Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής: Αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους αλλά καμία αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της Τουρκία μπήκε τελικά στο κείμενο των Συμπερασμάτων.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Βαρώσι και καλεί την Τουρκία να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παράγραφο για την Τουρκία σημειώνονται τα εξής: «To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Αδιέξοδο για το Brexit

Σημειώνεται ότι ναυάγιο καταγράφηκε στο ζήτημα του Brexit καθώς Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν σε συμβιβασμό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση, σχολίασε ότι «η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί για μία συμφωνία, αλλά όχι με κάθε κόστος. Όπως είχε προγραμματιστεί, η διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν».

 

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον με τις οποίες κατηγορούσε την Ένωση ότι δεν επιθυμεί συμφωνία: «Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς».

 

https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/925288_oloklirothike-i-synodos-koryfis-allileggyi-apo-toys-eyropaioys-alla
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα