Οι ΥΠΑΜ Τουρκίας και Κατάρ στην Λιβύη: Το σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για κυριαρχία σε Μεσόγειο & Β.Αφρική

17/8/20 | 0 | 0 | 117 εμφανίσεις

Ο Tούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ, μετέβη τη Δευτέρα εκτάκτως στην Τρίπολη της Λιβύης συνοδευόμενος από τον Τούρκο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ για να επιθεωρήσουν την κατασκευή τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Λιβύη.

Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση με τους ισλαμιστές της Λιβύης, της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και με τον υπουργό Άμυνας του Κατάρ, Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια. 

Στην Τυνησία ήδη κυριαρχεί.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι το πολιτικό σκέλος του περιβόητου ISIS.

Το Κατάρ αποτελεί τον βασικότερο χρηματοδότη της Τουρκίας και η παρουσία του στη Λιβύη σημαίνει πως συμμετέχει και αυτό στην κατασκευή των τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται ότι ο εθνικά Τούρκος πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ, πρόσκειται κι αυτός στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Στην Ανατολική Λιβύη, στην Κυρηναϊκή, κυριαρχεί ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος υποστηρίζεται από τη νόμιμα εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία είναι και ο μόνος εκλεγμένος οργανισμός της χώρας.

Ο στρατός των κοινοβουλευτικών, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Βουλή έχει ισχυρές φιλικές σχέσεις με Γαλλία και Ελλάδα και ακύρωσε τις συμφωνίες Τουρκίας-Τρίπολης καθιστώντας τες παράνομες και χωρίς διεθνή ισχύ (που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν).

Λιβυκές πηγές αναφέρουν πως Τούρκοι και Καταριανοί θέλουν την άμεση έναρξη επίθεσης για κατάληψη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας στην Σύρτη. Τότε, ξέρουν πως θα έχουν καταλάβει ουσιαστικά όλη την χώρα καθώς το ανατολικό τμήμα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο.

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και η πλειονότητα των πετρελαιοπηγών τελούν υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) και της Βουλής.

Θέλουν η επίθεση να γίνει άμεσα ώστε να μην προλάβει η Αίγυπτος να επέμβει στρατιωτικά.

Όμως μέχρι σήμερα έχει φανεί πως οι δυνάμεις των ισλαμιστών δεν επαρκούν για να καταλάβουν την Σύρτη. Η Άγκυρα θέλει την κάταληψη της πόλης για να μπορέσει να βάλει «χέρι» η ίδια στις πλουσιότατες πετρελαιοπηγές.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/906613_oi-ypam-toyrkias-kai-katar-stin-livyi-shedio-tis

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    24/9/20 | (3 σχόλια)
    Γιατί στη διαδικασία δόθηκε η ονομασία «διερευνητικές συνομιλίες»; Κατά μία άποψη επειδή οι δύο πλευρές είχαν πολλά χρόνια να συνομιλήσουν για την ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει μία περίοδος ανταλλαγής απόψεων για τον εντοπισμό των εκκρεμών ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας