Οι Τούρκοι προβλέπουν οικονομική καταστροφή – Ο Ερντογάν διαφωνεί

24/3/21 | 0 | 0 | 164 εμφανίσεις

Μάρτιος 24, 2021. 18:45. Ελλάδα.

Η πτώση της τουρκικής λίρας δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η χώρα αναμένει από τη νέα τουριστική σεζόν να κερδίσει δυναμική, αφού κατά το παρελθόν προσέδιδε στη χώρα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Μην αγοράζετε ξένα νομίσματα και χρυσό»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η οικονομία της χώρας είναι σταθερή και παρότρυνε τους πολίτες να κάνουν αποταμιεύσεις στις τράπεζες – δεν χρειάζεται να ανταλλάξετε τη λίρα με νόμισμα και χρυσό και να τα κρατήσετε στο σπίτι.

«Οι τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους προσοδοφόρες εναλλακτικές λύσεις έναντι του χρυσού και των νομισμάτων», δήλωσε ο Ερντογάν.

Προειδοποίηση για αναταραχή στην Τουρκία

Ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις προειδοποίησε για αυξανόμενη αναταραχή στην Τουρκία μετά την απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

«Προβλέπω ότι αυτό θα επιδεινώσει μόνο το χάος», δήλωσε ο Σαουίρις, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Orascom Investment Holding.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η προσπάθεια μείωσης του επιτοκίου όταν θέλετε να προστατεύσετε το νόμισμά σας δεν είναι η σωστή απόφαση», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξή του στο CNBC.

Η ανάμιξη της πολιτικής με οικονομικά ή χρηματοοικονομικά θέματα δεν είναι καλή ιδέα, λέει ο Σαουίρις:

«Το να θέλει κάποιος να αντιμετωπίσει την κατάσταση πολιτικά, είναι μια συνταγή που οδηγεί στην καταστροφή των κεντρικών τραπεζών. Οι τραπεζίτες πρέπει να ανταποκριθούν στις οικονομικές πραγματικότητες της χώρας τους».

Πτώσεις της λίρας επί 6 συνεχή χρόνια

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να σταματήσει την άνοδο των τιμών και την πτώση της λίρας.

Αλλά, μετά από αυτό, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε το Σάββατο τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, την τρίτη σε δύο χρόνια. Η τουρκική λίρα έπεσε αμέσως 17%, με ρυθμό ρεκόρ.

Η  τουρκική λίρα παρουσιάζει συνεχώς ρεκόρ πτώσης επί 6 συνεχή χρόνια – το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον Οκτώβριο του 2020,  ενώ ο πληθωρισμός  ολοένα αυξάνεται στη χώρα.

Αλλά ο Ερντογάν πιστεύει ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται χαμηλά επιτόκια και φθηνά δάνεια.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας στις 18 Μαρτίου ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση της λίρας.

Vesti.ru

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας