Ολοι εναντίον Βερναρδάκη στον ΣΥΡΙΖΑ -Εδινε λάθος δημοσκοπήσεις, μιλούσε για ντέρμπι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 27|05|2019 | 14:37


Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το απόγευμα της Κυριακής, όταν οι πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα του exit poll άρχισαν να φθάνουν στην Κουμουνδούρου, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ και στο στόχαστρο της κριτικής πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε ένας κυρίως υπουργός, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Που μέχρι τέλους επέμενε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι και έδινε λάθος ελπίδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει το κλίμα και να τις κερδίσει.

Οσοι παρακολούθησαν την εξέλιξη της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα την τελευταία κυρίως εβδομάδα, επιμένουν οτι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, διατηρούσε μέχρι τέλους την αισιοδοξία, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ακόμα και σε περίπτωση ήττας, θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο. Μάλιστα υπήρχαν και ορισμένοι που δεν απέκλειαν και την πλήρη ανατροπή των προβλέψεων των δημοσκοπήσεων, αν και όλες οι έρευνες- με εξαίρεση τις δημοσκοπήσεις από εταιρείες όπως η Vox Pop- έδιναν στην Νέα Δημοκρατία μεγάλη διαφορά από 5 έως 8 μονάδες.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός ακόμα και στο τέλος της καμπάνιας επέμενε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Επομένως, για τον Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής και η θηριώδης διαφορά των 9,5 μονάδων από τη ΝΔ ήταν μια μεγάλη έκπληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λάθος εικόνα για τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις του εκλογικού σώματος, οφείλεται στην ενημέρωση που έκανε στην ηγεσία του κόμματος ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ο θεωρούμενος ως ειδικός, υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Λόγω φυσικά της προηγούμενης ιδιότητάς του ως πρώην δημοσκόπος, συνεργάτης για πολλά χρόνια του επικεφαλής της Opinion Poll, Γιάννη Μαυρή, που έκανε και την πιο επιτυχημένη πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι εκτιμήσεις του Χριστόφορου Βερναρδάκη

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής του κόμματος γιατί ενημέρωνε μέχρι τέλους την ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος, οτι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι. Πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν οτι με τις λάθος εκτιμήσεις του και τις λάθος προβλέψεις του, άφησε τους επιτελείς του κόμματος στο σκοτάδι και δεν επέτρεψε την επαναχάραξη της προεκλογικής στρατηγικής με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης επέμενε μέχρι τέλους, ότι οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υποτιμούν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και υπερτιμούν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Πίστευε και επέμενε, ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, θα είναι πολύ μικρή, λόγω της αυξανόμενης συσπείρωσης των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως λόγω των νέων ψηφοφόρων, που ήταν πολύ δύσκολο να εντοπίσουν και να μετρήσουν οι δημοσκόποι. Εκτιμούσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα συρρικνωθεί και πιθανώς δεν θα μπορέσει καν να μπει στην επόμενη Βουλή. Επεσε σε όλα έξω…

Οι εκτιμήσεις του Χριστόφορου Βερναρδάκη ενισχύονταν και από τις δημοσκοπήσεις που είδαν στο φως της δημοσιότητας σε έντυπα και σάϊτ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Vox Pop, που ακόμα και λίγες ημέρες προ των εκλογών έδινε την διαφορά στις μόλις 2,5 μονάδες με τάσεις μάλιστα περιορισμού. Οι κακές γλώσσες λένε πάντως ότι ο επικεφαλής της εν λόγω εταιρείας μετρήσεων υπήρξε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο και συνεργάτης του Χριστόφορου Βερναρδάκη και η μεθοδολογία της εταιρείας ελέγχεται.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής και στο παρελθόν, αφού σε αυτόν χρεώνουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες καταστροφικές επιλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, όπως η Μυρσίνη Λοΐζου. Η κόρη του σπουδαίου συνθέτη που τελικά απεδείχθη πολύ «κακό χαρτί» για το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αφού υπενθυμίζουμε, είχε καταδικαστεί για την είσπραξη της σύνταξης της αποθανούσης μητέρας της για πολλά χρόνια. Με αποτέλεσμα να παραιτηθεί.

Ενας έμπειρος δημοσκόπος στο επιτελείο του Μητσοτάκη
Σε αντίθεση με την τελείως λάθος εικόνα που είχε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τις τάσεις του εκλογικού σώματος, όσοι κάνουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνουν ότι στην Πειραιώς υπήρχε από νωρίς, πολύ καθαρή εικόνα για το πού «θα κάτσει» το αποτέλεσμα.

Επικεφαλής άλλωστε και συντονιστής των υπηρεσιών του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας έμπειρος εκλογολόγος, πρώην επικεφαλής της εταιρείας GPO, που έκανε τις δημοσκοπήσεις για το Mega Channel, ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας σε στενό κύκλο τις δημοσκοπήσεις, διαβεβαίωνε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου τους δημοσιογράφους οτι η διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντυπωσιακή. Η τελευταία δε κυλιόμενη έρευνα που είχε στα χέρια της η ηγεσία της ΝΔ, έδινε την διαφορά στις 11 μονάδες. Ετσι εξηγείται και η απόλυτη ψυχραιμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η βεβαιότητα που εξέπεμπε τις τελευταίες εβδομάδες, σε όλες τις παρεμβάσεις του στον Τύπο και στις ανοιχτές εκδηλώσεις του κόμματος.

Γι αυτό άλλωστε και δέχθηκε δημόσια τον έπαινο του Αδωνι Γεωργιάδη που αποκάλυψε ότι στην τελευταία ενημέρωση που έκανε στα στελέχη της ΝΔ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εκτίμησε ότι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 10 μονάδες. Και έπεσε μέσα…

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/ekloges-2019-stohastro-syriza-bernardakis-lathos-dimoskopiseis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα