Οκτώβριος 3, 2024.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ομάδων που είναι πιστές σε αυτό από τη μια πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δυνάμεις σε περισσότερες από 12 χώρες και σε πλοία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία αυξήθηκε το 2024 για να αποτρέψει τις απειλές που προέρχονται από το Ιράν και τους συμμάχους του, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, η ομάδα Χούθι και ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία.
Περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν σε βάσεις στην περιοχή και περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν το επόμενο διάστημα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε τουλάχιστον 19 τοποθεσίες σε χώρες της περιοχής, 8 από τις οποίες είναι μόνιμες.
Αυτές οι περιοχές διανέμονται στο Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και τα Εμιράτα.
Το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση, το Μπαχρέιν έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μόνιμων Αμερικανών στρατιωτών και ο πέμπτος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ βρίσκεται εκεί και το Κουβέιτ φιλοξενεί περίπου 13.500 Αμερικανούς στρατιώτες.
Υπάρχουν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ, στους οποίους έχει ανατεθεί το καθήκον να αντιμετωπίσουν τον ISIS και 900 στη Συρία.
Ο αμερικανικός στρατός έχει βάσεις στο Τζιμπουτί και την Τουρκία, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στρατιωτικών διοικήσεων των ΗΠΑ, αλλά συμβάλλουν σημαντικά στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Από την 1η Αυγούστου, το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει πολλαπλούς σχηματισμούς μεγάλων πολεμικών πλοίων που διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας αεροπλανοφόρου και μιας ομάδας αμφίβιων επιθέσεων. Ανάμεσά τους είναι ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο και τρία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στο Ισραήλ και τον Λίβανο.
Το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman αναχώρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, με κατεύθυνση την ανατολική Μεσόγειο. Από την περασμένη Δευτέρα, διέσχιζε ακόμη τον Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με τους New York Times .
Στον Κόλπο του Ομάν, το αεροπλανοφόρο «Abraham Lincoln» αναπτύχθηκε σε αποστολή κοντά στο Ιράν.
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε την επιτάχυνση της μεταφοράς του Abraham Lincoln, εξοπλισμένου με μαχητικά F-35C, στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης στη Μέση Ανατολή (CENTCOM).
Το Abraham Lincoln είναι το πέμπτο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz του Πολεμικού Ναυτικού και διακρίνεται για την κρουστική του δύναμη.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν «πολλές χιλιάδες» επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την ασφάλεια και να υπερασπιστούν το Ισραήλ, εάν χρειαστεί.
Αυτό έρχεται μετά τα πρόσφατα χτυπήματα στον Λίβανο και τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Al Hurra
Που να ”ξεμυτίσει” το ΙΡΑΝ , που σίγουρα δεν θέλει ”να αυτοκτονήσει”.
Η Αμερική (ΗΠΑ) μετά το 1950 μόνο γεωπολιτικά σκέφτεται και ενεργεί και έτσι εξασφαλίζει την ποθούμενη από όλους μας αποτροπή του Γ’ Παγκοσμίου πολέμου .