Οι όροι της Συρίας στην Τουρκία για εξομάλυνση των σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σύρος βουλευτής: Η Δαμασκός έστειλε μνημόνιο κατανόησης στην Άγκυρα μέσω Μόσχας

Ο Σύρος βουλευτής Ali Odeh El Cadan εξήγησε το ιστορικό της αναβολής της προγραμματισμένης συνάντησης των υφυπουργών Εξωτερικών με την Τουρκία. Κατά συνέπεια, η διοίκηση της Δαμασκού έστειλε μνημόνιο κατανόησης καλώντας την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της. Η Άγκυρα δεν απάντησε.

Ξεκαθαρίζουν οι λεπτομέρειες της αναβολής της συνάντησης των Υφυπουργών Εξωτερικών, που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού έστειλε ένα μνημόνιο κατανόησης (έγγραφο συμφιλίωσης) στην Άγκυρα μέσω της Μόσχας, και συνέδεσε τη συνάντηση με την αποδοχή των όρων αυτού του εγγράφου. Ενώ η αποχώρηση του στρατού της Τουρκίας από τη Συρία ήταν μεταξύ των προϋποθέσεων, αναφέρθηκε ότι η Άγκυρα δεν έδωσε καμία απάντηση στο μνημόνιο κατανόησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, με τη συμμετοχή του Ιράν και της Ρωσίας, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ενώ ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ επισκεπτόταν τη Μόσχα αυτές τις ημερομηνίες, ήρθε η είδηση ​​ότι η συνάντηση αναβλήθηκε. Ο Άσαντ τόνισε επίσης στις συνεντεύξεις του στον ρωσικό Τύπο ότι είναι απαραίτητο για τον τουρκικό στρατό να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη χώρα για να προχωρήσει η διαδικασία εξομάλυνσης με την Τουρκία.

«ΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Ο Ali Odeh El Cadan, βουλευτής στο συριακό κοινοβούλιο, μίλησε για το τι συνέβη σε αυτή τη διαδικασία. Μιλώντας στο Rudaw, ο El Cadan είπε ότι η Δαμασκός έστειλε μνημόνιο κατανόησης στην Άγκυρα μέσω της Μόσχας και ότι η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών εξαρτάται από την αποδοχή των όρων αυτού του μνημονίου.

«Πριν πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, πρέπει να συμφωνήσουμε σε μερικά σημεία ως προκαταρκτικό βήμα», είπε ο αλ Τζαντάν.

Ο Σύρος βουλευτής απαρίθμησε επίσης τους όρους που είδε ως «σημεία για να επιτευχθεί συμφωνία» ως εξής:

«Η πλήρης αποχώρηση των Τούρκων εισβολέων από τα εδάφη της Βορειοδυτικής Συρίας, η παράδοση αυτών των περιοχών στον Συριακό Αραβικό Στρατό και η επιστροφή του συριακού κράτους στα εδάφη που κατέχονται και ελέγχονται από την Τουρκία μέσω της πολιτοφυλακής της».

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ “ΧΑΡΤΙ” ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΑΚΡ»

Δηλώνοντας ότι οι όροι που παρουσίασαν στην Τουρκία πρέπει να γίνουν αποδεκτοί για να πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών , ο El Cadan χαρακτήρισε τις εκλογές της 14ης Μαΐου «πεπρωμένο» για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το AKP.

Σχολιάζοντας την επαφή της Άγκυρας με τη Δαμασκό ότι «προσπαθεί να αγοράσει χρόνο» για τους στόχους της στις εκλογές, ο Σύρος βουλευτής είπε: «Δεν είμαστε ατού που θα χρησιμοποιήσει το ΑΚΡ προεκλογικά, είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και έχουν καταλάβει εδάφη που πρέπει να επιστραφούν στον έλεγχό μας. Εάν οι όροι που θέσαμε εγκριθούν, η Δαμασκός καλωσορίζει κάθε συμφωνία που βασίζεται στην αρχή “Δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι ή εχθροί στην πολιτική”».

Τονίζοντας ότι το συριακό κράτος θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της συνοριακής λωρίδας με την Τουρκία, ο El Cadan είπε επίσης ότι η Δαμασκός δεν έλαβε καμία απάντηση στο μνημόνιο κατανόησης που εστάλη στην Τουρκία μέσω Ρωσίας.

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα