Οκτάι για τα 12 μίλια: «Αν αυτό δεν είναι casus belli, τότε τι είναι»;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι / Φωτογραφία: ΑΡ
Το δάκτυλο στην Ελλάδα κουνά και πάλι απειλητικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Σχολιάζοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν. Μίλια στο Ιόνιο και ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση και στο Αιγαίο ο Οκτάι δήλωσε: «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

«Το έθνος μας δεν ακούει τίποτε όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του. Δεν το νοιάζει όποιο κι αν είναι το τίμημα», είπε σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Κι έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι η Τουρκία περιμένει ίση μεταχείριση. «Αυτό που λέμε στην Ευρώπη, είναι ότι η Τουρκία είναι βέβαιο ότι δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Οκτάι έστρεψε τα πυρά του και κατά της Γαλλίας μετά τις νέες αυστηρές συστάσεις του προέδρου Μακρόν προς την Άγκυρα: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Στο χορό των προκλήσεων επιμένει η Τουρκία
Παρά το τελεσίγραφο ενός μήνα που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ΥΠ ΕΞ στην Άγκυρα απειλώντας την με κυρώσεις αν δεν αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία τραβά κι άλλο το σκοινί και μάλιστα εξέδωσε χθες βράδυ νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Κύπρου από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα. Στη συνέχεια η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η παράνομη οδηγία
Πηγή: iefimerida.gr –

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα