Οι Trump Towers Istanbul, ο Ερντογάν και στο βάθος… Halkbank και Ρεζά Ζαράμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
18/11/19
Ασαφείς, έως καθόλου, απαντήσεις, παρουσίασε το Trump Organization όταν ερωτήθηκε από τέσσερις Δημοκρατικούς Γερουσιαστές, αναφορικά με τις επιχειρηματικές κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που φαίνεται ότι αρχίζει να τραβά πάνω του, όλο και περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι Γερουσιαστές Tom Udall, Tammy Duckworth, Elizabeth Warren και Richard Blumenthal, υπογράφουν μια επιστολή, απαιτώντας από τον επικεφαλής συμμόρφωσης του Trump Organization να μεταβιβάσει τις πληροφορίες αδειοδότησης, για το “Trump Towers Istanbul”, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος έχει αποκαλέσει την προεδρία σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση μια “μικρή σύγκρουση συμφερόντων”.
Το Trump Organization έχει συμφωνία άδειας εκμετάλλευσης με το πανίσχυρο τουρκικό Doğan Group, της Τουρκίας, για δίδυμους πύργους στην Κωνσταντινούπολη και ο ίδιος ο Τραμπ, σε μια συνέντευξη, το 2015, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, είπε ότι ο διακανονισμός παρουσιάζει “μικρή σύγκρουση συμφερόντων”.
Το Trump Organization δεν έδωσε καμία πληροφορία σχετικά με τη συνολική αξία που εισπράττει η εταιρεία, σε σχέση με τη σύμβασή της και με τους όρους, κάτω από τους οποίους Τουρκικές οντότητες μπορούν να καταγγείλουν τη συμφωνία αδειοδότησης, αγνοώντας επιδεικτικά τους Αμερικανούς Γερουσιαστές.
Οι γερουσιαστές ζήτησαν επίσης να μάθουν τι δύναμη έχει η τουρκική κυβέρνηση να αφαιρέσει το όνομα “Τραμπ” από τα κτήρια ή να επηρεάσει τη συμφωνία αδειοδότησης και εάν το Trump Organization έλαβε μηνύματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Όμως ο οργανισμός αγνόησε αυτές τις ερωτήσεις στις απαντήσεις που έδωσε.
“Συμφωνούμε με τον πρόεδρο με τον ισχυρισμό του ότι οι συναλλαγές του Οργανισμού Trump στην Τουρκία παρουσιάζουν μια οικονομική σύγκρουση συμφερόντων γι ‘αυτόν και ανησυχούν ιδιαίτερα ότι αυτή η σύγκρουση μπορεί να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική με την κυβέρνηση Ερντογάν”, λέει η επιστολή τριών σελίδων.
Ο Τζουλιάνι, ο Ερντογάν και στο βάθος… πάλι ο Ζαράμπ
Η Duckworth επισύναψε επίσης το όνομά της, σε μια έρευνα που αναρωτιέται εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να εξετάσει τη συμμόρφωση του Ρούντι Τζουλιάνι με τις απαιτήσεις των ξένων λομπιστών, καθώς εξετάζεται η συνάντηση του πρώην δήμαρχου της Νέας Υόρκης, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
“Είμαι πολύ ανήσυχη για το αν έχει συμμορφωθεί ή όχι με κάποιον από τους νόμους αυτού του έθνους”, είπε.
Εκτός από τη συνάντηση με τον Ερντογάν το 2017, ο Τζουλιάνι συμμετείχε σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον Τράμπ και άλλους που επιδίωκαν να πιέσουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, για μια ανταλλαγή κρατουμένων, που θα ελευθέρωνε τον Ρεζά Ζαράμπ, λαθρέμπορο χρυσού και ταμία του Ερντογάν, ο οποίος ήταν η αιχμή του δόρατος σε μία επιχείρηση παράνομων πωλήσεων χρυσού στο Ιράν, παρακάμπροντας τις τότε κυρώσεις των ΗΠΑ, μέσω της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank. Ο Τζουλιάνι επιμένει ότι η νομική του υπεράσπιση για τον Ζαράμπ ήταν κατάλληλη, αλλά το Κογκρέσο θέλει να μάθει περισσότερα. Στην εξέλιξη της δίκης, ο Ζαράμπ, από κατηγορούμενος έγινε μάρτυρας κατηγορίας, με τη δίκη να εξελίσσεται σε κωμωδία, καθώς ο επικεφαλής της Halkbank καταδικάστηκε για την παραβίαση των κυρώσεων αλλά σήμερα, μερικούς μήνες μετά, είναι υποδιευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, με επικεφαλής τον απολυθέντα πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια.
“Αυτές οι αναφορές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας που υπογραμμίζει τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να αποδεχτεί τις πιέσεις της εκστρατείας της τουρκικής κυβέρνησης για τη διερεύνηση της Halkbank”, δήλωσε ο Wyden στον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, σε επιστολή του στις 24 Οκτωβρίου.
πηγή:Capital.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα