγητών που παρασκεύαζε, η σταθερή ποιότητα, η αρχοντιά του χώρου, το εγκάρδιο περιβάλλον, και το εξαιρετικό σερβίρισμα.

Τα χρόνια της αίγλης

Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης, ο Πέτρος Τσούρης και φίλοι

Την περίοδο της μεγάλης ακμής ένα γεύμα κάποιο Σάββατο ή μία Κυριακή στο «Όλυμπος Νάουσα» για τους Θεσσαλονικείς ήταν μία κοσμική έξοδος, ένα γεγονός.

Ψηλοτάβανες αίθουσες, καλαίσθητες ταπετσαρίες, μωσαϊκά και γύψινα, βιεννέζικα καθίσματα,- η στο δροσερό κήπο του, δημιουργούσαν ένα μοναδικό περιβάλλον.

Στις αίθουσες του εστιατορίου γευμάτισαν προσωπικότητες από όλους τους χώρους όπως και διαπρεπείς πολιτικοί άνδρες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ντίνος Τσαλδάρης ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και πολλοί άλλοι.

Κατά τον μεσοπόλεμο

Μάϊος 1949. Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης, ο Π. Τσούρης, ο Θωμάς Τσελλίδης

Ημέρες δόξας γνώρισε το Όλυμπος Νάουσα κατά τον μεσοπόλεμο όταν με το ζαχαροπλαστείο Φλόκα και το καφενείο Πεντζίκη στην πλατεία Ελευθερίας και το διεθνές ξενοδοχείο  Μediteraneane,  αποτελούσαν την καρδιά και το επίκεντρο της κοσμικής ζωής στη Θεσσαλονίκη.

Το 1942, εξάλλου, λειτούργησε ως καμπαρέ και μία αίθουσα και ως εστιατόριο η άλλη.

Στο music hall εμφανίστηκαν κατά διαστήματα διεθνείς ατραξιόν και γνωστά μουσικά συγκροτήματα ενώ πρέπει να μνημονεύσουμε τις εξαιρετικές εμφανίσεις της Μαίρης Σοίδου και της Νινής Ζαχά.

Οι άνθρωποι του Όλυμπος Νάουσα

Στο σαλόνι. Ο Μήτσος, ο Π. Τσούρης, ο Γ. Τσούρης και παλιότεροι σερβιτόροι

Από τους αρχικούς συνεταίρους, ο Αριστοτέλης Σφήκας ήταν αυτός που συνέχισε τη λαμπρή ιστορία του «Όλυμπος-Νάουσα» μέχρι πριν από τη διακοπή της λειτουργίας του.

Κοντά τους ο Πέτρος Τσούρης ο αλησμόνητος μέτρ και ψυχή του εστιατορίου με το φαρδύ χαμόγελο, το καλοσυνάτο πρόσωπο, το παπιγιόν και το γαρύφαλλο στο πέτο, με ευγένεια που αφόπλιζε τον πελάτη, κεντρικό πρόσωπο του εστιατορίου για αρκετές δεκαετίες.

Μέσα στην κουζίνα ο σεφ Αγόρας Βαιζίδης μετρ της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, οι σερβιτόροι Θανάσης, Γιάννης, Παύλος, Δόξης, Μήτσος, Θόδωρος, και οι νεότεροι Γιάννης Τσούρης, Νεοκλής Οικονόμου, Μανώλης, Παναγιώτης, Νίκος, Στέλιος, Γρηγόρης, όλοι άψογα ντυμένοι με άσπρο σακάκι, γιλέκο, μαύρο παντελόνι και παπιγιόν, όλο ευγένεια και προθυμία. Όλοι βγαλμένοι από τα σπλάχνα του περίφημου εστιατορίου, με φιλοσοφία βγαλμένη από την μεγάλη του σχολή.

Ο μαστρο-Αντώνης και ένας βοηθός.

Όλοι μαζί συνέγραψαν τη λαμπρή ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» και δημιούργησαν τον θρύλο του.

Ο θρύλος της γεύσης αναβιώνει και συνεχίζει.

Ο Π. Τσούρης με το προσωπικό της κουζίνας. Ανάμεσά τους ο Δόξης

 

Στο δροσερό κήπο. Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης και ο Πέτρος Τσούρης

 

Ιούλιος 1959. Ο Πέτρος Τσούρης και ο αρχιμάγειρος Τάσος.

 

Στη μάρκα. Ο Αριστοτέλης Σφήκας και ο Εμμ. Εμμανουηλίδης

 

Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης, ο Π. Τσούρης, ο Ευρυπίδης, ο Παύλος (μόλις διακρίνεται) και ο βοηθός Γρηγόρης.

 

Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης, ο Δόξης, ο Π. Τσούρης, ο Θανάσης

 

Μέρος της αίθουσας, μπαίνοντας δεξιά. Διακρίνεται ο σερβιτόρος Γιάννης Τσούρης

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Κάποτε στη Θεσσαλονίκη”

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ , ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕ ΣΙΜΙΤΖΗ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,751ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα