Ολοκληρώθηκαν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Γενεύη ολοκληρώθηκαν έπειτα από επτάμισι ώρες, σύμφωνα με το Reuters και το CNN, επικαλούμενα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Τα αποτελέσματά τους δεν είναι ακόμη γνωστά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Γουέντι Σέρμαν ενήργησε ως κύριος ομιλητής από την Ουάσιγκτον στις συνομιλίες, και από τη Μόσχα – ο Ρώσος ομόλογό της, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ριάμπκοφ. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε προηγουμένως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία τους περιορισμούς στην ανάπτυξη πυραύλων και την κλίμακα των στρατιωτικών ασκήσεων στην Ευρώπη, αλλά όχι τον αριθμό των στρατευμάτων.

Η συνάντηση της Γενεύης άνοιξε μια εβδομάδα διεθνών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τελεσίγραφα για τη μη επέκταση και τη «στρατηγική σταθερότητα» του ΝΑΤΟ, τα οποία πρότεινε η Μόσχα στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των στρατευμάτων της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Στις 17 Δεκεμβρίου, η Ρωσία υπέβαλε όρους στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, ένας από τους οποίους είναι η μη είσοδος της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις απαιτήσεις , τόνισε ότι «οποιοσδήποτε διάλογος με τη Μόσχα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις ενέργειες της Ρωσίας, να βασίζεται στις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να γίνεται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμβιβαστούν και δεν θα διαπραγματευτούν χωρίς  τους Ευρωπαίους συμμάχους .

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να δώσει εγγυήσεις για μη επίθεση κατά της Ουκρανίας και είπε ότι οι ενέργειες του Κρεμλίνου θα εξαρτηθούν από «εγγυήσεις ασφαλείας».

Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για «εγγυήσεις ασφαλείας» προγραμματίζονται μέσω τριών διπλωματικών διαύλων: απευθείας συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων χωρών στις 10 Ιανουαρίου, συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 12 Ιανουαρίου και συνάντηση Ρωσίας-ΟΑΣΕ αργότερα τον Ιανουάριο.

nv.ua

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα