Οι 10 +1 δικαστές του Αρείου Πάγου που θα αποφασίσουν για το κόμμα Κασιδιάρη στις 5 Μαΐου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η επίμαχη ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα στη Βουλη για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη ενισχύει τις «δικλείδες ασφαλείας» για την Πολιτεία.

Συμπληρωματική ρύθμιση για περαιτέρω «θωράκιση» της ψηφισμένης τροπολογίας με την οποία επιχειρείται «μπλόκο» στην κάθοδο στις εκλογές 2023 του κόμματος Κασιδιάρη καταθέτει η κυβέρνηση σήμερα. Η νέα παρέμβαση εστιάζει αποκλειστικά στη διαδικασία και αφορά στο ποιος θα λαμβάνει την τελική απόφαση για την ανακήρυξη ενός κόμματος.

Σύμφωνα με την σκέψη που επικράτησε, στόχος είναι η απόφαση – για το αν θα μπει «απαγορευτικό» στη συμμετοχή στις εκλογές του σχηματισμού «Έλληνες», ακόμα και αν ο Κασιδιάρης δεν θα φαίνεται στην πρώτη γραμμή – να παραπεμθεί στην πλήρη σύνθεση του αρμόδιου Α’ Τμήματος του Αρειου Πάγου. Δηλαδή, να αποφασίσει η ολομέλεια δέκα αεροπαγιτών, υπό τον πρόεδρο του Α’ Τμήματος και όχι όπως είναι σήμερα, ένα μέρος του.

Ποιοι είναι οι δικαστές που αναλαμβάνουν

Ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας που εκτελεί καθήκοντα προέδρου του Α1 τμήματος είναι ο έμπειρος Χρήστος Τζανερρίκος, ενώ τη δεκαμελή σύνθεση του τμήματος συναπαρτίζουν οι: 1) Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, 2) Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, 3) Χρήστος Κατσιάνης, 4) Ασημίνα Υφαντή, 5) Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, 6) Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος, 7) Γεώργιος Παπαγεωργίου, 8) Κορνηλία Πανούτσου, 9) Φώτιος Μουζάκης και 10) Αικατερίνη Χονδρορίζου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ληφθεί στις 5 Μαΐου και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πώς ελήφθη η απόφαση

Η νομοθετική ρύθμιση, την οποία «φωτογράφισε» χθες ο Γιάννης Οικονόμου έρχεται μετά από έντονους προβληματισμούς που υπήρξαν στον Άρειο Πάγο από ανώτατους δικαστικούς, οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος της δικαστικής κρίσης σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Οι προβληματισμοί αυτοί φαίνεται πως έγιναν εντονότεροι μετά την αποκάλυψη ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν σε απευθείας συνεννόηση με τον τέως Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ώστε να αναλάβει αυτός τα ηνία του κόμματος «Έλληνες» που ίδρυσε ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού.

Το τρικ με το οποίο επιχειρεί να μπει στη βουλή ο Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται πως χτύπησε συναγερμό στον Άρειο Πάγο και υποστηρίχθηκε η ανάγκη λήψης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε η δικαστική κρίση του δικαστηρίου να μην είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη ρύθμιση δεν θα αλλάζει την ουσία της κυβερνητικής διάταξης, αλλά θα ενισχύει τις «δικλείδες ασφαλείας» για την Πολιτεία.

Η αποκάλυψη Βορίδη

Την πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη αποκάλυψε χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στην ΕΡΤ, λέγοντας πως «η παρέμβαση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη θα εκδηλωθεί και θα τη συζητήσουμε στη Βουλή τη Δευτέρα».

«Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος στην πραγματικότητα προφανώς και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικές προτάσεις. Αποτελεί ένα είδος τυφλής διαμαρτυρίας και ναι, χρήζει πολιτικής αντιμετωπίσεως. Το θέμα με τον Κασιδιάρη έχει και κάτι πρόσθετο. Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις», είπε αρχικά ο κ. Βορίδης.

Και συμπλήρωσε: «Άρα λοιπόν εδώ αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωριστούν. Δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση, από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης που τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και από την άλλη, ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός. Η παρέμβασή μας θα εκδηλωθεί και νομίζω ότι θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα».

Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκαν, επίσης, στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Ο κ. Κώτσηρας, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε: «Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά αν χρειαστεί όποια τεχνική προσθήκη είμαστε παρόντες. Είμαστε σε ετοιμότητα να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει». Είναι επαρκής η διάταξη, ξεκαθάρισε «αλλά είμαστε σε ετοιμότητα για πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση».

Η κυρία Γεροβασίλη είπε από την πλευρά της ότι ο κίνδυνος του ναζισμού δεν είναι αντιμετωπίσιμος με ένα νομοθετικό πλαίσιο, αν και ξεκαθάρισε ότι: «Η πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να μη συμμετέχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη».

Περιθώρια ενίσχυσης του πλαισίου για τη μη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές είχε αφήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το ζήτημα έχει μια διπλή διάσταση. Η μια διάσταση είναι να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να ξεγελάσουν μαχαιροβγάλτες, νεοναζί, εγκληματικές οργανώσεις την ελληνική Δικαιοσύνη. Το άλλο πλαίσιο, που είναι ευθύνη όλων μας – και της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων – η πολιτική περιθωριοποίηση και αποδοκιμασία αυτών των μορφωμάτων. Είμαστε σε εγρήγορση, οτιδήποτε θεσμικά χρειαστεί να συμπληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη που θα κλείσει η Βουλή, εδώ είμαστε να το κάνουμε. Πάντως, επαρκές πλαίσιο υπάρχει, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε εγκληματική οργάνωση με οποιουσδήποτε «μπροστινούς” ή με οποιονδήποτε μανδύα, να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών», είπε

Τα παρασκήνια της ακροδεξιάς

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης επιχειρεί δια της… ντρίμπλας να ξεπεράσει το εμπόδιο του Αρείου Πάγου.

Πώς διά της συμμετοχής του ε.τ. Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στην προεδρία του κόμματος, ο οποίος μάλιστα θα το εκπροσωπήσει και νομικά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο στις 5 Μαΐου θα αποφανθεί για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

Ο πρώην ανώτατος Εισαγγελέας, ο οποίος είναι και επικεφαλής του πολιτικού κόμματος ΕΑΝ (η κατάθεση της σχετικής αίτησης έγινε στις 14/2/2022) με σύνθημα: «η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα», επισήμανε ότι ο ίδιος θα υποβάλλει τη δήλωση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την άδεια για συμμετοχή των «Ελλήνων» στις εκλογές, ενώ παράλληλα θα αναλάβει την νομική εκπροσώπηση του κόμματος στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Α’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο προΐσταται ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος.

Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με καταγωγή από το χωριό Κέρτεζη των Καλαβρύτων και μέλος πολύτεκνης οικογένειας με μακρά παράδοση στη Δικαιοσύνη, πιστεύει πως το κόμμα «Έλληνες» θα βρίσκεται μεταξύ των ψηφοδελτίων και πως ο Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι κανονικά υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, παρά τον νόμο 5019/2023 που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές, εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

https://www.ieidiseis.gr/politiki/192631/oi-10-1-dikastes-tou-areiou-pagou-pou-tha-apofasisoun-gia-to-komma-kasidiari-stis-5-maiou

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν καταλαβαίνουν ότι η αρνητική διαφήμιση θα λειτουργήσει υπέρ του κόμματος Κασιδιάρη και από το 4% θα πάει στο 7% ;
    Εκτός και αν αυτό θέλει η κυβέρνηση ως εξισορρόπηση των απωλειών.

  2. Κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλείσουν όποιον νομίζουν ότι μπορεί να τούς κόψει ψήφους. Τα ξέρομε αυτά από την εποχή Σαμαρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα