Ολοκληρώθηκε η ημιτελής 10η Συμφωνία του Μπετόβεν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σχεδόν 200 χρόνια μετά τον θάνατο του Μπετόβεν και περίπου 250 χρόνια από την γέννησή του, με τη συνδρομή της τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε η ημιτελής 10η Συμφωνία του τεράστιου δημιουργού.

Πρόκειται για το  «Beethoven X – The AI Project», μία πρωτοβουλία της Deutsche Telekom, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη – το 2020.

Για την υλοποίησή του, χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), ενώ συνέβαλαν και ειδικοί στην τεχνολογία και τη μουσική.

Δεν χρησιμοποιήθηκε γιγαντιαίο μηχάνημα με τόνους κουμπιών και πληκτρολογίων: χρησιμοποιήθηκε ένας απλός φορητός υπολογιστής για να τελειώσει.

  • Συγκεκριμένα, συνελέγησαν δεδομένα από τις παρτιτούρες της 10ης Συμφωνίας, αλλά και από το σύνολο της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Μπετόβεν (Συμφωνίες, νότες, μουσικά σκίτσα, παρτιτούρες) και αναλύθηκαν μέσω μηχανικής εκμάθησης με αλγορίθμους.

Αντίστοιχη ανάλυση έγινε και σε συνθέτες και μουσικούς, από τους οποίους εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε ο Μπετόβεν κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

  • Τη σημειογραφία  μετέτρεψαν σε ζωντανή μουσική ο συνθέτης Walter Werzowa και η Ορχήστρα Beethoven της Βόννης, υπό τη διεύθυνση του Dirk Kaftan.

Μπορούν τα προγράμματα να αντικαταστήσουν τον Μπετόβεν;

Συνδυάζοντας τον καρπό της συνεργασίας της τεχνητής νοημοσύνης και των μουσικών, κυκλοφόρησε ένα αρχικό δείγμα για πιάνο της 10ης Συμφωνίας  τον Νοέμβριο του 2019.

Το απόσπασμα παίχτηκε μπροστά σε δημοσιογράφους, μουσικολόγους και ειδικούς στον  Μπετόβεν που έπρεπε να αποφασίσουν ποια μέρη ήταν πρωτότυπα ή ανακατασκευασμένα.

  • Κανείς στο κοινό δεν μπορούσε να εντοπίσει τη διαφορά.

Αυτό το τεστ επαναλήφθηκε με την παρτιτούρα να προσαρμόζεται στις ανάγκες ενός κουαρτέτου εγχόρδων. Το ίδιο αποτέλεσμα.

Ορισμένοι εκ των επικριτών του εγχειρήματος λένε πως η τεχνητή νοημοσύνη ουδέποτε υπήρξε ερωτευμένη ή μεθυσμένη ή ότι ποτέ δεν έριξε πάνω στο κεφάλι της έναν κουβά με πάγο – πράγματα που έζησε και έκανε ο Μπετόβεν και τα οποία επηρέασαν τις συνθέσεις του.

Ομως, για την ομάδα των δημιουργών της “τεχνητής” 10ης Συμφωνίας, αυτό δεν αλλάζει τις νότες του οι οποίες διοχετεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τα συναισθήματα σίγουρα επηρέασαν τον Μπετόβεν στο πώς να γράψει τη μουσική του, τα αριστουργήματά του. Ομως, αυτή ακριβώς η παραγωγή, οι παρτιτούρες του είναι που “ταϊζουν” την τεχνητή νοημοσύνη.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ολοκληρωμένης, πλέον, 10ης Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ζωντανά από το Telekom Forum στη Βόννη στις 9 Οκτωβρίου.

Η Συμφωνία είναι διαθέσιμη online:

 

Το έργο για την ανακατασκευή της 10ης Συμφωνίας του Μπετόβεν ξεκίνησε στις αρχές του 2019, υποκινούμενο από τον Matthias Röder , διευθυντή του Ινστιτούτου Karajan. Screnshot via You Tube/Beethoven X – The AI Project

Με πληροφορίες από DW/ euronews.com

Ολοκληρώθηκε η ημιτελής 10η Συμφωνία του Μπετόβεν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης [videos, audio]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα