«Ολοταχώς» για ένταξη στην ΕΕ Σκόπια και Αλβανία: Ο Μακρόν έτοιμος να αποσύρει το βέτο

11/1/20 | 1 | 0 | 253 εμφανίσεις

Το «έγκλημα» της συμφωνίας των Πρεσπών είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί, καθώς ο Εμμανουήλ Μακρόν φαίνεται να μαλακώνει τη στάση του για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς στο Παρίσι ότι η Γαλλία θα αποσύρει το βέτο στην ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ το Μάιο εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάσει μια νέα μεθοδολογία διεύρυνσης  για την αντιμετώπιση των αιτημάτων της Γαλλίας.

Η Macron δήλωσε ότι επιθυμεί τη διάσκεψη κορυφής του Ζάγκρεμπ τον επόμενο Μάϊο να είναι επιτυχής και ότι η αλλαγή της μεθοδολογίας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με υποψήφιες χώρες της ΕΕ.

«Συμμερίζομαι τις προσπάθειές σας για την επίτευξη ενότητας στη διάσκεψη κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο και την επιτυγχάνει για την Ευρώπη. Η Γαλλία πρότεινε μια νέα μεθοδολογία, ώστε η διαδικασία διεύρυνσης να είναι όχι μόνο γραφειοκρατική, αλλά και πραγματική πολιτική πορεία που μπορεί να επιταχυνθεί και να αντιστραφεί, με όρους και συγκεκριμένα οφέλη για τις υποψήφιες χώρες».

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω την επιθυμία της Γαλλίας για τη διάσκεψη κορυφής στο Ζάγκρεμπ να είναι επιτυχής», πρόσθεσε ο Macron.

Η Κροατία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου και ο κύριος στόχος της προεδρίας της ΕΕ είναι να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χθες «έκλεισε το μάτι στο Μακρόν», λέγοντας πως η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και των Σκοπίων μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με τις αλλαγές που δρομολογούνται στις ενταξιακές διαδικασίες.

«Για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορούν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Είναι μια παράλληλη διαδικασία, η ανανέωση της μεθοδολογίας της διεύρυνσης και η συνέχιση της διαδικασίας με τις δύο αυτές χώρες. Τους ζητήσαμε να πληρώσουν πολλά κριτήρια. Τα έκαναν, άρα δεν θα πρέπει τώρα να αλλάξουμε τους όρους και τους κανόνες».

Τα παραπάνω σημαίνουν πως Αλβανία και Σκόπια πολύ πιθανόν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τη στιγμή που οι πρώτοι διώκουν την ελληνική μειονότητα στη Β.Ήπειρο και οι δεύτεροι έχουν πάνω από 80(!) παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών.

https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/836731_ypohorei-o-makron-apo-veto-gia-ta-skopia-pane-olotahos-gia-entaxi-stin

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Μα εκεί τους περιμένει η σημερινή Εκυβέρνηση -το προανήγγειλε από πέρυσι- και για να μπούν στην Ευρωπαική Ένωση τα Σκόπια ,που μετά την Συμφωνία των Πρεσπών τα λένε Βορεια ”Μακεδονία”,”θα φτύσουν αίμα ,που λέμε”.
  Και η Τουρκία έγινε δεκτή στην Ε.Ε και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις ,αλλά σταμάτησαν στο 4ο Κεφάλαιο.
  Απλώς τώρα θέλουν ο κ.Μακρόν και οι λοιποί ”περίλυποι”να βοηθήσουν ενόψει των εκλογών της 12 Απριλίου τον καρδιακό φίλο του δικού μας κ.Τσίπρα..
  Πολιτικοί είναι να μη μας κοροιδέψουν.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Μελέτης Μελετόπουλος 4 Αυγούστου 2020, 06:07 Η τουρκική τακτική οδηγεί νομοτελειακά σε σύγκρουση επί του πεδίου Η Τουρκία (πιθανότατα αν και όχι σίγουρα) θα πραγματοποιήσει εντός των επομένων μηνών ή και εβδομάδων μία κίνηση που θα διαμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία ...

Ροή Ειδήσεων

  Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ: Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry και τον Έλληνα ομόλογό του, ...

  Εδώ κι ένα μήνα, Βούλγαροι διαδηλωτές μπλοκάρουν δρόμους προς Ρουμανία και Ελλάδα για να απαιτήσουν την παραίτηση του γενικού Εισαγγελέα και την αποχώρηση του πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, του οποίου το κόμμα εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. ...

  Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το ...

  Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν και υπέγραψαν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους κατά τη διάρκεια της μυστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας