Δεν αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι και την τέταρτη ψηφοφορία
(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 11:17):
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου ΠτΔ και όπως αναμένονταν η υποψηφιότητά του Κώστα Τασούλα δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους.
Κατόπιν της τελικής καταμέτρησης προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:
Σε Σύνολο 297 ψηφισάντων, ο Κωνσταντίνος Τασούλας απέσπασε 160 θετικές ψήφους, η Λούκα Κατσέλη 40, ο Τάσος Γιαννίτσης 34, ο Κωνσταντίνος Κυριάκος 14, ενώ “παρών” δήλωσαν 49 βουλευτές.
Η επόμενη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 31 Ιανουαρίου.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, αριθμό που δεν αναμένεται να συγκεντρώσει η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα, που έχει προταθεί για το αξίωμα από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έτσι, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτείται και πάλι η ίδια πλειοψηφία (200 ψήφοι), ενώ, σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων της Ολομέλειας, δηλαδή 180 ψήφοι.
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και εάν αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Με τα σημερινά δεδομένα, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα συγκεντρώσει τη στήριξη των 156 βουλευτών της Ν.Δ., καθώς επίσης του Αντώνη Σαμαρά και του Μάριου Σαλμά.
https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/i-proti-psifoforia-gia-tin-eklogi-ptd-vrisketai-se-ekseliksi-live/
Μετά την τελευταία τροποποίηση τού Συντάγματος, με την οποία αποτρέπεται η διάλυση τής Βουλής, αν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες δεν εκλεγεί ΠτΔ, τι νόημα έχουν πια αυτές; Γιατί δεν γίνεται μία μόνον, η τρίτη δηλαδή;
Επειδή αναρωτιέστε γιατί να μην τελειώνουμε με την τρίτη ψηφοφορία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο θεσμός επιτάσσει συναινέσεις. Ως εκ τούτου, όσο πιο πολύ κατεβάζεις τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του ΠτΔ, τόσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από τις συνταγματικές επιταγές περί συναίνεσης και “εθνικής ομοψυχίας” (έστω και δήθεν). Στην τρίτη ψηφοφορία, λοιπόν, ο νομοθέτης προσπαθεί ακόμα να κρατήσει τον αριθμό των βουλευτών όσο πιο ψηλά μπορεί. Από την τέταρτη και μετά, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ΠτΔ θα είναι εκλεγμένος αποκλειστικά από το κομματικό του στρατόπεδο, άρα ναι μεν θα είναι πρόεδρος, αλλά η πολιτική ισχύς του θα είναι μειωμένη. Είναι μια δικλείδα ασφαλείας που περιορίζει, τρόπον τινά, την αλαζονεία της εξουσίας. Δεν είναι το ίδιο να είσαι εκλεγμένος με 200 ή περισσότερες ψήφους, και το ίδιο να είσαι εκλεγμένος με 150 ή και λιγότερες. Εδώ έρχεται και η βασική κριτική προς την αντιπολίτευση, η οποία σε μεγάλο βαθμό υποστήριξε την εκλογή Τασούλα στην προεδρία της βουλής, και στις δύο θητείες του, αλλά τώρα διαφωνεί με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της δημοκρατίας. Οι αριθμοί έχουν σημασία και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τί και ποιόν ψηφίζουμε.
Θεωρητικά όλα αυτά, διότι στην πραγματικότητα ο θεσμός είναι άχρηστος. Ο ΠτΔ είναι μία ακριβοπληρωμένη γλάστρα και τίποτε άλλο. Ουδείς ασχολείται με το πόσες ψήφους πήρε ο νεοεκλεγείς ΠτΔ, που είναι αμφίβολλο αν ξέρει και τ’ όνομά του. Κουρελόχαρτο έχουν κάμει το Σύνταγμα, η εκλογή τής γλάστρας τούς μάρανε;
Προσπαθώ να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο, όσο σαθρό και αν είναι, σου δίνει την δυνατότητα να διαμορφώσεις τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που θα σου επιτρέψουν να προοδεύσεις. Αν τα πρόσωπα είναι άχρηστα και δεν έχουν συνείδηση, άρα ψηφίζουν και χωρίς συνείδηση, σε αυτό δεν φταίει ο νομοθέτης. Ο νομοθέτης φταίει μόνο στον βαθμό που έχει αντιληφθεί ότι οι πλειοψηφίες ψηφίζουν συστηματικά πλέον χωρίς συνείδηση των πράξεών τους, και παρ’ όλα αυτά δεν κάνει επίτηδες κάτι για να διασφαλίσει ότι αυτές οι πλειοψηφίες δεν θα μπορούν να κάνουν μόνες τους κουμάντο. Και πάλι όμως, κανένας δεν υποχρεώνει τους βουλευτές, ούτε και τους κυβερνητικούς, να ψηφίσουν κάτι που δεν θέλουν. Οι βουλευτές εκπροσωπούν το έθνος, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν εκπροσωπούν τους εαυτούς τους, ούτε το κόμμα τους, ούτε καν την εκλογική τους περιφέρεια (υπό την έννοια ότι δεν έχουν υποχρέωση να απολογούνται στους ψηφοφόρους της εκλογικής τους περιφέρειας, καθώς τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι δεν θα προκρίνουν το προσωπικό τους συμφέρον στα αιτήματά τους προς τους βουλευτές). Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να είναι κανείς βουλευτής, θεωρητικά φυσικά, καθώς ουσιαστικά θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Θα πρέπει δηλαδή να είναι ένα σκαλοπάτι παραπάνω, για να βλέπει αυτό που λέμε “μεγάλη εικόνα”. Στην πράξη βέβαια ξέρουμε ότι οι βουλευτές είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό, αλλά φυσικά συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε.
Και να μην λησμονούμε, επειδή τα μίντια προσπαθούν να τον ωραιοποιήσουν, ότι και ο Τασούλας δεν είναι ό,τι καθαρότερο υπάρχει:
Καρυστιανού για τα σενάρια υποψηφιότητας Τασούλα για ΠτΔ: «Όσοι συνέβαλαν στο μπάζωμα παίρνουν τα δώρα τους»
Φωτιά και τσεκούρι στην Προεδρία: Τα σκοτεινά έργα και οι ημέρες του Κώστα Τασούλα
Τελικά, αυτό το κράτος το σάπιο και διεφθαρμένο μεχρι μυελού οστέων, φαίνεται ότι πρέπει να έχει και τον ανάλογο ΠτΔ.
Ποιος αποκλείει στην τρίτη ψηφοφορία να πιάσει τους 180.
Το έκαναν που το έκαναν το καλό στον Πρόεδρο της Βουλής γιατί να μη το επαναλάβουν , να φανούν και συναινετικοί γιατί ”το γινάτι βγάζει μάτι”;.
Μόνο οι (74) της ”πλέριας προοδευτικής” Παράταξης είναι αντίθετοι .