Οι Financial Times προτείνουν: Η πΓΔΜ να ονομασθεί «Παιονία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Σε μια εποχή που η Αθήνα και τα Σκόπια προσπαθούν εδώ και χρόνια να βρουν μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ (FYROM),  έχει έρθει μια ενδιαφέρουσα πρόταση από την εφημερίδα ‘Financial Times’», γράφει η ‘αλβανική ραδιοτηλεόραση’/’radio televizioniShqiptar’, στην ηλεκτρονική της σελίδα.

«Λόγω της σημασίας για την επίτευξη σταθερότητας στα Βαλκάνια, προτείνω το νέο όνομα να είναι ‘Παιονία’.

»Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι πού υπερήφανοι για αυτό το όνομα, γιατί σε αντίθεση με τη Μακεδονία, η Παιονία ποτέ δεν αναγνώρισε πίστη στο Μεγάλο Βασιλιά της Περσίας τον 5ο π.Χ. αιώνα», σημειώνει ο συγγραφέας Μάλκομ Σπένσερ (Malcolm Spencer) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Αυτό το όνομα μπορεί επίσης να είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς, επειδή η ιστοριογραφία αναφέρει ότι στην Παιονία κατοικούνταν ομάδες φυλών Ιλλυριών, οι οποίες ζούσαν στην άνω κοιλάδα του ποταμού Αξιού και στα παραποτάμια του.

Η Παιονία συνόρευε με τη Δαρδανία και μετά τη ρωμαϊκή κυριαρχία, ήταν μια από τις αυτόνομες επαρχίες  που δημιουργήθηκαν από τους εισβολείς και έπαψε να υπάρχει ως ξεχωριστό βασίλειο.

(rtsh.al)

http://www.echedoros-a.gr

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας ξαναδιαβασουν ο Βρετανος καθηγητης Παν/μιου του Μαντσεστερ και συγγραφεας κ. Σπενσερ και οσοι αλλοι -και εσεις κυριοι του ΕΧΕΔΩΡΟΥ- που μας μετασφερετε την φωνη και γραφη των ιστοτοπων της Φυρομ και της Αλβανιας (χωρις την γνωμη σας), την Ιστορια της Αρχαιας Μακεδονιας των Ελληνων ,που πηγαν ολους τους τοτε συνελληνες-πλην των Λακεδαιμονιων -και την Ελληνικη γλωσσα ,μαζι με τον πολιτισμο μας μεχρι την Ινδια ,ΜΗΠΩΣ η Παιονια ηταν επαρχια αυτης της Μακεδονιας των Φιλιππου και Μ.Αλεξανδρου;;;.Βρε μανια να συνδεθουν οι Σλαβοσκοπιανοι, που μας ηλθαν στην περιοχη τον 7ο αιωνα μ. Χ ,με την αρχαιοτητα. ” Τι δουλεια εχει η αλεπου στο παζαρι”;;;

  2. Πραγματικά πρόκειται για μια πρόταση που μπορεί να προχωρήσει. Αφού οι Σκοπιανοί θέλουν σώνει και καλά κάποιο αρχαιοπρεπές όνομα, τότε το μόνο ορθό είναι το Παιονία. Προφανώς και οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν κατάγονται από τους Παίονες, αλλά τουλάχιστον κατοικούν στην γεωγραφική περιοχή που κάποτε ονομαζόταν Παιονία (και ποτέ Μακεδονία). Και φυσικά ευτυχώς για αυτούς, δεν υπάρχουν απόγονοι των Παιόνων να προβάλλουν ενστάσεις. Εμείς δεν έχουμε λόγο να μη το δεχθούμε. Όλοι ευχαριστημένοι λοιπόν…

    • Κατα την αποψη σας ,δηλαδη, οποιος ξενος κατοικει σε ενα μερος πρεπει να διεκδικει και να παιρνει και την ονομασια του μερους, που κατοικει ;;. Ωρες να εχουμε αλλαγη ονοματων επαρχιων της Ελλαδος απο τους προσφυγες, που εγκαθιστανραι εκει και που θα συνεχισουν να μας ερχονται στα επομενα 30 χρονια. Καπως ετσι ηταν η κατασταση οταν ηλθαν τον 7ο μ. Χ αιωνα οι Σλαβοι στην Ανω Μακεδονια -εστιν ουν Ελλας και Μακεδονια (ολοκληρη)-, κατα τον Ηροδοτον . Μη ειστε τοσο γαλαντομος και αναλογισθειτε οτι καθε σπιθαμη του ελληνικου εδαφους εχει ιστορια, που δεν διαγραφεται, ουτε παραγρασφεται και ουτε ξαναγραφεται και εχει κτατηθει με ποταμους αιματος στα 3000 χρονια, που υπαρχει ιστορικως η ΕΛΛΑΣ. Τι καλωσυνη ειδαμε μεχρι τωρα απο τους αγνωμνονες σλαβοσκοπιανους;; Απολαμβανουν την Θεσ/νικη και κυριως την Χαλκιδικη και ουτε ενα φιλελληνικο συνδεσμο-συλλογο δεν εχουν σε καμια πολη τους, παρ’οτι αποκομμουνιστοποιηθηκαμ εδω και 26 χρονια. Τι λενε οι παεοιμιες . Του δινεις το ενα δαχτυλο, αλλα αυτοι θελουν ολα τα δακτυλα μαζι με την παλαμη. Να τους ”’προγκιξουμε” λοιπον ολοι οι Ελληνες, για την επιμονη στην θρασυτητα και την φανερη πονηρια τους. Ελπιζω πιο αυστηρος μαζι σας να ειναι ο κ. Χρηστος, που δεν τους δινει ουτς χιλιοστο ελληνικο -εδαφος αραγε,η, τιποτε αλλο. Αμ δεν θελουν εδαφος , Ελληνικη ιστορια θελουν , γιατι αισθανονται υστερα απο 72 χρονια και αγνωστων γονεων και αγνωστου ειθνικοτητος. Υπαρχει ομως λυση σαυτο . Να ζητησουν υιοθεσια και να παρουν το δικο μας επιθετο (Ελληνες), αν και οι περισσοτεροι μαλλον θα προτιμησουν το επιθετο Βουλγαροι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα